FC wint na verlenging en bekert verder.

Woensdag 15 december 2021 om 22:40

FC Groningen heeft woensdag de achtste finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi bereikt door na verlenging met 2-4 te winnen bij Excelsior. De Trots van het Noorden kwam twee keer terug van een achterstand. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2 met Groningse treffers van Cyril Ngonge en Mo El Hankouri. In de verlenging scoorde Jørgen Strand Larsen twee keer.

20211215EXCELSIORGRONINGEN002

FC Groningen had voor rust veelvuldig de bal en zocht de opening in de defensie van Excelsior door veel van kant te wisselen en de bal van links naar rechts te laten gaan. Het lukte de FC echter niet om grote kansen te creëren en ook de drie hoekschoppen die het al binnen een kwartier kreeg, leverde geen gevaar op.

De Trots van het Noorden moest halverwege de eerste helft een domper verwerken nadat verdediger Redouan Yaakoubi met een actie langs de zijlijn door kwam en een voorzet kon afleveren. Reuven Niemeijer kwam vanaf het middenveld het strafschopgebied in gestormd en kopte hard raak, 1-0.

Ook na de treffer was het balbezit voor de FC, maar bleven de grote kansen uit. Tot de extra tijd van de eerste helft. Cyril Ngonge nam een pass van Mo El Hankouri prachtig mee in de loop en schoot de bal achter keeper Stijn van Gassel, 1-1.

Abraham

FC Groningen werd vlak na rust direct gevaarlijk. Romano Postema werd in de diepte gestuurd door Paulos Abraham. De spits week iets uit naar de linkerkant waardoor hij koos voor een voorzet op Ngonge. Die pass bleek net te scherp. Een paar minuten later schoot Tomas Suslov hard op het doel nadat de bal uit een corner niet goed kon worden weggewerkt door Excelsior. Het schot scheerde rakelings over de lat.

Net als in de eerste helft kwam FC Groningen halverwege de tweede helft op achterstand. Een snelle aanval van de Rotterdammers werd bij de tweede paal afgerond door Julian Baas, 2-1.Enkele minuten later hield aanvoerder El Hankouri zijn ploeg in de wedstrijd door een kopbal van de lijn te halen na een hoekschop.

FC Groningen kwam zes minuten voor tijd langszij. Invaller Michael de Leeuw werd onderuit gehaald in het strafschopgebied waarna de FC een penalty kreeg. De strafschop werd verzilverd door aanvoerder El Hankouri, 2-2. Enkele seconden voordat de verlenging daar was werd een schot van Jørgen Strand Larsen met de voeten uit de korte hoek gehaald door keeper Van Gassel.

In de verlenging bleek FC Groningen fysiek een stuk fitter dan de tegenstander. Strand Larsen en invaller Daniël van Kaam werden al vroeg in de verlenging gevaarlijk. Scoren deed de Trots van het Noorden in de eerste helft nog niet. Na het wisselen van kant werd de FC vaker gevaarlijk.

Eerst stuitte keeper Van Gassel De Leeuw nog, in de rebound werd Suslov van scoren gehouden, maar niet veel later was het wel raak. Suslov maakte een schitterende individuele actie en vond spits Strand Larsen die raak schoot. Daarmee zette de Noor FC Groningen in de 111e minuut voor het eerst van de avond op voorsprong 2-3. Vrijwel direct na zijn eerste goal scoorde Strand Larsen nog een keer. De spits zette goed door op de keeper en schoot de eindstand naar 2-4. Hierdoor zit er komende zaterdag een balletje met de naam FC Groningen in de koker tijdens de volgende loting van het TOTO KNVB Bekertoernooi.