FC strijdend ten onder.

Zondag 23 december 2012 om 16:53

FC Groningen heeft het jaar 2012 afgesloten met een 2-1 nederlaag tegen Feyenoord. De FC leek lang af te stevenen op een punt, maar kreeg in de slotfase de deksel op de neus. Graziano Pellè maakte drie minuten voor tijd zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.

FC Groningen startte de laatste wedstrijd van 2012 met drie wijzigingen in de basisopstelling ten opzichte van het bekerduel tegen Ajax van afgelopen donderdag. Tim Sparv keerde terug op het middenveld en Andraz Kirm en Mitchell Schet begonnen op de vleugels. Hierdoor kwamen Oluwafemi Ajilore, Leandro Bacuna en Paco van Moorsel op de bank te zitten.
Tam
Beide ploegen begonnen tam aan de wedstrijd. FC Groningen stond in verdedigend opzicht zeer compact waardoor Feyenoord moeite had de Groningse defensie te breken. De Trots van het Noorden daarentegen voetbalde wat angstig waardoor het slechts sporadisch de weg vooruit wist te vinden. Zowel Feyenoord als FC Groningen konden dan ook geen grote kansen afdwingen.
De Rotterdammers kwamen niet verder dan enkele schoten. FC Groningen produceerde een kopballetje van Michael de Leeuw en een kansje voor Género Zeefuik. De spits kon de bal aannemen in het strafschopgebied, maar vond geen ruimte voor het schot. Tim Sparv was nog het dichtst bij een doelpunt. Een vrije bal van Andraz Kirm kon net niet worden verlengd door de Finse middenvelder.
Hoekschop
Na de rust veranderde het spelbeeld niet. Feyenoord drukte op de verdediging van FC Groningen, maar kwam er maar moeilijk doorheen. De Rotterdammers hadden een hoekschop nodig op de verdediging van FC Groningen te verschalken. Pellè kopte na bijna een uur spelen vlak voor doelman Luciano binnen; 1-0.
FC Groningen bleef gesloten spelen. Leandro Bacuna werd gebracht voor Zeefuik om meer diepte te creëren.  Hoewel Feyenoord bleef aandringen, kreeg het geen echt grote kansen. FC Groningen kon aanvallend echter ook geen vuist maken. Uit het niets kwam de FC echter op gelijke hoogte. Een afgeslagen vrije bal van Kirm, die opnieuw werd ingebracht door Mitchell Schet, kwam voor de voeten van Virgil van Dijk. De verdediger aarzelde niet echt knalde de bal achter keeper Erwin Mulder 1-1.

De kans
FC Groningen voetbalde na de gelijkmaker goed. Vlak na de treffer van Van Dijk kreeg FC Groningen dé kans om op voorsprong te komen. Sparv onderschepte de bal op het middenveld en via een mooie beweging van Kirm werd Bacuna vrijgespeeld aan de rechterkant van het veld. Zijn lage voorzet richting tweede paal werd op een teenlengte gemist door De Leeuw die niet goed uitkwam met zijn passen.
FC Groningen vocht vooral verdedigend pittige duels uit om Feyenoord bij het doel van Luciano vandaan te houden. Drie minuten voor tijd belandde een lange bal van achteruit via de kluts bij de vrije Pellè. De Italiaan zorgde met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd voor teleurstelling bij de Groningers.
Stormram
Virgil van Dijk werd de laatste minuten voorin geposteerd om als stormram te fungeren, maar het mocht niet baten. Strijdend ging de FC ten onder en sloot het 2012 af met verlies in De Kuip. Na een winterstop van bijna twee weken zullen spelers en staf zich op vrijdag 4 januari weer melden in Groningen. Zoals bekend gaat FC Groningen op trainingskamp in Spanje.

Opstelling Feyenoord
Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie Immers, Vilhena (’83 Vormer); Schaken (’64 Verhoek), Pellè, Boëtius (’89 Nelom)
Bank: Lamprou, Singh, Elabdellaoui, Achahbar.

Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld (’57 Ajilore), Sparv, De Leeuw (‘81 Zivkovic); Schet, Zeefuik (’60 Bacuna), Kirm
Bank: Bizot, Van Moorsel, Bos, Bakker.
Scores: ’59 1-0, Pelle (Clasie), ’77 1-1 Van Dijk (Schet), ’87 2-1 Pelle (Immers)
Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra, Van den Kerkhof
Gele kaart: ’74 Bacuna (overtreding op Mulder)