string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC verliest wedstrijd en Luciano.

Zondag 02 augustus 2009 om 17:42

FC Groningen heeft een valse start gemaakt in de Eredivisie 2009/2010. De ploeg verloor in eigen stadion met 2-0 van Ajax. Serhat Koç maakte zijn Eredivisiedebuut in de basis. Doelman Luciano viel na de 0-2 uit met een kniekwetsuur.

Voor de zevende keer zat trainer Ron Jans aan de aftrap van een nieuwe Eredivisieseizoen als trainer van FC Groningen. Aan de voorgaande zes bewaart hij goede herinnering, want vijfmaal werd en gewonnen in de competitieopeners en één keer gelijkgespeeld. Aan tegenstander Ajax bewaarden de ruim 22.000 in Euroborg ook goede herinneringen, aangezien drie van de vijf recente ontmoetingen in zeges werden omgezet.

Jans kon in de aanloop naar het duel naast Petter Andersson niet beschikken over Tom Hiariej, die kampt met een enkelkwetsuur. Koen van de Laak, die vrijdag op de training zijn nek verrekte, was wel inzetbaar. Naast Koç, die in de basis begon, debuteerden Michael Jansen (ex-Cambuur) en Jeffrey Rijsijk (ex-Sparta) bij de selectie. In de basiself vormden Koç en Pedersen het aanvalskoppel. Oluwafemi Ajilore startte als linkshalf.

Het duel kende een lange aftastende fase waarin FC Groningen grotendeels wel balbezit had, maar nooit echt uitgespeelde kansen creëerde. De wedstrijd kenmerkte zich bovendien door een enorme lading gele kaarten waarvan Gregory van der Wiel al in de derde minuut de eerste kreeg. Het ‘nieuwe’ Ajax onder Martin Jol liet zien mee te kunnen gaan in het “bikkelen” van FC Groningen. Verder dan een gevaarlijke voorzet van Koç en een vrije trap van Holla die nipt naast ging, kwam de FC niet.

Bij Ajax kwam de eerste gevaar van Jan Vertonghen, die het van afstand probeerde maar Luciano op zijn weg vond. Nadat ook debutant Demy de Zeeuw geel had ontvangen, was de volgende levensgrote kans voor Dennis Rommedahl. Die werd door de Groningen-doelman echter te ver naar buiten gedreven om nog gevaarlijk te worden. In de vierde minuut liet Luciano een lage bal van continent-genoot Suárez glippen en gaf Rommedahl vervolgens een pasklare teruglegbal op Miralem Sulejmani: 0-1.

Voor het aanbreken van de pauze werden Goran Lovre en Eyong Enoh nog genoteerd in het boekje van arbiter Kuipers. Zes minuten na de pauze hield de FC even zijn adem in toen Nicklas Pedersen op zijn rug belandde na een luchtgevecht met teamgenoot Ajilore. Pedersen kon na verzorging verder spelen, maar werd uit voorzorg toch afgelost door Tim Matavz. De gasten werden steeds gevaarlijker en hadden in Deens voetballer van het jaar Rommedahl de meest dreigende man. Hij schoot in het zijnet en even later tegen lat en paal waarna de bal terug in het veld caramboleerde.

Urby Emanuelson en Koen van de Laak waren de nummers vijf en zes met een gele kaart en Danny Holla kreeg de zevende in de zeventigste minuut. Even later was het duel definitief gespeeld. Op aangeven van oud-FC’er Luis Suárez was het uiteraard Rommedahl die de 0-2 aantekende. Nog vervelender voor Groningen was mogelijk wel de botsing tussen Fredrik Stenman van Luciano, waarbij de doelman aan zijn knie geblesseerd raakte.

Na vier minuten oponthoud kwam Brian van Loo hem vervangen. De uitploeg liet het laatste kwartier vooral de bal rond gaan en probeerde het nog een paar keer van afstand. Aan de zijde van FC Groningen vuurde Ajilore nog een tweetal afstandsknallers af. In de score kwam geen verandering meer en zo verloor de FC voor het eerst sinds 2002 een openingswedstrijd in de Eredivisie. Komende week gaat Groningen op bezoek bij Roda JC, dat afgelopen vrijdag met 0-0 gelijkspeelde bij Heerenveen.

Opstelling FC Groningen
Luciano (77’ Van Loo); De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Van de Laak, Ajilore, Lovre; Koç (67’ Garcia), Pedersen (55’ Matavz).
Rest bank: Jansen, Svejdik, Metaj, Rijsdijk.

Opstelling Ajax
Stekelenburg, Van der Wiel, Alderweireld, Wielaert, Vertongen; Emanuelson, De Zeeuw, Enoh, Rommedahl; Suárez, Sulejmani (86’ Aissati).
Rest bank: Vermeer, Atoub, Silva, Cvitanich, De Jong, Donald.

Toeschouwers: 22.155 (uitverkocht)
Scores: 41’ Sulejmani (Rommedahl) 0-1; 72’ Rommedahl (Suárez) 0-2.

Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaarten: 3’ Van der Wiel, 31’ De Zeeuw, 43’ Lovre, 44’ Enoh, 59’ Emanuelson, 65’ Van de Laak, 70’ Holla.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’