FC laat zwaarbevochten punt nog glippen.

Zondag 28 december 2008 om 19:41

FC Groningen heeft zondagavond in Euroborg met 3-2 verloren van Heerenveen. Groningen kwam tweemaal terug van een achterstand, maar zag hoe de Friezen in de vijfde minuut van de extra tijd alsnog wonnen. Op de helft van de competitie staat Groningen zevende.

In een stijf uitverkocht Euroborg was de sfeer in de aanloop naar de wedstrijd opperbest. De verwachtingen voor de noordelijke derby waren hooggespannen. Aan de kant van FC Groningen had trainer Ron Jans het winnende elftal van afgelopen week laten staan. Bij sc Heerenveen mocht Smárason het in de aanval proberen in de plaats van Gerald Sibon, die op de bank begon.

Na een tam begin van de wedstrijd werd er binnen een kwartier gescoord, zonder dat één van beide ploegen ook nog maar een kans of een mogelijkheid hadden gehad. Volgens arbiter Kevin Blom werd Roy Beerens aan de kant van Heerenveen binnen de zestien meter van Groningen ten val gebracht door doelman Luciano da Silva. Een strafschop en een gele kaart waren het gevolg. Aanvoerder Pranjic wist wel raad met dit verlate kerstcadeautje en pakte het wat aarzelend uit. Luciano beroerde de bal nog voor deze in het doel verdween: 0-1.

Stift
De stemming in het stadion was na deze onverwachte gebeurtenis en gezien de kou toch wat terneergeslagen. Danny Holla gooide wat olie op het vuur door een flinke tackle, die werd bestraft met een gele kaart. En even later mikte hij een vrije trap nipt links naar het doel. Aan de overzijde wist Väyrynen met een stiftbal bijna de Groningse doelman te verschalken, maar plofte de bal naast het doel.

In het laatste kwartier hadden de Friezen nog wat overtredingen nodig om het aandringende Groningen af te stoppen. Overtredingen van Popov en Grindheim op respectievelijk Svejdik en Lovre bleven op die manier niet onbestraft. In de slotfase van de eerste helft was het Marcus Berg die eerst ineens uithaalde op aangeven van Gibril Sankoh, maar over het doel mikte, en vervolgens nog eens van dichtbij in het zijnet poeierde. In de 0-1 stand kwam voor de thee geen wijziging meer.

Gelijk
Meteen na de onderbreking was het duidelijk dat de thuisploeg zich niet zomaar zou neerleggen bij een nederlaag. Binnen een halve minuut kreeg Garcia een dot van een kans, maar schoot hij rechts naast het doel van Vandenbussche. In de 54ste minuut was het dan wel raak voor de FC. Na een kortstondige omsingeling werd de bal door Holla voor de voeten van Garcia getransporteerd en schoot de Spanjaard de bal diagonaal achter de Belgische doelman: 1-1.

Met die score was geen van beide ploegen tevreden. Want hoewel de meeste derby’s vaak in gelijke spelen eindigen, kenmerken de ontmoetingen tussen Groningen en Heerenveen zich juist vaak door het ontbreken van een ‘staakt-het-vuren’ als het laatste fluitsignaal nadert. Beide ploegen gingen druk aan het wisselen. Koen van de Laak kwam bij FC Groningen in de ploeg voor Danny Holla. En ook doelpuntenmaker Gonzalo Garcia en de geblesseerde Oluwafemi Ajilore werden afgelost door Berry Powel en Shkodran Metaj. Aan de kant van Heerenveen werden Pranjic en Beerens vervangen door Henrique en Elyounoussi.

Counter
Terwijl Groningen aanstalten maakte om de tweede treffer af te dwingen, waren het de Friezen die stiekem naar de 1-2 counterden. Christian Grindheim gaf in de 77ste minuut de eindpass op Smarason, die zijn ploeg voor de tweede keer op voorsprong bracht. Het slotoffensief van FC Groningen leek op niets uit te draaien. Helemaal toen de ploeg twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd ook nog plaats maakte voor sportiviteit. Paulo Henrique kon zo alsnog een blessurebehandeling ondergaan.

Nadat vier minuten extra tijd waren aangekondigd, sloeg FC Groningen alsnog toe. Op aangeven van de afscheid nemende Berry Powel, schoot Andreas Granqvist de 2-2 binnen in de 91ste minuut. Heerenveen wisselde vervolgens nog een keer en kreeg in de vierde minuut van de extra tijd nog een hoekschop. Invaller Paulo Henrique was er als de kippen bij om de 2-3 binnen te koppen en zo gingen de gasten alsnog met de volle buit aan de haal.

Trainers
Trainer Trond Sollied vond de zege verdiend. “Ik ben bekend met derby’s. Dit was een hele goede derby, die wij verdiend hebben gewonnen op basis van de eerste helft. Daarin hadden we verder op voorsprong moeten komen. De 3-2 viel nog als een verrassing, maar wel op het allerbeste moment. Namelijk toen de wedstrijd al over was.”

Zijn collega Ron Jans was het daar niet mee eens. “Wij begonnen niet goed en nadat Raymond Libregts Oluwafemi Ajilore had ingeseind dat hij wat verder terug moest zakken, gingen wij beter voetballen. In de twee helft was het jammer dat we niet verder door konden drukken na de 1-1. De gelijkmaker had veel kracht gekost. Na de 1-2 is de ploeg toch blijven knokken en uiteindelijk kwamen we toch nog op 2-2. Met die stand als eindstand had ik kunnen leven. De 2-3 vond ik onrechtvaardig. We moeten nu uithuilen en staan in de subtop volgens schema. Maar ik had liever wat boven schema gelegen.”

Luciano; Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman; Matthijs, Ajilore (74’ Metaj), Holla (60’ Van de Laak), Lovre; Berg, Garcia (73’ Powel).
Rest bank: Koopmans, Cahais, Hiariej.

Opstelling SC Heerenveen
Vandenbussche; Janmaat, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov; Väyrynen, Svec, Grindheim, Beerens (73’ Elyounoussi), Smarason (94’ Kalou), Pranjic (68’ Henrique).
Rest bank: Zeinstra, Kopic, Jong-A-Pin, Sibon.

Toeschouwers: 22.311 (uitverkocht)
Scores: 13’ Pranjic (strafschop) 0-1, 54’ Garcia (Holla) 1-1, 77’ Smarason (Grindheim) 1-2, 91’ Granqvist (Powel) 2-2, 95’ Henrique (Bak Nielsen) 2-3.