string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC opnieuw in de lucht afgetroefd.

Donderdag 12 april 2012 om 23:02

FC Groningen heeft donderdagavond in Den Haag met 3-0 verloren van ADO en is verder achterop geraakt in de jacht op de negende plek van de ranglijst. Bij rust stond de FC met 1-0 achter. Het gat met RKC Waalwijk bedraagt nu vijf punten. Er zijn nog vijf wedstrijden te spelen.

In Den Haag begon FC Groningen met basisdebutant Henk Bos aan de aftrap. De 19-jarige speler van de B-kern doorliep vanaf 2003 de volledige jeugdopleiding en maakte af tweemaal eerder zijn opwachting in het eerste elftal. Hij verving Matias Jones in de startopstelling in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Tim Sparv keerde terug van een schorsing en debuteerde centraal in de verdediging. Tim Keurntjes begin daardoor vanaf de bank.

Vanaf het moment dat 8.00 op de klok stond, werd een eerbetoon gehouden door de fans van ADO Den Haag. Dit ter nagedachtenis aan de overleden Prinses Gillian, die onlangs op 8-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte overleed. In de tiende minuut werd een vuurwerk buiten het stadion gevolgd door een vocale versie van You’ll Never Walk Alone door duizenden fans, die hun sjaaltjes in de lucht geheven hielden.

In de beginfase was voor het thuisploeg op het veld ook nog het een en ander te beleven. Schoten van achtereenvolgens Smolarek, Toornstra en Immers. Gele kaarten waren er aan de kant van FC Groningen voor Leandro Bacuna en Johan Kappelhof, die hierdoor beiden het thuisduel van aanstaande zondag met Roda JC zullen missen vanwege een automatische schorsing van één wedstrijd.

In de 33ste minuut van de eerste helft kreeg Leandro Bacuna de eerste kans van de wedstrijd, maar kopte hij de bal over. Vijf minuten later was het aan de overzijde van het veld wel raak toen Charlton Vicento een voorzet van zijn ploeggenoot Supusepa kon binnenkoppen: 1-0. Vlak na de pauze had FC Groningen een zeer sterke fase waarin David Texeira een paar keer werd afgevlagd op het randje van buitenspel.

Na een klein uur spelen was het echter ADO Den Haag dat de score wist te verdubbelen. Een hoekshop van Chery werd door rechtsback Omeruo ingekopt in de 59ste minuut: 2-0. Meteen daarna had Leandro Bacuna de uitgelezen kans de uitploeg terug in de wedstrijd te brengen, maar schopte hij een voorzet van Lorenzo Burnet over de lat. Met Suk Hyun-Jun in de plek voor Henk Bos ging de FC verder op jacht naar de aansluitingstreffer, maar echt gevaarlijk werd Groningen niet meer.

Een handvol wissels leverden onder meer speelminuten op voor Jonas Ivens en Koen van de Laak, die terugkeren van blessures. In de 79ste minuut werd de eindstand bepaald door Ebi Smolarek. Hij maakte op aangeven van Vicento 3-0. De rest van de wedstrijd was voor de statistieken. Om nog zicht te houden op de negende plek van de ranglijst zal Groningen aanstaande zondag in Euroborg drie punten moeten pakken tegen Roda JC, dat woensdag met 0-0 gelijkspeelde tegen Roda JC. Groningen-Roda begint zondag om 12.30 uur in Euroborg.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Luis Pedro, Kappelhof, Sparv, Burnet; Hiariej (71′ Ivens), Andersson; Bos (62′ Suk), Bacuna (80′ Van de Laak), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Keurtjes, Ben-Moussa.

Opstelling ADO Den Haag
Coutinjo, Omeruo, Kum, Horvath, Supusepa, Toornstra, Visser, Chery, Smolarek (88′ Boussaboun), Immers (89′ Verhoek), Vicento (85′ Elbers).
Rest bank: Zwinkels, Radosavljevic, Luksik, N’Toko.

Toeschouwers: 12.000
Scores: 38′ Vicento (Supusepa) 1-0; 59′ Omeruo (Chery) 2-0, 79′ Smolarek (Vicento) 3-0.

Scheidsrechter: Van Sichem
Overige officials: Droste, Brondijk en Dieperink
Gele kaarten; 22′ Bacuna (overtreding op Toornstra), 28′ Kappelhof (overtreding op Immers), 33′ Toornstra (overtreding op Tadic), 69′ Vicento (commentaar op de leiding).

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’