string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC na strafschoppen naar laatste-16.

Donderdag 11 november 2010 om 23:33

FC Groningen heeft donderdagavond in Euroborg de achtste finales bereikt van het KNVB-bekertoernooi. Na een 0-0 ruststand was het 1-1 na negentig minuten. In de extra tijd werd niet gescoord. Groningen won vervolgens de strafschopserie van de spectaculaire bekerpot met 5-4.

In een ondanks de storm goed gevuld Euroborg opende Groningen niet al te sterk. Hoewel FC Groningen zelf de aftrap had, schoot ADO-spits Frantisek Kubik al binnen elf seconden een bal op het vijandelijke doel. Ook de daaropvolgende kansen waren voor de uitploeg. Wesley Verhoek probeerde het eens, Ramon Leeuwin was de volgende die vuurde en Ricky van den Berg deed ook nog een duit in het zakje. Het was kortom een drukke avond voor met name doelman Luciano da Silva, die zou uitgroeien tot de held van de avond.
Na een klein kwartier spelen vond Groningen het dan toch wel genoeg. Gonzalo Garcia gaf een bal aan Tim Matavz, die naast het Haagse doel mikte. Een geblokt schot van Fredrik Stenman, een schot van Gonzalo Garcia (over) en harde lage voorzetten van Thomas Enevoldsen en Fredrik Stenman waren andere wapenfeiten in een gedeelte waarin de FC domineerde. Tim Sparv leverde Tim Matavz vlak voor de pauze nog een schotkans.
Na de onderbreking ging FC Groningen eigenlijk op dezelfde voet door. Tim Matavz, Gonzalo Garcia en Thomas Enevoldsen zorgden voor het gevaar richting het vijandelijke doel. In de 62ste minuut was het echter Lex Immers die ADO Den Haag op voorsprong bracht, zoals hij dat ruim twee weken tevoren ook al deed in Euroborg. Trainer Pieter Huistra had toen de wissel van Tom Hiariej voor Danny Holla al in voorbereiding.
Er volgden werkelijk hachelijke momenten voor FC Groningen en prachtige interventies van doelman Luciano die onder meer – met gevaar voor eigen leven – een diepe pass onschadelijk maakte en zag hoe Immers en Verhoek mogelijkheden op een grote voorsprong aan zich voorbij lieten gaan. Met nog zeventien minuten op de klok kopte Thomas Enevoldsen voorlangs uit een voorzet van Fredrik Stenman en schopte de Deen uit frustratie nog tegen de paal.
Het was de inleiding van het slotoffensief dat was gepland voor het restant van de reguliere speeltijd, maar niet lang hoefde te duren. Leandro Bacuna loste de moegestreden Gonzalo Garcia af. De invaller had negen minuten later al een aandeel in de gelijkmaker. In minuut numero 81 kwam Koen van de Laak als derde FC-invaller binnen de lijnen. Hij verving Thomas Enevoldsen. Ook was dat het teken om Andreas Granqvist als breekijzer mee naar voren te sturen.
In minuut 83 lag de bal erin. Leandro Bacuna schreeuwde om de bal, kreeg die van Dusan Tadic goed aangespeeld en leverde vanaf links een afgemeten assist af op de inglijdende Jonas Ivens. Zo was de stand gelijk en werd de originele speelwijze bij FC Groningen hersteld. In de resterende reguliere speeltijd kreeg Tim Sparv nog een prima schietmogelijkheid en in de extra tijd had ADO-invaller Dmitry Bulykin de winnende treffer nog op zijn schoen.
Tweemaal vijftien minuten extra waren zodoende nodig om tot een winnaar te komen. Andreas Granqvist verloor voor de tweede keer de toss en zag nu hoe ADO Den Haag wel van kant wenste te wisselen. In de verlenging ging het looptempo wat omlaag, maar bleef de bal op en neer gaan van de ene naar de andere kant van het veld. Leandro Bacuna kreeg een schotkans namens Groningen en Radosavljevic aan de overkant een kopkans namens de uitploeg. Een mooi uitgespeelde snelle tegenaanval via Van de Laak, Matavz eindigde in een ongevaarlijke kopkans van Bacuna.
Het tweede kwartier van de verlenging probeerde Sparv het nog eens van afstand, had Timothy Derijck pech dat hij niet tegen een prima voorzet aanliep, werden nog eens spelers van beide ploegen op de bon geslingerd en was het duidelijk dat de ploegen allebei niet perse uitzagen naar een strafschopserie. Sparv zag nog een in tweeën genomen vrije trap geblokt en Jonas Ivens schoot in de slotseconde van de 120ste minuut over.
Zo moesten strafschoppen dan uiteindelijk de beslissing brengen. FC Groningen neemt bij trainingspartijen die in een gelijkspel eindigen vaak penalty’s om tot een winnaar te komen. Het was na de veertiende keer verlenging voor de zesde keer in de clubhistorie dat een strafschopserie uitsluitsel moest geven over een officieel duel.
Twee stops van Luciano, een misser van Tim Sparv en uiteindelijk de winnende treffer van Leandro Bacuna brachten FC Groningen uiteindelijk bij de laatste-16, waarin SC Genemuiden als volgende tegenstander wacht. Komende zondag richt FC Groningen zich alweer op de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo, dat vanavond verrassend met 5-3 werd gewipt door de amateurs van Achilles 1929.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (64’ Hiariej), Sparv; Enevoldsen (81’ Van de Laak), Garcia (74’ Bacuna), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Andersson, Veldmate.
Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Leeuwin, Derijck, Kum, Mitchell Piqué, Radosavljevic (106’ Gielisse), Van den Bergh (79’ Bulykin), Toornstra, Verhoek, Immers, Kubik.
Rest bank: Pellatz, Bosschaart, Lorenzo Piqué, Koksal, Antonia.
Toeschouwers: 16.161
Scores: 63’ Immers 0-1, 83’ Ivens (Bacuna) 1-1.
Strafschoppenserie: Timothy Derijck 0-1, Andreas Granqvist 1-1, Jens Toornstra gestopt, Tim Matavz 2-1, Lex Immers 2-2, Tim Sparv gestopt, Dmitri Bulykin 2-3, Dusan Tadic 3-3, Ramon Leeuwin 3-4, Koen van de Laak 4-4, Frantisek Kubik naast, Leandro Bacuna 5-4
Scheidsrechter: Blom
Grensrechters: Lobbert en Buiting
Vierde official: Kamphuis
Gele kaarten: 77’ Leeuwin, 114’ Van de Laak, 119’ Kum

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard