FC neemt achtste plek over door ruime zege bij NAC.

Zaterdag 13 maart 2010 om 20:59

FC Groningen heeft zaterdagavond in Breda de wedstrijd tegen NAC met 3-0 gewonnen. Oluwafemi Ajilore scoorde tweemaal. Koen van de Laak bepaalde na rust de eindstand. Door de zege klimt de FC van plek negen naar acht.

Twee dagen na de zoveelste tegenslag die FC Groningen te verwerken kreeg met de beenbreuk van Danny Holla, moest de ploeg van Ron Jans in actie komen in Breda, tegen de nummer 8 van de ranglijst van de Eredivisie. Die achtste plek op de ranglijst was ook de directe inzet bij het duel. In de aanloop naar de wedstrijd was Tim Matavz fit genoeg gebleven om in de basis te starten. Hij was donderdag nog ziek. In de basis bij FC Groningen was er ruimte voor Oluwafemi Ajilore (aanvallend) en Tim Sparv (controlerend). Daley Blind verhuisde naar de rechtsbackpositie waardoor Tom Hiariej op de bank begon. Luciano da Silva was weer fit genoeg om Brian van Loo af te lossen.
FC Groningen startte met een psychologisch voordeel door het winnen van de toss en koos ervoor van helft te wisselen. NAC Breda stond op die manier aan de aftrap in historische witte shirts. Die droeg de ploeg wegens het feit dat clubicoon Rat Verlegh gisteren (vrijdag – red.) vijftig jaar geleden overleden is. Hij was aanvoerder van het kampioensteam van NAC in de jaren ’20 van de vorige eeuw.
De wedstrijd kwam langzaam op gang. NAC Breda liet het initiatief veelal aan FC Groningen, dat veel profijt leek te hebben van de prima grasmat waarop gespeeld werd. Een verademing vergeleken met de mat die afgelopen week uit Euroborg werd verwijderd. Een eerste speldenprikje werd uitgedeeld door Matthew Amoah die doelman Luciano tot een redding dwong. Na ruim een halfuur werd de wedstrijd opengebroken toen Nicklas Pedersen een prima steekpass afleverde op Oluwafemi Ajilore. De Nigeriaan, die voor de laatste en tot dan toe enige keer scoorde, bleef heel koel voor doelman Ten Rouwelaar en schoof de bal via de binnenkant van de linkerpaal in: 0-1.
Gevaar aan de overkant was er in een standaardsituatie. Csaba Fehér knalde van zo’n twintig meter uit een vrije trap tegen de linkerkruising. In de slotfase van de eerste helft regende het opeens gele kaarten. Donny Gorter, Mike Zonneveld en Goran Lovre kregen binnen een tijdsbestek van drie minuten allemaal een prent. In de ene minuut extra tijd kreeg FC Groningen nog een cadeautje. De ver uit zijn doel gekomen Ter Rouwelaar werd omspeeld door topscorer Matavz, die op zijn beurt Ajilore zag klaarstaan voor de 0-2. Dat was even later ook de ruststand.
Na de pauze startten de ploeg in ongewijzigde samenstelling. Matthew Amoah schoot na zes minuten van dichtbij tegen de kruising. Een paar minuten later kreeg Andreas Granqvist een gele kaart. De Zweed, die ‘op scherp’ stond, ontbreekt daardoor volgend weekend in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. De eerste wissel was die van Koen van de Laak voor Nicklas Pedersen. Na dat eerste kwartier in de tweede helft begon het enigszins onaardig te worden en oogde de thuisclub wat geïrriteerd.
Vlak nadat Donny Gorter een kans op de aansluitingstreffer over had geschoten, werd aan de kant van de thuisclub een dubbele wissel toegepast. Martijn Reuser en Omer Bayram waren de nieuwe krachten bij NAC Breda. Het mocht de Brabanders allemaal niet meer baten. Het extra risico dat de thuisploeg ging nemen, leverde FC Groningen juist een extra treffer op. Op aangeven van Thomas Enevoldsen kon Koen van de Laak doelman Ten Rouwelaar uitspelen en vervolgens de 0-3 binnen schieten.
Op dat moment had Groningen al wel weer een tegenslag te verwerken gekregen. Doelman Luciano da Silva was namelijk aan zijn linkerbeen geblesseerd geraakt toen invaller Bayram door was gegaan om een hoekschop te forceren. De FC-doelman gaf deze keer op tijd aan dat hij niet verder kon spelen, waar hij thuis in Euroborg tegen Feyenoord wellicht te lang was blijven staan. In de slotfase moest ook Oluwafemi Ajilore zich nog laten aflossen door Frank Olijve. Kansen waren er nog voor Kwakman en Van de Laak, maar in de score kwam geen verandering meer. NAC beëindigde de wedstrijd met tien spelers doordat Gorter natrapte bij Andreas Granqvist.
Door de zege passeert FC Groningen NAC Breda op de ranglijst. Na 27 gespeelde wedstrijden staat de FC nu op de achtste plek met twee punten meer dan de ploeg uit Breda. Zondag 21 maart wordt om 14.30 uur afgetrapt in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Voor het duel in Euroborg zijn via deze website en TicketBox nog voldoende kaarten te koop.

Luciano (74’ Van Loo); Blind, Sankoh, Granqvist, Zonneveld, Sparv, Lovre, Enevoldsen, Ajilore (83’ Olijve); Matavz, Pedersen (57’ Van de Laak).
Rest bank: Van Loo, Hiariej, Olijve, Krohne, Koç, Kluin.
Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Zwaanswijk, Snoyl (68’ Bayram), Fehér, Van der Leegte (68’ Reuser), Kwakman, Kolkka, Amoah, Gorter (86’ rood).
Toeschouwers: 17.750 (uitverkocht)
Scores: 31’ Ajilore (Pedersen) 0-1, 45’+1’ Ajilore (Matavz) 0-2, 80’ Van de Laak (Enevoldsen) 0-3.
Scheidsrechter: Van Boekel
Rode kaart: 86’ Gorter (natrappen bij Granqvist)
Gele kaarten: 42’ Gorter (overtreding op Blind), 43’ Zonneveld, 44’ Lovre (overtreding op Snoyl), 56’ Granqvist.