FC verliest drie punten en Van Dijk.

Zondag 04 november 2012 om 14:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-1 verloren van NEC. Virgil van Dijk viel na ruim een kwartier geblesseerd uit. Michael de Leeuw zette de ploeg even daarvoor nog wel op voorsprong. Victor Palsson en Geert Arend Roorda scoorden in de tweede helft 1-1 en 1-2.

In Euroborg trad FC Groningen in de elfde speelronde aan in dezelfde formatie als vijf dagen eerder tegen ADO Den Haag in het bekertoernooi. De bankbezetting zag er iets anders uit. Stefano Magnasco had plaats moeten maken voor David Texeira, die daarmee terugkeerde bij de selectie. Magnasco viel buiten de ‘achttien’, net als Matias Jones, Henk Bos, Emil Johansson, Filip Kostic en Tom Hiariej. Laatstgenoemde had zaterdag op de training ontbroken.
Adem in
FC Groningen begon prima aan de ontmoeting met NEC. De Nijmegenaren hadden in de eerste minuten nogal wat overtredingen nodig om de thuisclub af te stoppen. Na acht minuten hielden de ruim 20.000 in Euroborg hun adem in toen centrale verdediger Virgil van Dijk geblesseerd in het doelgebied bleef liggen. Hij kon nog enige tijd doorspelen, maar Jonas Ivens werd alvast wel de dug-out uit gestuurd om te gaan warmlopen
In de elfde minuut kwam Van Dijk mee naar voren bij een standaardsituatie en was hij met een kopbal betrokken bij de openingsgoal. Doelman Babos kon in eerste instantie nog redding brengen, maar zag hoe Essent Man of the Match Michael de Leeuw de bal vervolgens in de rebound over de doellijn werkte: 1-0.
Wissel
Na ruim een kwartier werd Van Dijk dan afgelost door Ivens en kreeg de kort gekapte Kees Kwakman dus een andere ploeggenoot naast zich in het centrum van de verdediging. Nadat Ivens op de bon was geslingerd voor een tackle met twee benen vooruit, zou ook trainer Alex Pastoor van NEC voor het eerst wisselen. Hij slachtofferde Nick van der Velden en bracht Melvin Platje binnen de lijnen.
Bij NEC vielen in het laatste kwartier van de eerste helft twee gele kaarten. Michel Breuer en Sören Rieks werden genoteerd in het boekje van arbiter Nijhuis. Verder kwam de grootste kans voor FC Groningen nota bene van het hoofd van een Nijmegenaar. Pavel Cmovs verraste namelijk bijna zijn eigen doelman Gabor Babos toen hij een bal uitverdedigde. In de slotfase van de eerste helft moest Cmovs na een botsing met Leandro Bacuna met een gekwetste elleboog gewisseld worden en kwam Nathaniel Will binnen de ploeg.
Paal
Het eerste kwartier na de pauze was voor Género Zeefuik. In de eerste minuut werd hij reglementair gevloerd toen hij een schot op het NEC doel wilde lossen en vier minuten later kopte hij een bal van zo’n tien meter tegen de linkerpaal. In de rebound stuitte de bal precies langs Tim Sparv. Na een klein uur spelen kwam de topscorer van afgelopen seizoen, David Texeira, in de ploeg.
Het was in een fase dat de gelijkmaker in de lucht hing. Melvin Platje (2x) en Rick ten Voorde hadden al kansen gehad op de 1-1 toen in de 65ste minuut door Ryan Koolwijk dwars door het centrum van de verdediging een voorzet werd gegeven op Victor Palsson, die de 1-1 binnen schoot. Robert Maaskant gebruikte vervolgens zijn derde wissel om Leandro Bacuna af te lossen voor Mitchell Schet als rechtervleugelaanvaller.
Wereldkans
Terwijl NEC de overwinning rook, kreeg FC Groningen in de 79ste minuut een dot van een kans. Michael de Leeuw kopte uit een voorzet van Andraz Kirm voorlangs, terwijl De Leeuw op enkele meter voor het doel een vrije kans had. De bal bleef na de kopbal zelfs nog binnen de lijnen, maar de herkansing leverde niets op.
Met nog tien minuten op de klok bracht Pastoor zijn derde invaller binnen de lijnen. Geert Arent Roorda zou negen minuten later als matchwinner in de boeken genoteerd worden. De voorzet voor deze winnende treffer kwam van Michael Breuer, die zag hoe Roorda de 1-2 binnen kon lepelen. In de drie minuten extra tijd kwam in die score geen verandering meer. Zo is FC Groningen na de elfde speelronde met elf punten de nummer 13 van de ranglijst.

Luciano; Kappelhof, Van Dijk (17’ Ivens), Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (71’ Schet), De Leeuw, Kirm; Zeefuik (59’ Texeira).
Rest bank: Bizot, Ajilore, Van Moorsel, Suk.
Opstelling NEC
Babos, Breuer, Van Eijden, Cmovs (45’ Will), Amieux (80’ Roorda), Palsson, Rieks, Koolwijk, Van der Velden (28’ Platje), Ten Voorde, George.
Rest bank: Sinouh, Stutter, Tutuarima, Disveld.
Toeschouwers: 20.561
Scores: 11’ De Leeuw (-) 1-0; 65’ Palsson (Koolwijk) 1-1, 90’ Roorda (Breuer) 1-2.
Scheidsrechter: Nijhuis
Officials: Van de Ven, De Vries en Mulder
Gele kaarten: 27’ Ivens, 31’ Breuer, 44’ Rieks, 89’ Palsson