string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC na op RKC zege terug in linkerrijtje.

Zondag 14 februari 2010 om 17:27

FC Groningen heeft zondagmiddag in het eigen Euroborg door 2-1 zege op hekkensluiter RKC Waalwijk een plek in het linkerrijtje van de ranglijst heroverd. De Zweden Fredrik Stenman (kopbal) en Andreas Granqvist (strafschop) scoorden namens de thuisclub.

In Euroborg begon FC Groningen zonder liefst elf afwezigen – een evenaring van het negatieve record – aan het thuisduel met RKC Waalwijk. Aan de kant van FC Groningen verving Theo Lucius de geschorste Gibril Sankoh in het centrum van de verdediging. Mike Zonneveld nam in de plek in de Leandro Bacuna, die ook geschorst was. De overige negen namen stonden ook in Almelo in de basis. Morten Nordstrand was er dus ook bij ondanks zijn ziekte van enkele dagen eerder.
Het was vanaf het eerste moment duidelijk dat de FC heer en meester was over de nummer laatst van de ranglijst. Tim Matavz kreeg in de openingsfase enkele fraaie schotkansen en het regende werkelijk hoekschoppen voor de groen-witte ploeg. Het was dan ook niet zo gek dat uit één van die hoekschoppen – Zonneveld nam ze vanaf de rechter- en Enevoldsen van de linkerkant – het eerste doelpunt viel.
Dat was een minuut voor rust toen Thomas Enevoldsen de bal op het hoofd van Fredrik Stenman krulde. Hij scoorde daarmee zijn eerste competitietreffer voor FC Groningen en bracht zijn ploeg op een dik verdiende voorsprong. Shkodran Metaj – door Groningen verhuurd aan RKC – speelde in de slotfase van de eerste helft met vuur. Hij was al bestraft met een gele kaart en bleef vervolgens op het randje spelen.
Met een 1-0 ruststand op zak ging Groningen vol vertrouwen op zoek naar het verdubbelen van de score. In het eerste kwartier na de pauze had Morten Nordstrand de kansen om dat te doen. De voorzet van Tim Matavz van de rechterkant was dan misschien net wat te hoog, het aangeven van Thomas Enevoldsen was in de categorie ‘presenteerblaadje’ maar werd door Nordstrand verkeerde geraakt en zo hobbelde de bal richting en tegen de rechterpaal.
Na precies een uur spelen was het dan toch raak voor Groningen. Aanvoerder Goran Lovre werd binnen de zestien meter gehaakt door Metaj en kreeg daarvoor een strafschop. Vaste nemer Andreas Granqvist wist wel raad met deze buitenkans en maakte de 2-0. Toen enkele minuten later Charlison Benschop een overtreding beging op Goran Lovre en daarbij zijn tweede gele kaart opliep, leek het duel helemaal gespeeld.
Toch weigerde FC Groningen het af te maken. In totaal werd er ruim twintig keer op en rond het doel van RKC geschoten in deze wedstrijd. Goran Lovre, Danny Holla en Morten Nordstrand kregen in het vijfde kwartier schotkansen. Nordstrand schoot ook nog eens tegen doelman Levita in doelrijpe positie. Andreas Granqvist en Mike Zonneveld vuurden kanonskogels af en Daley Blind brak vaak door over de rechterkant zoals Enevoldsen dat aan de linkerkant deed. De bal ging er echter niet meer in.
Er werden enkele wissels toegepast. Zo werden Theo Lucius en Morten Nordstrand vervangen door Tom Hiariej en Serhat Koç. Een minuut voor tijd werd het echter toch nog heel eventjes spannend. Tot dan toe had Alaxandre Di Gregorio de enige kans namens RKC op zijn naam. In de 89ste minuut legde de Italiaan een balletje breed op Boerrigter die vervolgens kaarsrecht in de linkerbovenhoek van het doel mikte: 2-1.
De laatste reguliere minuut en de twee minuten extra tijd werd de adem nog even ingehouden, maar uiteindelijk mocht FC Groningen toch de drie punten bijschrijven. Bovendien is de FC alweer zes competitieduels op rij ongeslagen in Euroborg. Volgende week gaat Groningen als nummer 9 van de ranglijst op bezoek bij NEC in Nijmegen. Op woensdagavond speelt die ploeg allereerst nog een inhaalduel met Willem II.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Blind, Lucius (83’ Hiariej), Granqvist, Stenman; Holla, Lovre, Enevoldsen, Zonneveld; Nordstrand (87’ Koç), Matavz.
Rest bank: Van Loo, Olijve, Kluin, Menting.
Opstelling RKC Waalwijk
Levita; Colin, Luirink, Van Mosselveld, Dustley Mulder, Di Gregorio, Hans Mulder, Metaj (73’ Vorm), De Ceulaer, Benschop, Boerrigter.
Rest bank: Wevers, Obodai, Varela, Van Hout, Idabdelhay, Agustien.
Toeschouwers: 21.246
Scores: 44’ Stenman (Enevoldsen) 1-0; 61’ Granqvist (strafschop) 2-0, 89’ Boerrigter (Di Gregorio) 2-1.
Scheidsrechter: Makkelie
Grensrechters: Olde Olthof en Strijker
Vierde official: Bekebrede
Rode kaart (2x geel): 61’ & 65’ Benschop (resp. protesteren en overtreding op Lovre)
Gele kaarten: 28’ Metaj (overtreding op Enevoldsen)

Gerelateerd nieuws.

21 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard