FC maakt thuis geen fout tegen Go Ahead.

Zaterdag 31 januari 2015 om 21:47

FC Groningen heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles in winst omgezet: 2-0. Bij rust was de stand 1-0 door een treffer van Albert Rusnak. Halverwege de tweede helft bepaalde Tjaronn Chery de eindstand. Door de zege handhaaft de thuisclub zich in het linkerrijtje.

In Euroborg kwam FC Groningen aan de aftrap met een elftal dat qua namen op twee plekken afweek van de basisopstelling van afgelopen woensdag in het bekertoernooi. Hans Hateboer had in de verdediging plaatsgemaakt voor Martijn van der Laan. Johan Kappelhof schoof door naar de rechtsbackpositie. Verder werd de plek van de geblesseerde Danny Hoesen ingenomen door Jarchinio Antonia. Bij Go Ahead stonden juist dezelfde elf aan de aftrap als na de zege tegen ADO Den Haag. Nieuweling Glynor Plet begon op de bank.
Flitsend
FC Groningen liet er vanaf de eerste minuut om kwart voor acht geen misverstand over bestaan wie er met de drie punten vandoor zou gaan in Euroborg. Al vroeg in de wedstrijd werd door FC Groningen een doelpunt gescoord. Albert Rusnak, die eerder in het seizoen in het shirt van Cambuur al scoorde tegen Go Ahead, zag vanaf de zijlijn dat keeper Mickey van der Hart zou rekenen op een voorzet, waarna Rusnak de bal met een schitterende lob over de Deventer goalie heen liet vliegen en een prachtdoelpunt liet aantekenen: 1-0.
In het vervolg van de eerste helft had Groningen het betere van het spel en kreeg de thuisclub ook nog enkele kansen. De beste kans kwam op naam van clubtopscorer Michael de Leeuw, die finaal over de bal heen maaide. Zo bleef de 1-0 stand tot aan de rust op het bord staan. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük leek zich te hebben voorgenomen geen gele kaart te trekken en daarvan maakten de spelers geen misbruik. Bij tijd en wijlen werd er een pittige overtreding gemaakt, maar waar er uitgedeeld werd, werd ook geïncasseerd.
Dipje
In de tweede helft kende FC Groningen in het eerste kwartier een dipje, ook al omdat Go Ahead zich bij de thee gesterkt wist door een nipte en overbrugbare achterstand. Het thuispubliek in Euroborg greep die fase aan om de ploeg nog eens extra vocaal te ondersteunen en voelde ook dat invaller Mimoun Mahi de wedstrijd weer een extra impuls zou kunnen geven.
Een minuut na de invalbeurt van Mahi was het nota bene al raak. Een aanval onder meer de linksbuiten als stationnetje gebruikte, werd uiteindelijk al net zo’n beauty als de 1-0. Een één-tweetje die startte achter het standbeen van Chery, werd gevolgd door een hakje van Jarchinio Antonia en afgerond door eerstgenoemde: 2-0. Voor Chery alweer zijn zevende competitietreffer van het seizoen.
Tibbling
Door de 2-0 viel het strijdplan van Go Ahead voor de tweede helft in duigen. Glynor Plet maakte wel zijn debuut, maar deed dit in de plaats van Marnix Kolder en niet naast de aanvaller in de spits. Bij FC Groningen kwam Nick van der Velden nog binnen de lijnen voor Jarchinio Antonia. Bijzonder was de slotfase waarin de FC-fans massaal de naam van Simon Tibbling scandeerden. De opvallend sober en nagenoeg foutloos spelende Zweed is in vier wedstrijden al een publiekslieveling geworden.
In de score kwam ook in de extra tijd van twee minuten geen verandering meer. Na de vier gelijke spelen in de voorgaande vier competitieduels in Euroborg werd nu eens weer de volle winst geboekt. Door de zege stijgt de FC naar de achtste plaats op slechts één punt van de begeerde zevende plek en op 22 februari de directe strijd met Heerenveen op het programma. Voor die tijd staan er echter nog drie wedstrijden op het programma. Donderdag gaat de FC op bezoek bij Heracles. Drie dagen later is AZ in Euroborg te gast en het weekend erop volgt de uitwedstrijd tegen Excelsior.

Padt, Kappelhof, Botteghin, Van der Laan, Van Nieff; Antonia (81’ Van der Velden), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (68’ Mahi); Chery, De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Islamovic, Lindgren, Hateboer, Payne.