FC niet bestand tegen bult tegenslag.

Zaterdag 06 februari 2010 om 23:46

FC Groningen heeft zaterdagavond in Almelo met 4-3 verloren van Heracles. Bij een prima 1-3 (2x Enevoldsen en 1x Nordstrand) tussenstand kreeg de FC tweemaal een rode kaart (Sankoh en Bacuna). De thuisclub profiteerde dankbaar en won met 4-3.

Bij FC Groningen startte de Deen Morten Nordstrand samen met Tim Matavz in de aanvalslinie. Ajilore ontbrak wegens een hamstringblessure. Gibril Sankoh keerde terug in de basiself ten koste van Tom Hiariej. Het kommetje op het middenveld werd omgevormd tot de welbekende ruit, waarbij voor Leandro Bacuna de meest aanvallende rol weggelegd was. Daley Blind verhuisde van het centrum naar de rechtsbackpositie.
In de allereerste minuut kwam Heracles – waar oud-FC’er Antoine van der Linden in de basis startte – gevaarlijk door over de rechterkant via clubtopscorer Bas Dost. Vervolgens was er een fase waarin Groningen vaak opdook in de vijandelijke zestien. In de negende minuut kreeg Thomas Enevoldsen de eerste schotkans namens de FC. Doelman Pieckenhagen bracht redding met een stijlvolle zweefduik.
Al na een krap kwartier paste coach Gertjan Verbeek van Heracles een wissel toe. Middenvelder Vejinovic werd afgelost door Olivier ter Horst, die daarmee pas voor de vierde keer zijn opwachting in de hoofdmacht maakte. Twee minuten later was er een slippertje in de FC-defensie. Bas Dost was Gibril Sankoh te slim af en zag tot zijn opluchting dat doelman Luciano da Silva redding bracht op de gevaarlijke inzet van Everton.
In het tweede kwartier zette Groningen meer en meer aan in het enerverende duel. Goran Lovre werd door Looms ten val gebracht in de zestien, maar er was geen sprake van een overtreding. In de 21ste minuut leek Groningen op voorsprong te komen toen Thomas Enevoldsen van de rand van de zestien een bal over het kunstgras schoof en een Heraclied pas achter de doellijn redding bracht. Assistent Adriaan Inia had evenwel niet waargenomen dat de bal over de lijn was geweest en dus werd er doorgespeeld.
Groningen was er heel eventjes door van slag. In de 26ste minuut bracht Luciano zichzelf danig in de problemen door uit zijn vijfmetergebied te komen, maar pakten de zwart-witten het cadeautje niet uit. Twee minuten later maakte Luciano zijn fout goed door een fabelachtige redding te verrichten. Daarna brak het kwartier van Enevoldsen aan. In de 31ste minuut zag hij een diagonaal schot nog knap gestopt door Pieckenhagen.
Nadat Tim Matavz een loepzuivere voorzet van Morten Nordstrand naast had geschoeven was het in de 36ste minuut dan wel raak. Op aangeven van Morten Nordstrand maakte Thomas Enevoldsen de openingstreffer. Deze keer belandde de bal in het net en was over de geldigheid geen twijfel: 0-1. Goran Lovre deed er overigens zeer verstandig aan van de bal af te blijven. Vijf minuten later werd de score verdubbeld door opnieuw Enevoldsen. Deze keer fungeerde Leandro Bacuna als aangever.
Binnen een minuut na de pauze kwam de thuisclub terug in de wedstrijd. Een voorzet van de rechterkant door Willy Overtoom werd prima binnengekopt door Bas Dost: 1-2. De spanning leek daarmee terug in de wedstrijd te komen, maar deze fase duurde slechts vier minuten. Toen werd namelijk op de rand van de zestien van Heracles een overtreding begaan op Andreas Granqvist. De bal werd door Leandro Bacuna breed gelegd op Danny Holla. Die schoot in en zag hoe de bal via Morten Nordstrand in de Twentse goal belandde: 1-3.
