string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC vergeet te winnen bij Sparta.

Zondag 18 januari 2009 om 20:10

FC Groningen heeft zondagmiddag in Rotterdam met 1-1 gelijkgespeeld tegen Sparta. Koen van de Laak bracht de FC vlak na rust op voorsprong. Na een uur spelen werd het gelijk. Groningen staat met 27 punten op de zevende plaats in de Eredivisie.

Bij FC Groningen had trainer Ron Jans in de aanloop naar de wedstrijd een tweetal tegenvallers te verwerken. De Zweden Fredrik Stenman en Petter Andersson moesten zich met griep afmelden en konden zodoende niet in de basis worden opgesteld. Shkodran Metaj verving Fredrik Stenman op de linksbackpositie, terwijl Koen van de Laak eveneens promoveerde naar de startende elf. Danny Holla werd in de formatie verplaatst van de rechtshalf naar de linkshalfplek. Eerder was al bekend dat Brian van Loo, Sepp De Roover, Jeroen Veldmate en Nicklas Pedersen nog niet speelklaar waren. Pepijn Kluin van de Beloften maakte zijn opwachting bij de selectie.

Aan de kant van Sparta Rotterdam waren twee oud-FC’ers opgesteld door trainer Foeke Booy. Sander van Gessel speelde centraal in de verdediging en Donovan Slijngard was opgesteld als linksachter. In de eerste helft had Groningen het betere van het spel tegen de Rotterdammers die in eigen stadion zes van de afgelopen zeven wedstrijden in winst omzetten. In de zevende minuut werd een schot van Gonzalo Garcia van de rand van het zestienmetergebied geblokt door verdediger Ruud Knol.

In de eerste helft kreeg Sparta niet echt voet aan de grond en wist de thuisploeg niet een uitgespeelde kans te creëren. De Rotterdammers beperkten zich tot enkele afstandsschoten.  Goran Lovre kreeg na een kleine twintig minuten de mogelijkheid de score te openen, maar vond de voet van doelman Varkevisser op weg naar zijn succes. Een derde grote kans kwam op naam te staan van Gonzalo Garcia die voor het doel besloot zelf uit te halen, maar achteraf bezien beter had kunnen breed leggen op een van zijn teamgenoten.

Na de pauze lukte het Groningen dan wel om het doel van de thuisclub te vinden. In de derde minuut gaf Holla vanaf de linkerkant een voorzet en was het rechtshalf Koen van de Laak die bij de tweede paal de 0-1 binnen wist te schuiven. Elf minuten na de openingstreffer had het gespeeld moeten zijn, toen Marcus Berg de bal over Varkevisser had kunnen lepelen. De doelman stond ver voor zijn doel en merkte tot zijn grote opluchting dat Berg het doel een meter te hoog inschatte.

Een minuut na die levensgrote kans in de 59ste minuut was het de thuisclub die de gelijkmaker binnen werkte. Godee kreeg de bal bij een snelle uitbraak aangespeeld binnen de vijf meter, draaide weg bij zijn belager Granqvist en schoof de 1-1 langs Luciano. Een minuut later had de score alweer gewijzigd kunnen worden toen Marcus Berg een tweede grote mogelijkheid kreeg. De topscorer zonder verschijnselen van de Zweedse griep schoot echter rechtdoor in plaats van in de linker onderhoek.

Goran Lovre kreeg even later de laatste serieuze schotmogelijkheid namens de gasten. Hij schoot diagonaal vlak voorlangs en hield niet meer dan een hoekschop over aan zijn inzet. In de laatste twintig minuten begon Sparta met steeds meer durf en risico te spelen. In die fase kreeg Donovan Slijngard een aardige kans en wisselde Booy twee van zijn spelers. De ruimte die Groningen hierbij kreeg werd niet goed genoeg benut. Gibril Sankoh wist nog wel diverse keren de stropdas van Marcus Berg te vinden, maar verder was het vooral tegenhouden.

Zo waren er enkele prachtige scrimmages voor het doel van Luciano, die allemaal zonder schade afliepen. Een grote kans was er in de 80ste minuut voor Rydell Poepon, die van afstand schoot, zijn schot van richting veranderd zag en alsnog moest toezien hoe Luciano met een katachtige redding de winnende eruit ranselde. In de slotfase werd het speelveld heel erg lang en werd het middenveld compleet overgeslagen. Er werd niet meer gescoord. Groningen staat ook na achttien wedstrijden op de zevende plek van de Eredivisie. Volgende week komt de nummer 2, Ajax, op bezoek in Euroborg. Op woensdag gaat Groningen eerst nog op bezoek bij NAC Breda in het kader van de KNVB-beker.

Opstelling FC Groningen
Luciano Da Silva, Ondrej Svejdik, Gibril Sankoh, Andreas Granqvist, Shkodran Metaj, Koen van de Laak (c), Oluwafemi Ajilore, Goran Lovre, Danny Holla, Marcus Berg, Gonzalo Garcia.
Bank: Gijs Koopmans, Matias Cahais, Paul Matthijs, Evgeniy Levchenko, Tom Hiariej, Pepijn Kluin.

Opstelling Sparta Rotterdam
Cor Varkevisser, Krisztián Vermes (69’ Jerold Promes), Ruud Knol, Sander van Gessel, Donovan Slijngard, Arne Slot (c), Erik Falkenburg (86’ Yuri Rose), Kevin Strootman, Joshua John (76’ David Abdul), Rydell Poepon, Joey Godee.
Rest bank: Eric Abdul, Dele Adeleye, Kim Jaggy, Nathan Rutjes.

Toeschouwers: 10.458
Scores: 48’ Van de Laak (Holla) 0-1, 60’ Godee 1-1

Scheidsrechter: Van Hulten
Grensrechters: Van der Zanden en Buijk
Vierde official: Ketting
Gele kaarten: geen

Gerelateerd nieuws.

15 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard