FC laat zich kaas van het brood eten.

Zaterdag 16 april 2011 om 21:02

FC Groningen heeft zaterdagavond in het Gelredome met 2-1 verloren van Vitesse. Na ruim een uur spelen opende Danny Holla de score. In de laatste twintig minuten kwamen de Arnhemmer langszij en voorbij. Groningen zakt naar de zevende plek op de ranglijst in de Eredivisie.

Bij FC Groningen maakten Luciano da Silva en Tim Matavz hun opwachting in de basis. Luciano keerde terug van een schorsing en Matavz was na twee invalbeurten fit genoeg om nu weer aan de aftrap te verschijnen na zijn blessure. Vitesse, dat al zes duels op rij ongeslagen was in eigen stadion, begon met dezelfde basiself als afgelopen weekend.

In de eerste helft nam Groningen vanaf het begin het initiatief. Nicklas Pedersen opende het vuren met een schot dat doelman Eloy Room niet veel problemen bezorgde. Tim Matavz was halverwege  de eerste helft dichtbij de openingstreffer, maar mikte uit een steekpassje van Tom Hiariej nipt naast het Arnhemse doel. Ook Leandro Bacuna zag nog eens een scherpe lage voorzet tot corner verwerkt worden.

In de slotfase van het eerste bedrijf beet Vitesse wat meer van zich af. Zo zag Kashia een schot van de lijn gered door Jonas Ivens en had Luciano even tevoren een redding moeten verrichten op een inzet van Aissati. Verder stond Gelredome nog tweemaal onterecht te juichen na wegens buitenspel afgekeurde doelpunten van de thuisploeg. Ook Van Ginkel zag nog eens een gevaarlijke inzet onschadelijk gemaakt worden door Luciano.

In de tweede helft waren de eerste twintig minuten voor FC Groningen. Na schoten van Nicklas Pedersen en Dusan Tadic die over het Vitesse-doel werden gemikt was het in de 65ste minuut Tadic die een gevaarlijke voorzet afleverde. Stuitte over Matavz en Pedersen en kwam voor de voeten van Danny Holla, die op zijn beurt de 0-1 kon inschieten.

Vervolgens richtte Vitesse zich meer op de aanval en binnen zeven minuten was de stand weer in evenwicht. Uit een pass van Van Ginkel ontsnapte Wilfried Bony aan de aandacht van de FC-defensie en kon de spits 1-1 aantekenen. In de 82ste minuut werd de score 2-1 toen Kashia een vrije trap van Aissati binnenkopte.

Op dat moment had Thomas Enevoldsen de linksbuiten Tadic vervangen bij Groningen. In de slotfase ging Andreas Granqvist nog mee als stormram en in de laatste minuut van de reguliere speeltijd mochten Petter Andersson en Maikel Kieftenbeld na vier minuten wachten aan de zijlijn alsnog hun opwachting maken. Het mocht allemaal niet meer baten. De nederlaag was na drie minuten extra speeltijd een feit.

Op zondag 24 april speelt FC Groningen de voorlaatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie tegen NEC. Op Eerste Paasdag wordt afgetrapt om 16.30 uur in Euroborg. Voor dit duel zijn via deze site, de Fanshop in Euroborg en Ticketboxm nog kaarten te koop zonder ClubCardverplichting. Tim Sparv is er niet bij. Hij kreeg zijn vijfde gele kaart van het seizoen en zit daardoor geschorst op de tribune.

Luciano; Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (90’ Kieftenbeld), Sparv; Bacuna, Pedersen (90’ Andersson), Tadic (76’ Enevoldsen); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Veldmate.

Opstelling Vitesse
Room; Yasuda, Kashia, Van der Struijk, Büttner; Riverola, López, Matic (59’ Pröpper); Van Ginkel, Bony, Aissati.
Rest bank: Delac, Molhoek, Stevanovic, Babangida, Caldirola, Felixdaal.

Toeschouwers: 17.148
Scores: 65’ Holla (Tadic) 0-1, 72’ Bony (Van Ginkel) 1-1, 82’ Kashia (Aissati) 2-1.

Scheidsrechter: Sanders
Gele kaarten: 54’ Pedersen, 56’ Matic, 81’ Sparv, 90’ Bony