FC krijgt pak slaag in Enschede.

Zondag 25 oktober 2009 om 16:32

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Grolsch Veste met 4-0 verloren van FC Twente. Bij rust was de stand 2-0. Doelman Van Loo kreeg na een uur de rode kaart. Door de nederlaag zakt Groningen naar de vijftiende plek op de ranglijst.

In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht was de basisopstelling op twee plekken gewijzigd. Rechtsback Sepp De Roover verving Tom Hiariej die vorige week zijn neus brak. Morten Nordstrand, vorige week in de rust al de vervanger van Danny Holla, startte nu naast Nicklas Pedersen in de aanval. Daarmee schakelde Groningen ook in de basisformatie weer over van 4-3-3 naar 4-4-2 met een ruit op het middenveld.

FC Twente, dat afgelopen donderdag op drieduizend kilometer afstand nog tegen een nederlaag opliep, kwam voortvarend uit de startblokken. Al binnen vijf minuten lag de eerste bal achter Brian van Loo in het Groninger doel. Op aangeven van Theo Janssen knalde Miroslav Stoch de bal in de linkerkruising: 1-0. Aan de overkant van het veld stelde Oluwafemi Ajilore daar een te slap handenwarmertje tegenover voor Sander Boschker.

In de elfde minuut had de thuisclub de score kunnen verdubbelen. Blaise Nkufo kopte op aangeven van Ruiz echter niet helemaal zuiver in en zag hoe Van Loo knap redding bracht. In de 21ste minuut was het wel raak. Opnieuw een bal uit de tweede lijn was de Groninger defensie te machtig. Nu vervulde doelpuntmaker Stoch de aangevende rol en zag hij hoe de later ‘man of the match’ Dwight Tiendalli de 2-0 aantekende.

Na ruim een uur spelen kwam Groningen goed weg toen arbiter Blom geen overtreding zag in een actie waarbij Andreas Granqvist zijn tegenstander Ruiz tegen de grond leek te werken, terwijl de Twentenaar de bal wilde binnenschieten. Daarmee leek de eerste helft te gaan eindigen met een marge van twee in het nadeel van Groningen. Dat de 2-0 ook daadwerkelijk op de borden stond, werd nog even onzeker toen Theo Janssen de bal vrij voor Van Loo leek te kunnen binnenschuiven. Hij vond echter de Groninger goalie nog op zijn pad.

Na de pauze werd Danny Holla in de ploeg gebracht en moest Nicklas Pedersen als spits plaats maken. In de nieuwe samenstelling had Groningen wel meer grip op de wedstrijd, maar tot kansen kwam het niet in die fase. Het definitieve breekpunt was de rode kaart die Brian van Loo opliep toen hij na een te korte terugspeelbar van Granqvist Twente-spits Blaise Nkufo onderuit haalde.

Koen van de Laak moest plaatsmaken voor invaller-doelman Luciano da Silva, die meteen de 3-0 om zijn oren kreeg toen ‘slachtoffer’ Nkufo van elf meter de 3-0 binnen schoot. Daarmee zat de wedstrijd op slot. Tim Matavz mocht in de plek van Morten Nordstrand nog het laatste kwart van de wedstrijd vol maken. Thomas Enevoldsen zag daarna hoe Boschker nog bijna een bal uit zijn handen liet glippen na een afstandsschot van de Deen.

De 4-0 viel tien minuten voor tijd op aangeven van invaller Wellington door de liggende Ruiz. FC Groningen kreeg nog kansjes in de persoon van Danny Holla, Sepp De Roover en Fredrik Stenman. Brama had ook nog een kans, maar zag die onschadelijk gemaakt door Luciano. In de score kwam echter geen wijziging meer. FC Groningen zakt door de vijfde nederlaag van het seizoen naar de vijftiende plek op de ranglijst en krijgt zaterdag bezoek van landskampioen AZ. Op woensdag speelt de FC voor de beker eerst nog uit tegen Vitesse.

Van Loo (60’ rood); De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Van de Laak (60’ Luciano), Enevoldsen, Lovre; Nordstrand (68’ Matavz), Pedersen (46’ Holla).
Rest bank: Jansen, Lachman, Bacuna, Garcia.

Opstelling FC Twente
Boschker, Stam, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli, Brama, Perez, Janssen (71’ Akram), Ruiz, Nkufo (78’ Wellington), Stoch (69’ Parker).
Rest bank: Mikhailov, Carney, Heubach, De Jong.

Toeschouwers: 23.800
Scores: 5′ Stoch (Janssen) 1-0, 21’ Tiendalli (Stoch) 2-0, 62’ Nkufo (strafschop) 3-0, 80’ Ruiz (Wellington) 4-0