string(9) "claudebot"

FC krijgt in Euroborg fors klopt van HSV.

Zondag 24 juli 2011 om 17:54

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg de eerste nederlaag van het seizoen geleden. De Duitse topclub Hamburger SV bleek een maatje te sterk voor het team van trainer Pieter Huistra. De Trots van het Noorden ging, in het oefenduel dat geheel in het teken stond van Doe Een Wens Stichting Nederland, met 0-4 onderuit na een 0-1 achterstand bij rust.

FC Groningen begon met een laatste lijn die op drie van de vier plaatsen was gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen. Jonas Ivens stond met drie nieuwelingen Kees Kwakman, Lorenzo Burnet en Johan Kappelhof, in de achterhoede. Op de bank zaten twee nieuwelingen in de personen van Matias Jones en Suk Hyun-Jun. Aanwinst Emil Johansson was geblesseerd en zat op de tribune.
De uitslag doet vermoeden dat de FC op eigen veld weinig had in te brengen, maar niets is minder waar. Zeker in de eerste helft creëerden de mannen van Huistra veel kansen en liet de ploeg bij vlagen leuk voetbal zien. Na wat plaagstootjes over en weer was het Tim Sparv die vanuit een corner voor het eerste echte gevaar zorgde. De kopbal van de Fin stuitte echter op de Duitse doelman Jaroslav Drobny.
Niet veel later waren het Mladen Petric aan de ene kant en Dusan Tadic aan de andere zijde die het openingsdoelpunt op de schoen hadden. Beide aanvallers waren echter niet secuur genoeg waardoor doelmannen Luciano en Drobny redding konden brengen.
HSV werd langzamerhand gevaarlijker via razendsnel combinatievoetbal vanaf de zijkanten. International Eljero Elia kwam een aantal malen goed door op links, maar de eerste treffer kwam van de rechterkant van de Duitsters. Een voorzet van Gökhan Töre kwam via Johan Kappelhof ongelukkig tegen de paal waarna het voor rechtsachter Dennis Diekmeier een koud kunstje was de eerste treffer van de dag te maken: 0-1. 
Het was voor FC Groningen een teken er een schepje bovenop te doen en via enkele combinaties door het midden werd het bijna gevaarlijk voor het doel van de Duitsers. Na een half uur spelen kreeg de FC de uitgelezen mogelijkheid de stand recht te trekken.
Linksback Lorenzo Burnet zette goed door en werd in het strafschopgebied onreglementair ten val gebracht. Arbiter Bas Nijhuis kon niet anders dan FC Groningen een penalty toekennen. Eerder deze voorbereiding was het Dusan Tadic die een strafschop niet kon verzilveren en dus was het de beurt aan spits Tim Matavz. Helaas voor de Sloveen zat de keeper in de goede hoek en werd de strafschop gekeerd.
Na rust veranderde het spelbeeld. Het tempo van HSV ging omhoog en FC Groningen had moeite dat tempo bij te benen. Nadat Matavz na ongeveer tien minuten spelen net te laat kwam op een voorzet van Leandro Bacuna, was het na ongeveer een uur spelen 0-2 voor HSV. Een actie van Petric bracht collega-aanvaller Son Heung-Min in gelegenheid te scoren.  Een minuut later was het precies andersom. De inspeelpass vanaf de verdediging van FC Groningen werd onderschept en nu was het Son die Petric in stelling bracht 0-3.
FC Groningen was op dat moment zoekende en doordat HSV een aantal wissels had doorgevoerd, was de organisatie achterin even weg. Een voorzet vanaf de rechterkant ging over alles en iedereen heen en kon door Marcell Jansen, die koud twintig seconden in het veld stond, worden binnengewerkt.  
Tegen die tijd waren Matias Jones en Suk Hyun-Jun net begonnen aan de warming-up. Beide aanwinsten maakten vanmiddag hun debuut in Euroborg waardoor de 12.000 toeschouwers vijf van de zes aanwinsten hebben kunnen aanschouwen. FC Groningen kreeg vlak voor tijd via Tim Sparv nog een goede kans op de eretreffer, maar dat was de Finse middenvelder niet gegund.
De 4-0 nederlaag tegen HSV betekent voor FC Groningen het eerste verlies in de voorbereiding. Woensdag speelt de FC nog tegen FC Volendam in Roden (19.00 uur) en volgende week zondag staat het duel met RDC Mallorca op het programma in Rolde (14.30 uur).
Opstelling FC Groningen
Luciano; Kappelhof (66’ Hiariej), Ivens (66’ Ajilore), Kwakman, Burnet; Holla (70’ Kieftenbeld), Sparv; Bacuna, Pedersen (70’ Jones), Tadic; Matavz (76’ Suk).
Rest bank: Van Loo, Batbay, Bakker, Bos, Luis Pedro, Ben Moussa.
Toeschouwers: 12.000 (uitverkocht)
Scores: 21’ Diekmeier 0-1, 60’ Son 0-2, 61’ Petric 0-3, 65’ Jansen 0-4.
Scheidsrechter: Nijhuis
Assistant-scheidsrechters: Strijker en Jansen
Vierde official: Bakker

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus