FC tankt vertrouwen en drie punten.

Zaterdag 19 maart 2011 om 20:48

FC Groningen heeft zaterdagavond in Breda met 1-0 gewonnen van NAC. Andreas Granqvist was matchwinner in het duel. De Zweed scoorde na 72 minuten zijn tiende treffer van de competitie. Het was de eerste zege voor Groningen in zes duels.

Naast de geschorsten Luciano da Silva en Danny Holla ontbraken de geblesseerden Koen van de Laak, Gonzalo Garcia en Tim Matavz. Bij de FC keerde Nicklas Pedersen terug in de basis en stond Brian van Loo voor de tweede keer dit seizoen onder de lat. Bij NAC Breda haakte in de warming-up spits Matthew Amoah nog af met een blessure. Het was nog niet eens het grootste probleem bij de thuisclub die in grote financiële problemen verkeert. De actie ‘Red NAC’ werd voor aanvang gelanceerd en een ander teken van armoede was het ontbreken van een papieren programmaboekje van de wedstrijd.
FC Groningen pakte één punt in de voorgaande vijf wedstrijden, maar ook bij de Bredanaars was het puntentotaal van vier na de winterstop laag in vergelijking met de dertig in de eerste negentien wedstrijden. Na een kwartier spelen kreeg Fredrik Stenman de eerste kans van de wedstrijd. De Zweed kopte uit een vrije trap van Dusan Tadic diagonaal voorlangs waarbij de bal de voorkant van de linkerpaal nog schampte.
Na 23 minuten was het Nicklas Pedersen die uit een nieuwe voorzet van Tadic over het NAC-doel schoot. Stenman kreeg nog binnen het eerste halfuur een schotkans na een prima steekbal van Tom Hiariej. Leandro Bacuna probeerde het even later nog van grote afstand, maar mikte hoog over. In de veertigste minuut was er nog een gevaarlijke situatie voor het Brabantse doel. Op het moment dat Thomas Enevoldsen voorlangs kopte uit een voorzet van Pedersen, stond de eerstgenoemde echter buitenspel.
Tweede helft was de grootste kans tot dan toe voor Dusan Tadic die zijn inzet door doelman Ten Rouwelaar gestopt zag. Precies halverwege de tweede helft kreeg Pedersen een schotkans maar mikte hij recht in de handen van Ten Rouwelaar. Het was in een fase dat de FC geregeld in de zestien van NAC opdook, terwijl de thuisploeg niet in de box van Groningen kwam doordat de uitploeg fel en vroeg ‘op de bal’ verdedigde.
In de 72ste minuut kwam FC Groningen op een verdiende 1-0 voorsprong. Na een rush vanaf de middellijn en een typische slalom waagde de Zweed zelf maar weer eens een befaamd schot. De bal verdween als een streep in het doel achter de doelman die zich komende week bij Oranje en keeperstrainer Ruud Hesp zal melden. Met nog een kwartier op de klok had Dusan Tadic de winnende op de slof maar schoot de Serviër via de kruin van Leandro Bacuna voorlangs.
In de 79 ste minuut kreeg Tim Sparv een grote kans. De Fin kopte tegen de paal. Twee minuten later had Dusan Tadic een nog grotere mogelijkheid. De Serviër mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Jonas Ivens binnen de zestien meter was gevloerd. Tadic bleek echter net als Granqvist (die dit seizoen al tweemaal faalde van die afstand) te lijden aan de ‘Hollandse ziekte’. Daarbij was zijn voorbereiding ook niet optimaal, want liet hij zich afleiden door het tumult dat de geel-zwarten maakten en legde bij de bal ruim een minuut te vroeg op de stip. Ten Rouwelaar haalde nog een trucje uit en ranselde de bal vervolgens uit zijn linkeronderhoek.
In het slotoffensief trok NAC Breda dan eindelijk ten aanval. De grootste kans was er daarin voor Ali Boussaboun, die over schoot. FC Groningen bleef behoorlijk dreigend omdat NAC achterin meer ruimte weggaf, maar verzuimde de 0-2 te scoren. Na een tweetal wissels van Pieter Huistra in de liefst vijf minuten extra tijd kwam er een einde aan een hectische slotfase en mocht Groningen voor het eerst sinds de thuiszege op Willem II weer eens drie punten bijschrijven. Zes internationals kunnen met een positief gevoel afreizen en zullen op zondag 3 april in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo weer in Euroborg aantreden.

Van Loo; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen, Bacuna (94’ Ajilore), Tadic; Pedersen (95’ Mamedov).
Rest bank: Nienhuis, Metaj, Veldmate, Kunst, Lachman.