FC vernedert Heerenveen in eigen stadion.

Zondag 30 januari 2011 om 16:37

FC Groningen heeft zondagmiddag in Heerenveen met 4-1 gewonnen van de plaatselijke sc. Dusan Tadic scoorde tweemaal en gaf een assist. Jonas Ivens en Tim Matavz maakten voor rust 0-1 en 0-2. Groningen blijft vierde op de ranglijst.

FC Groningen begon in een opstelling die op twee plekken afweek van de basis van afgelopen woensdag in Utrecht. Gonzalo Garcia had plaatsgemaakt voor Nicklas Pedersen, die achter spits Tim Matavz speelde. Tim Sparv nam op het middenveld de plek in van Tom Hiariej. De drie twijfelgevallen Jonas Ivens, Thomas Enevoldsen en Danny Holla bleken zaterdag allemaal fit genoeg om te spelen.
In de vierde minuut van de wedstrijd maakte Tim Matavz een prachtige stift over de Friese goalie. De clubtopscorer van FC Groningen stond echter in buitenspelpositie. Het bleek evenwel een voorteken van het verdere verloop van de Noordelijke derby. In de twaalfde minuut van de wedstrijd was het namelijk Matavz die een corner afdwong. Deze hoekschop werd genomen door Dusan Tadic, die de bal panklaar op het hoofd van Jonas Ivens legde: 0-1.
In het totaal uitverkochte stadion Abe Lenstra was het in de eerste fase van de wedstrijd glibberen en glijden door de redelijk zachte toplaag. De thuisploeg werd na de tegentreffer enkele ‘beloond’ met een striemend fluitconcert door de kritische aanhang. Het verhoogde de sfeer in het met 1.200 Groningers gevulde uitvak en gaf de in het groen spelende uitploeg bovendien nog eens extra vleugels.
De thuisploeg kreeg in de achttiende minuut een grote kans op de gelijkmaker. Mika Väyrynen zag echter hoe de kopbal na een voorzet van Gerry Koning door Luciano onschadelijk werd gemaakt. Groningen gooide er nog een dosis agressiviteit tegenaan en zo ging Andreas Granqvist op de bon voor een overtreding die eigenlijk door Tim Sparv bleek te zijn begaan.
In de 25ste minuut verdubbelde de FC de voorsprong. Een prachtige steekpass van Thomas Enevoldsen werd op het randje van buitenspel ontvangen door de Sloveen, die vervolgens toch maar afrondde en zijn twaalfde treffer van de competitie liet aantekenen. Even later hadden de Friezen een kopmogelijkheid, maar stond Luciano opnieuw zijn mannetje. De licht geblesseerde Michal Svec werd door Ron Jans vervangen door Bas Dost, dat tot bijval van het thuispubliek leidde.
Daarna had Groningen de mogelijkheid het duel al voor de pauze te beslissen. Dusan Tadic en Nicklas Pedersen besloten echter beiden de bal nog eens breed te spelen. Daarna schoot Thomas Enevoldsen in het zijnet. Vlak voor de pauze verzuimde Groningen ook nog eens een aanval van drie aanvallers tegen twee verdedigers af te ronden, waardoor de marge bij het ingaan van de pauze twee bleef. Maikel Kieftenbeld ging overigens als tweede FC’er op de bon bij Ed Janssen.
Drie minuten na de onderbreking was het Dusan Tadic die een bal op de lat stiftte na een rebound op een schot van Nicklas Pedersen. Het zou desondanks de helft van de Serviër worden. In de 56ste minuut krulde hij een vrije trap van zo’n 25 meter in één keer binnen. Bij die 0-3 stand wees niets erop dat de thuisploeg nog terug zou komen in de wedstrijd. Toch viel halverwege de tweede helft de 1-3 door invaller Filip Djuricic, die de bal keihard in de linkerkruising schoot.
Twee minuten later was er een kantelpunt in de wedstrijd. Invaller Bas Dost lobte de bal tegen de linkerpaal en zag hoe Djuricic keihard tegen het voorhoofd van Andreas Granqvist roste. De bal ging er niet in en daarmee was de stootkracht van de thuisploeg ook over. In de laatste twintig minuten werd het zelfs nog redelijk onvriendelijk. De derbysfeer was van de wedstrijd af te scheppen.
Fikse domper op het duel was het uitvallen van invaller Petter Andersson, die per brancard het veld moest verlaten. Dusan Tadic overleefde een handvol aanslagen en scoorde in de extra tijd zelfs op aangeven van Gonzalo Garcia nog een tweede treffer. Heerenveen stond toen al met tien man op het veld, omdat Arnold Kruiswijk de doorgebroken Matavz had neergelegd. Matavz had een minuut voor de 1-4 van Tadic ook nog een dot van een kans om zeep geholpen.
Terwijl de voltallige selectie van de FC feest vierde bij het nog steeds volle uitvak, was de rest van het stadion al zo goed als leeg. Een opmerkelijke en eenzame ereronde van Väyrynen kon nog wel op applaus rekenen. FC Groningen blijft vierde op de ranglijst en ontvangt volgende week in Euroborg hekkensluiter Willem II. Aanvang 14.30 uur. Er zijn nog kaarten voor dit duel!

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen (89’ Garcia), Pedersen (65’ Andersson; 79’ Ajilore), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Metaj, Veldmate, Hiariej.
Opstelling sc Heerenveen
Stuhr-Ellegaard; Koning, Breuer (56’ Djuricic), Kruiswijk (85’ rood), Jong-a-Pin, Grindheim, Svec (31’ Dost), Väyryren, Beerens (79’ Narsingh), Elm, Assaidi.
Rest bank: Steppe, Kopic, Janmaat, Djuric.
Toeschouwers: 26.100 (uitverkocht)
Scores: 13’ Ivens (Tadic) 0-1, 25’ Matavz (Enevoldsen) 0-2; 56’ Tadic (vrije trap) 0-3, 68’ Djuricic (Elm) 1-3, 94’ Tadic (Garcia) 1-4.
Scheidsrechter: Janssen
Grensrechters: Goossens en Meints
Vierde official: Winter
Rode kaart: 85’ Kruiswijk (doorgebroken Matavz)
Gele kaarten: 22’ Granqvist, 43’ Kieftenbeld, 60’ Väyryren, 75’ Grindheim