FC Volendam makkelijke prooi voor professioneel FC Groningen.

Dinsdag 11 november 2008 om 10:18

De sfeer in Euroborg was geweldig afgelopen zondag. Al in de eerste helft scoorde FC Groningen drie keer en in de tweede helft kwamen daar nog twee doelpunten bij. De Volendam supporters lieten zich niet uit het veld slaan en feestte mee met een polonaise, de wave en een krachtig: tien-tien-tien. Marten Heres is lid van de Green White Bengels en maakte speciaal voor de website van de Junior Club het wedstrijdverslag.

Marten is veertien jaar, woont in Drachten en zit in Havo 3 van het Drachter Lyceum. Zelf voetbalt hij bij VV Rottevalle, waar hij aanvoerder is van de C1. Na een kijkje in de persruimte, nam Marten plaats op de perstribune tussen de andere journalisten. Na de wedstrijd mocht hij kijken bij de persconferentie en nog even op de foto met Ron Jans. Marten is een erg groot fan van FC Groningen en met veel enthousiasme heeft hij dan ook een wedstrijdverslag gemaakt.
Het wedstrijdverslag
Zondag 9 november meldde ik me om 14.00u bij de hoofd ingang van stadion Euroborg. Ik kreeg eerst een kleine rondleiding door het stadion en daarna ging ik op de perstribune zitten; een hele mooi plek waar je de wedstrijd prima kan volgen. Toen werd het pennen, want er gebeurde heel veel en als je daar zit is er natuurlijk geen commentaarstemmetje die verteld wie wat doet … hard werken dus.
Volendam stond voor de wedstrijd laatste in de eredivisie. Theoretisch een makkelijk middagje voor de FC zou je denken. De eerste helft werd wat slordig begonnen door Groningen. Er was genoeg druk naar voren, maar de uitwerking was slordig. Er werd ook te traag gespeeld, waardoor Volendam het eerste kwartier nog redelijk op de been wist te blijven. Langzaam kwam Groningen echter op stoom. Een overtreding op Stenman in de 15e minuut leverde een vrije trap op waaruit Stenman zelf de bal weer terug kreeg en uitbrak tot bij de achterste lijn. Daar vandaan gaf hij de bal goed voor, waar Koen van de Laak de bal naast doelman Verhoeven in het doel kopte: 1-0. De verdediging van Volendam stond machteloos.
Groningen had toen de smaak te pakken. Danny Holla schoot nog een keer net naast, maar niet veel later lag de bal al weer in het Volendam net. In de 19e minuut was Svejdik mee opgekomen aan de rechterkant en hij trok de bal snel voor, waar Berg de bal kon oppikken en bij de achterlijn terug kon spelen op de mee opgekomen Goran Lovre (mijn favoriet). Die was nét even sneller dan de verdediger van Volendam: 2-0. Svejdik speelde een opvallende rol trouwens vanmiddag, want ook bij de derde goal deed hij het voorbereidende werk. Berg zou de bal van hem aannemen, maar dat lukte niet goed. Maar gelukkig stond Andersson daar nog weer achter en hij roste de bal in de 23e minuut strak in de kruising … een geweldig doelpunt! Met een 3-0 stand gingen we de rust in.
De tweede helft
Na rust was ik benieuwd of Groningen meteen door zou zetten. Ja hoor, nog geen 6 minuten bezig of Koen van de Laak had z’n tweede van de middag er al ingegleden bij de tweede paal, op een voorzet van Svejdik: 4-0.
Met deze stand was het voor Groningen niet meer zo nodig om nog heel hard aan te zetten, de buit was binnen. Groningen hield wat in en gaf Volendam wat meer ruimte, maar daar deden ze weinig mee. Na ruim een kwartier in de tweede helft besloot Ron Jans te wisselen, ik denk uit voorzorg. In de 62e minuut ging Stenman eruit en kwam Metaj erin.
Een kwartier voor tijd scoorde Groningen de 5-0. Berg kreeg de bal uit een lange pass van Sankoh en scoorde koeltjes met een stiftje! Met nog een klein kwartier te gaan werden Lovre en Berg gewisseld voor Powel en Garcia. De wedstrijd werd vervolgens professioneel door Groningen uitgespeeld: er werden aan weerszijden nog een paar schoten op doel gelost, maar dat bracht geen verandering meer in de stand. Wat ik leuk vond was dat bij 5-0, de FC Volendam supporters in het uitvak aan een polonaise begonnen, zo werd het voor hen toch nog een beetje gezellig! Na 10 wedstrijden staat Groningen op een mooie 4e plek in de eredivisie met 23 doelpunten voor en slechts 6 tegen.
Na afloop van de wedstrijd mocht ik nog naar de persconferentie. Daar werd eerst verteld welke hoogtepunten er waren en daarna vertelden beide trainers wat ze van de wedstrijd vonden. Trainer Adelaar van Volendam vond “… het kwaliteitsverschil met Groningen opmerkelijk … ”. FC Groningen trainer Ron Jans “… kon genieten van Svejdik …”. Er werden door de verslaggevers verder geen vragen gesteld.
Ook ben ik nog op de foto gegaan met Ron Jans, nadat ie had gecontroleerd of ik m’n huiswerk had gemaakt; het blijft een oud-leraar natuurlijk! Duits notabene, waar ik morgen een proefwerk van heb …
Ik wil de juniorclub graag heel hartelijk bedanken voor de fijne middag, het was super!!!
Opstelling FC Groningen: Luciano, Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman (Metaj /62), Lovre (Powel /76), Ajilore, Holla, Van de Laak, Berg (Garcia /78), Andersson
De andere wedstrijdactiviteiten
Naast Marten waren er nog meer leden die mee deden aan de wedstrijdactiviteiten bij de wedstrijd tegen FC Volendam. Zo werd de line- up gevormd door: Scott Hoeppertz. Stefan Smit, Jorn Vast, Jan Rombouts, Robin Krijthe, Sam Imminga, Junian Hamer, Dave Gjaltema, Michel Koopman, Matthijs Smid en Tom Smid. Omdat er geen kinderen mee kwamen uit Volendam, liepen er ook Groningse kindertjes mee aan de hand van de Volendamspelers: Ruben Eggink, Birgit Veldman, Mandy Lehkamp, Romy Knol, Danny Ahlers, Aron Dijksterhuis, Jennifer Jonker, Casper van de Veen, Liza Dijkhuis, Ronan Huisman en Ferry Knol. Jeffrey Potze, Thomas Kooi en Remco Koopal liepen met de scheidsrechter en de grensrechters mee het veld op. Leuk dat jullie er allemaal waren!
In de rust waren er vijf Green White Bengels die streden om een plekje in de finale van de shoot-out competitie. Dit waren: Laura Dijkstra (die wist te winnen, gefeliciteerd!), Wilber Scheeres, Patrick Rolfes, Thomas de Grijs en jordi Rutgers.
Ben jij nou heel enthousiast en wil je ook een keer als reporter op de perstribune zitten stuur dan een mailtje naar juniorclub@fcgroningen.nl. Vermeld daarin wel even je naam, leeftijd en lidmaatschapsnummer.