FC opnieuw onderuit in Twente.

Zondag 14 november 2010 om 18:25

FC Groningen heeft ook de tweede uitwedstrijd van het seizoen in Twente verloren. Heracles Almelo was zondagmiddag en –avond met 3-0 te sterk. Ondanks de derde nederlaag van het seizoen blijft de FC vierde op de ranglijst van de Eredivisie.

In Almelo stonden twee ploegen tegenover elkaar die een wedstrijd van afgelopen donderdag in de benen hadden. Heracles was in Groesbeek verrassend uitgeschakeld door de amateurs van Achilles 1929. FC Groningen had in de eigen Euroborg strafschoppen nodig om ADO Den Haag uit te schakelen. In vergelijking met de basisopstelling van donderdag was er een wijziging in het team van de FC. Tom Hiariej nam op het middenveld de plaats over Danny Holla, die kampte met lichte knieklachten.
In de beginfase had de uitploeg in het Polman Stadion nogal de nodige moeite met de snlle uitbraken van de zwart-witte thuisploeg. Jonas Ivens moest ten koste van een gele kaart ingrijpen op een van de plaaggeesten van de Heraclides, Samuel Armenteros. In de tiende minuut dacht een deel van de aanwezigen in Almelo dat de thuisploeg op voorsprong was gekomen. Een hoge lob van Mark-Jan Fledderus stuitte echter niet in het doel, maar tegen de zijkant.
Even later ging deze Fledderus op de bon wegens een overtreding op middenvelder Tom Hiariej. De eerste FC-kans kwam op naam van Tim Matavz, die uit een lange bal van achteruit van de voet van Ivens met een stiftje de bovenkant van het doeldak vond. Aan de overzijde prikte Rendla namens de thuisploeg op zijn beurt nipt naast het Groningen-doel. Nog binnen het eerste kwart van de wedstrijd kreeg FC Groningen drie mogelijkheden, telkens uit een snelle aanval. Eerst was het Gonzalo Garcia die de bal naast schoof. Daarna was het tweemaal Tim Matavz die schoot.
Er volgde daarna een fase van twintig minuten waarin bar weinig gebeurde voor de beide doelen. Andreas Granqvist kreeg in die fase een gele kaart voor een forse tackle waarbij hij Armenteros over de zijlijn schoof. Drie minuten later was het diezelfde Armenteros die de eerste goal van de wedstrijd aantekende. Een aanval over de linkerkant met een voorzet van Willy Overtoom leverde de Zweed een doelkans op, die hij niet onbenut liet: 1-0.
Na de pauze kwamen beide ploegen met ongewijzigde teams binnen de lijnen. Het eerste schot op doel kwam na een kleine tien minuten van Mark-Jan Fledderus die recht in de handen schoot van Luciano da Silva. Even later werd Thomas Enevoldsen aan de kant van Groningen afgelost door Koen van de Laak. De volgende Heraclied die Luciano aan het werk zette was Rendla, die even later werd vervangen door Everton.
In de 66ste minuut kwam Petter Andersson aan de zijde van de uitploeg Dusan Tadic aflossen. Invaller Everton kreeg in de 69ste minuut een schotkans die door Luciano werd gekeerd. De daarop volgende corner vloog maar net voorlangs het FC-doel. De laatste twintig minuten mocht Leandro Bacuna bij Groningen zijn opwachting maken in de plaats van Tom Hiariej. Niet veel later lag de bal in het doel achter Luciano, die werd gepasseerd uit een ingeschoten rebound door zijn landgenoot Everton: 2-0.
Douglas, Fledderus en Looms losten schoten terwijl FC Groningen ongetwijfeld wel dacht aan een slotoffensief, maar dat niet tot uitvoer kon brengen. Behoudens één hoekschop wist Groningen geen gevaar meer te stichten. Heracles daarentegen scoorde nog wel een keer. In de 84ste minuut kon verdediger Mark Looms een afgeslagen hoekschop zomaar binnen prikken voor de 3-0. Het restant van de wedstrijd en de drie minuten extra tijd waren puur voor de formaliteit.
Heracles heeft met de zege de bekernederlaag weggepoetst en neemt iets verder afstand van de gevarenzone in de Eredivisie. FC Groningen heeft na veertien speelronden nog altijd 27 punten en krijgt komende zondag in een uitverkocht Euroborg bezoek van Feyenoord, de huidige nummer 13 van de ranglijst.
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (72’ Bacuna), Sparv; Enevoldsen (58’ Van de Laak), Garcia, Tadic (66’ Andersson); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Lachman, Veldmate, Holla.