In de 55ste minuut van de wedstrijd legde Wiedemijer de bal op de stip wegens het vasthouden van Kwame Quansah door Leandro Bacuna. Niet de strafschop, maar de gele kaart zou niet veel later in de wedstrijd de grootste gevolgen blijken te hebben. Willy Overtoom nam de bal, die vervolgens door Luciano da Silva onschadelijk werd gemaakt. Hiermee bleef Groningen op de been. Een minuut later moest Pieckenhagen redding brengen op een volley van Enevoldsen, die op aangeven van Morten Nordstrand binnen het doelvlak mikte.
De zestigste minuut kantelde de wedstrijd in het voordeel van de thuisclub. Een op het oog onschuldige overtreding van Gibril Sankoh aan de zijkant van het veld werd door Wiedemeijer beoordeeld als een overtreding van achteren en bestraft met een rode kaart. Nadat Morten Nordstrand was ingewisseld voor Tom Hiariej kreeg Leandro Bacuna tot overmaat van ramp ook nog zijn tweede gele kaart en daarmee ook rood. Vanaf dat moment was het numerieke overwicht van Heracles dus twee personen.
Verbeek bracht met Sebastiaan Steur en Samuel Armenteros twee verse krachten in om een hevig slotoffensief toe te kunnen passen. In de 72ste minuut kwam de aansluitingstreffer tot stand uit een scrimmage die door Bast Dost werd binnengewerkt: 2-3. Binnen drie minuten lag ook de gelijkmaker achter doelman Luciano, die van afstand werd geklopt door Willy Overtoom: 3-3.
Met nog een kwartier op de klok tikten de seconden heel langzaam weg voor de FC. In de 79ste minuut leek de thuisploeg op voorsprong te komen, maar werd een derde treffer van Bas Dost om onduidelijke redenen afgekeurd. Ron Jans bracht Koen van de Laak nog voor de andere aanvaller en zo ging Groningen door in een 4-4-0 formatie. De nummer 9 van de ranglijst leek toch nog een punt uit het vuur te slepen, maar kreeg een minuut voor tijd het deksel nog op de neus.
Opnieuw was het een afstandsschot van Heracles dat een treffer opleverde. Birger Maertens zag hoe zijn van richting veranderde schot in de kruising dwarrelde en bezorgde zijn ploeg daarmee toch nog de volle winst. Wie dat een halfuur eerder – na de gestopte strafschop – had doorgebeld aan een wedkantoor, zou op slag een fortuin hebben gewonnen. Jans bracht Nicklas Pedersen nog in de extra tijd, die vreemd genoeg slechts twee minuten zou bedragen. Diverse blessuregevallen en het tumult bij beide rode kaarten waren blijkbaar geen reden de verloren tijd nog bij te tellen.
Zo stond FC Groningen uiteindelijk toch nog met lege handen. Ondanks de eerste competitienederlaag sinds 6 december van het afgelopen jaar staat Groningen nog altijd op de negende plek van de ranglijst. Op zondag 14 februari zal de FC het in Euroborg in ieder geval moeten stellen zonder Leandro Bacuna, die automatisch voor het duel met RKC is geschorst. Verder moet Gibril Sankoh een voorstel van de aanklager of uitspraak van de tuchtcommissie afwachten.

Opstelling Heracles Almelo
Pieckenhagen, Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms, Overtoom, Quansah, Vejinovic (13’ Ter Horst; 68’ Steur), Douglas, Dost, Everton (72’ Armenteros).
Rest bank: Telgenkamp, Schuurman, Reekers, Hakola.
Opstellingen FC Groningen
Luciano, Blind, Sankoh (60’ rood), Granqvist, Stenman; Holla, Lovre (91’ Pedersen), Enevoldsen, Bacuna (64’ rood), Nordstrand (62’ Hiariej), Matavz (80’ Van de Laak).
Rest bank: Van Loo, Zonneveld, Koç.
Toeschouwers: 8.412
Scores: 36’ Enevoldsen (Nordstrand) 0-1, 41’ Enevoldsen (Bacuna) 0-2; 46’ Dost (Overtoom) 1-2, 50’ Nordstrand (Holla) 1-3, 72’ Dost 2-3, 75’ Overtoom (Quansah) 3-3, 89’ Maertens 4-3.
Bijzonderheid: 55’ Luciano stopt strafschop Overtoom
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Rode kaart: 60’ Sankoh (overtreding van achteren)
Rode kaart (2x geel): 55’ en 64’ Bacuna (2x vasthouden)