FC laat Vitesse alle hoeken Gelredome zien.

Vrijdag 29 augustus 2008 om 23:10

FC Groningen heeft vrijdagavond in Gelredome met 4-0 gewonnen van Vitesse. Bij rust was de stand 1-0 door een afstandsknal van Sepp De Roover. Na de pauze scoorden Koen van de Laak en Marcus Berg van elf meter. Evgeniy Levchenko bepaalde de eindstand.

Bij FC Groningen konden de geblesseerden Martijn Meerdink en Jeroen Veldmate niet ingezet worden. Daarnaast was Oluwafemi Ajilore pas vroeg in de ochtend teruggekeerd op Schiphol. Bij Vitesse ontbraken de geschorsten Molhoek en Sansoni en daarnaast de geblesseerden Tarvajärvi en Jenner. FC Groningen startte in een 4-4-2 formatie waarbij aanvoerder Paul Matthijs op de bank begon. Hij was kortgeleden nog met een blessure uit de running geweest. Danny Holla startte op die manier als controlerende middenvelder.
Beide ploegen hadden een redelijk rommelige voorbereiding achter de rug en waren blij eindelijk om de punten te mogen voetballen. In de beginfase van de wedstrijd liep Vitesse-verdediger Van der Struijk op tegen de eerste gele kaart van het Eredivisie-seizoen. Na tien minuten probeerde rechtsback Sepp De Roover het na een afgeslagen hoekschop van ruim buiten de zestien en zag hoe de bal knalhard in de linkerbovenhoek van het doelvlak suisde: 0-1. Vitesse mocht dan voorafgaand aan de wedstrijd een heuse adelaar hebben geïntroduceerd, tegen dit schot van Sepp De ‘Roofvogel’ was geen Vitessenaar bestand.
Even later kregen Koen van de Laak en Abubakari Yakubu een gele kaart na een opstootje. Nog in het eerste halfuur waren aanvallers van beide ploegen beiden tweemaal ongelukkig. Powel maaide eerst uit voorzetten van Lovre en De Roover over de bal heen en Santi Kolk mikte aan de overzijde eerst over het doel van Luciano en mikte vervolgens van dichtbij op de buitenkant van de eerste paal. Waar Anduele Pryor na ruim een halfuur nog met een plotse duikeling gevaar probeerde te stichten, werd hij in de minuut toegevoegde tijd in de eerste helft pas echt gevaarlijk. Van dichtbij vond hij echter twee vuisten op zijn weg na een katachtige beweging van de Braziliaan Luciano.
Zo gingen de beide ploegen dus rusten met een nul en een één op het scorebord. De Arnhemmers kwamen sterk uit de kleedkamer. Na vijf minuten had Groningen zich hervonden en ging het op zoek naar een grote voorsprong. Marcus Berg kreeg uit een hoekschop van Danny Holla een prima kopkans. Na een kwartier werd Berry Powel afgelost door Gonzalo Garcia. FC Groningen kwam vervolgens nog één keer in de problemen en zag een gevaarlijke situatie uiteindelijk via het been van Sankoh eindigen in een hoekschop.
Twee minuten later was de wedstrijd gespeeld. Marcus Berg kreeg in een duel met Van der Struijk net binnen de zestien nog net zijn voet tegen de bal, maar werd daarbij ernstig gehinderd door zijn belager. Toen Nijhuis de bal naast zag hobbelen, kon hij niets anders dan de bal op de stip leggen en de Vitessenaar met rood naar de kleedkamer te sturen. Koen van de Laak had in de voorbereiding nog wel moeite met een penalty, maar mikte nu feilloos binnen: 0-2. Voor Paul Matthijs, die al klaarstond om in te vallen, was het een heerlijk moment om in de wedstrijd te vallen. Hij verving de doelpuntmaker.
Een minuut later had Vitesse nog één mogelijkheid om de achterstand te verkleinen, maar liepen de Arnhemmers elkaar in de weg en vloog de bal opnieuw over het FC-doel. Een minuut later werd Garcia in de zestien meter aan de overzijde gevloerd door Civard Sprockel, die daarvoor bestraft werd met een gele kaart en een strafschop tegen. Aangezien Koen van de Laak was gewisseld, was het nu de eer aan Marcus Berg die middendoor 0-3 aantekende. Vijf minuten later was het na een wederom fantastische afstandsknal helemaal gespeeld: 0-4.
Zo was de rentree van oud FC-coach Hans Westerhof er één die deed denken aan zijn vorige editie van Vitesse-Groningen. Destijds verloor de FC met 6-1 op Monnikehuize en betekende dat het einde van Westerhof als coach bij Groningen. Ditmaal was de einduitslag al bijna even blamerend. Westerhofs voorganger Aad de Mos zou op de persconferentie ongetwijfeld een rekensom hebben geïntroduceerd. Die zou voor deze wedstrijd kunnen luiden 2 keer 11 plus 2 keer 25 is 3 punten. En met die punten en het doelsaldo van plus vier zou FC Groningen zomaar twee weken aan kop kunnen gaan in de Eredivisie.
Luciano; De Roover (90’ Hiariej), Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Van de Laak (70’ Matthijs), Levchenko, Lovre; Berg, Powel (61’ Garcia). Rest bank: Van Loo, Cahais, Svejdik, Metaj.
Opstelling Vitesse
Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Struijk, Drost; Claudmir, Yakubu, Schreuder (72’ Van Wolfswinkel), Pryor; Junker (81’ Büttner), Kolk.  Rest bank: Graafland, Van Diermen, Kaya, Keizer, Kuiper.
Toeschouwers: 14.900
Scores: 10’ De Roover 0-1, 68’ Van de Laak (strafschop) 0-2, 73’ Berg (strafschop) 0-3, 78’ Levchenko 0-4
Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechters: Meenhuis en De Vree
Vierde official: Bezebreke
Rode kaart: 67’ Van der Struijk
Gele kaarten: 9’ Van der Stuijk, 12’ Van de Laak en Yakubu, 72’ Sprockel