FC weet overtal niet uit te spelen in De Kuip.

Zondag 08 februari 2009 om 16:56

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Rotterdamse Kuip met 0-0 gelijkgespeeld tegen Feyenoord. De thuisclub speelde ruim een helft met een man minder. Na 22 speelronden staat de FC nog steeds zesde.

Trainer Ron Jans had dezelfde elf spelers opgesteld als in de gewonnen thuiswedstrijd tegen NEC. Bij Feyenoord was er een waslijst aan afwezigen door blessures. FC Groningen stond als nummer 6 van de ranglijst dan ook als favoriet aan de aftrap tegen de nummer 11. Het duel kwam heel moeizaam op gang. De eerste speldenprikjes werd uitgedeeld door Gonzalo Garcia en Jon Dahl Tomasson. FC Groningen had het veldoverwicht.

De beste kansen waren er voor Roy Makaay, die in de 21ste en 29ste minuut doelman Luciano op zijn weg vond. Zo hield de Braziliaanse doelman zijn ploeg in de race. Ook Tom Hiariej deed dat in het derde kwartier van het duel toen hij een kopbal van Leroy Fer op de doellijn wegkopte. Wat FC Groningen er tegenover stelde was een prachtige boogbal van Garcia, die door doelman Timmer ‘naast gekeken’ werd en het doel op een haar na miste.

In de slotfase van de eerste helft gingen twee spelers van Feyenoord over de schreef. Eerst was het Andwele Slory die probeerde de enkels van Fredrik Stenman probeerde af te zagen. Vervolgens volgde jongeling Nieveld het slechte voorbeeld van zijn ploeggenoot en maakte hij een zeer ernstige overtreding in de richting van de knieën van Koen van de Laak. De Feyenoorder werd door arbiter Kuipers met rood bestraft en zal zeker enkele duels geschorst worden.

Koen van de Laak kon wonderwel na een blessurebehandeling de wedstrijd weer vervolgen en zal nog even hebben teruggedacht aan de overtreding die Purrel Fränkel vorig jaar maakte en hem enkele maanden aan de kant hield. Zo moest de thuisclub met tien man verder en zou een gelijkspel normaal gesproken het hoogst haalbare zijn.

Na een afkoelperiode van een kwartier werd de wedstrijd hervat en ging FC Groningen op jacht naar de openingstreffer. In de eerste minuut waren de gasten daar nog dicht bij toen Danny Holla van afstand schoot, Timmer de bal losliet en Gonzalo Garcia in de rebound nipt over het doel stiftte. Het bleek de beste kans op een doelpunt van de FC te zijn geweest.

In het restant van de tweede helft kreeg Feyenoord nota bene nog de beste mogelijkheden. Een afstandsschot van Leerdam werd door doelman Luciano stijlvol uit de linkerkruising geranseld. Andreas Granqvist die in de slotfase mee naar voren werd gestuurd zag hoe een kopbal door invaller Dwight Tiendalli van de doellijn werd gekopt.

De Zweedse centrale verdediger werkte de bal vier minuten voor het einde van de wedstrijd ook nog eens in het doel. De grensrechter had bij het tot stand komen van de treffer echter buitenspel geconstateerd. Zo was de score aan het einde van de wedstrijd uiteindelijk dezelfde als die aan het begin. Voor FC Groningen teleurstellend, gezien het feit dat de ploeg ruim 45 minuten met een man extra op het veld stond.

Er volgt komende week een thuiswedstrijd voor FC Groningen. De ploeg krijgt dan bezoek van Heracles Almelo, de nummer 13 van de ranglijst. In het uitduel was het juist FC Groningen dat met een man minder een punt behaalde tegen de ploeg uit Almelo.

Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Van de Laak, Levchenko, Lovre (85’ Ajilore); Berg, Garcia.
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Svejdik, Meerdink, Metaj, Kluin.