FC schudt Kickers Emden af.

Zaterdag 07 juli 2012 om 20:01

Zaterdagavond heeft FC Groningen in Duitsland met 4-1 gewonnen van Kickers Emden. Voor de pauze kwamen de Duitsers op voorsprong. David Texeira, Paco van Moorsel (voor de pauze), Tim Keurntjes en Michael Kieftenbeld (na rust) stelden orde op zaken tegen de ploeg uit de Landesliga.

In de eerste helft kwam Kickers Emden verrassend sterk uit de startblokken. Na zes minuten kwam doelman Luciano da Silva nog reddend in actie. In de negende minuut werd de Braziliaanse doelman echter van enorme afstand gepasseerd door middenvelder Carlos Santos die vanuit de middencirkel met een boogbal het doel trof: 1-0.

Daarna stelde FC Groningen orde op zaken. David Texeira kopte na een klein kwartier de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. In de 22ste minuut was het Paco van Moorsel die de 1-2 aangereikt kreeg van Mitchell Schet. Tien minuten voor de pauze moest Kees Kwakman geblesseerd het veld verlaten en maakte Tim Keurntjes vervroegd zijn opwachting.

Na de pauze keerde naast Keurntjes alleen aanvoerder Virgil van Dijk terug binnen de lijnen. Verder werd nog eens negenmaal gewisseld. Internationals Maikel Kieftenbeld, Tim Sparv, Leandro Bacuna en debutanten Género Zeefuik maakten na vijf trainingsdagen voor het eerst speelminuten.

Het eerste halfuur van de tweede helft lag het tempo niet echt hoog. In het slotkwartier kwam er toch nog wat pit in de wedstrijd. Michael de Leeuw kreeg geel voor gevaarlijk spel en acht minuten voor het einde van de wedstrijd krulde Tim Keurntjes een vrije trap binnen: 1-3. Met Atilay Batbay (als vervanger van Van Dijk) tegen zijn oude ploeg brak de slotfase aan.

Maikel Kieftenbeld nam de aanvoerdersband over van Virgil van Dijk en ontpopte zich in de slotfase tot aanjager. In de 88ste minuut werd de Duitse linksback van het veld gestuurd na een opstootje met Género Zeefuik. Michael de Leeuw schoot uit een rebound even later 1-4 binnen en Zeefuik had het verschil in de slotfase nog iets kunnen opvoeren. Hij schoot echter tegen de Duitse doelman. Zo bleef het bij 1-4.

Het bestuur van Kickers Emden bood na afloop van het duel excuses aan voor de ontoereikende horeca-voorzieningen in het bezoekersvak. De ruim 600 fans werden in de pauze geconfronteerd met een lege biertank. Ondanks uitvoerig vooroverleg was de Duitse club niet op deze aantallen berekend geweest.

Komende woensdagavond speelt FC Groningen om 19.00 uur in Emmen tegen DZOH. Dat is de vierde en laatste wedstrijd tegen een amateurteam. Zaterdag 14 juli is FC Volendam in Haren de eerste proftegenstander, voordat de FC – na de Open Dag – naar Zuid-Korea vertrekt.

Luciano (46′ Van der Lei), Magnasco (46′ Kappelhof), Van Dijk (83’ Batbay), Ivens (46′ Sparv), Johansson (46′ Burnet); Hiariej (46′ Kieftenbeld), Kwakman (36′ Keurntjes); Schet (46′ Bacuna), Van Moorsel (46′ De Leeuw), Kostic (46′ Bos); Texeira (46′ Zeefuik).

Toeschouwers: 1.250
Scores: 9’ Santos 1-0; 14’ Texeira 1-1, 22’ Van Moorsel 1-2; 82’ Keurntjes 1-3, 89’ De Leeuw.

Gele kaarten: 78’ De Leeuw, 88’ Zeefuik