FC onderuit in Gelredome.

Zondag 17 februari 2013 om 14:31

FC Groningen heeft zondagmiddag in Arnhem in de 23ste speelronde met 2-0 verloren van Vitesse. Bij rust was er nog niet gescoord. Ondanks de nederlaag blijft de FC tiende op de ranglijst.

FC Groningen startte in Arnhem met de winnende basisformatie van afgelopen weekend. Dat betekende opnieuw een basisplaats voor linksbuiten Henk Bos. Leandro Bacuna keerde na een schorsing terug bij de selectie en begon op de bank. Ook Luciano da Silva keerde terug bij de achttien. Hij was vorige week nog licht geblesseerd. Aan de kant van Vitesse ontbrak de geschorste Theo Janssen en speelde Simon Cziommer in zijn plaats.
Kansen
In de derde minuut kreeg Jonathan Reis de eerste (kop)kans van de wedstrijd. Verderop in de eerste helft schoot Vitesse-linksback, en de latere Man of the Match, Van Aanholt van afstand en probeerde Guram Kashia het nog eens vanuit de tweede lijn. Zijn inzet leverde de eerste serieuze redding op voor doelman Marco Bizot. Zijn collega piet Velthuizen aan de overzijde moest na ruim een halfuur reddend optreden op een inzet van Género Zeefuik. In de herkansing kregen Michael de Leeuw en Henk Bos nog schotmogelijkheden. Andraz Kirm had ook nog een kans waarna Mike Havenaar namens de thuisclub het laatste wapenfeit van de eerste helft liet aantekenen.
Voorsprong
Na acht minuten in de tweede helft kwam de thuisclub op een voorsprong. Een voorzet van rechtsbuiten Ibarra werd door gelegenheidslinksbuiten Mike Havenaar op waarde geschat en tot 1-0 gepromoveerd. Twee minuten later kreeg Wilfried Bony zijn eerste en enige grote kans, maar lag doelman Bizot goed in de weg om een doelpunt te voorkomen. Rasmus Lindgren mikte vervolgens een vrije trap richting rechterbenedenhoek, maar Velthuizen redde op zijn inzet.
Strafschop
In de 63ste minuut beging Oluwafemi Ajilore in zijn eigen strafschopgebied een overtreding op Marco van Ginkel en legde scheidsrechter Liesveld de bal op de stip. Deze buitenkans werd door Bony benut: 2-0. In het resterende halfuur wisselde FC Groningen driemaal. Leandro Bacuna, Maikel Kieftenbeld en David Texeira kwamen als invallers in het veld. Vitesse wist echter vrij eenvoudig op de been te blijven en verstevigde de vijfde plek op de ranglijst.
Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Ajilore, Lindgren (72’ Kieftenbeld), De Leeuw (72’ Texeira); Kirm, Zeefuik, Bos (66’ Bacuna).
Rest bank: Luciano, Sparv, Magnasco, Bakker.