FC komt vroege tegengoal niet te boven.

Zondag 28 augustus 2011 om 16:37

Zondagmiddag heeft FC Groningen in een uitverkocht Euroborg met 3-0 verloren van AZ. In de eerste minuut kopte Nick Viergever de 0-1 binnen. In de slotfase maakten Gudmundsson en Elm 0-2 en 0-3. Na de nederlaag staat de FC nu elfde op de ranglijst met vier punten.

In Euroborg trad FC Groningen aan met dezelfde basiself als in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag van twee weken geleden. Tom Hiariej keerde na zijn afwezigheid van vorige week terug in de basiself en Johan Kappelhof begon op de bank. Nicklas Pedersen ontbrak op diezelfde reservebank na knieklachten in de afgelopen week. Voor Matias Jones was er nog geen ruimte bij de achttien.
Pikstart
Het duel begon met een tegenvaller voor FC Groningen al na 45 seconden kopte Nick Viergever een hoekschop van de voet van Rasmus Elm binnen, nadat deze via het hoofd van een FC-verdediger was verlengd: 0-1. Het betekende de eerste tegentreffer voor FC Groningen in een eerste helft in deze competitie en ook de eerste keer dat de FC op een 1-0 achterstand kwam in vier wedstrijden.
Groningen liet zich niet van de wijs brengen en nam vervolgens wel het initiatief. Dusan Tadic (van rechts voorlangs), Danny Holla (naast) en Lorenzo Burnet na een solo (redding Esteban) probeerden het doel te vinden, maar werden gestuit in het eerste halfuur. In de 26ste minuut was Brett Holman de eerste van liefst vijf AZ’ers, die op de bon werden geslingerd door arbiter Kevin Blom. Danny Holla en Pontus Wernbloom kregen ook voor de pauze nog een gele prent. Kansen waren er nog voor Leandro Bacuna (over) en Tim Matavz (redding).
Wissels
Na de onderbreking kwam Holman bij AZ niet terug binnen de lijnen. Hij werd afgelost door Johann Berg Gudmundsson. Een kwartier later kreeg Matavz een kopkans uit een voorzet van Tadic, maar mikte de Sloveen naast. Een minuut later paste coach Pieter Huistra een dubbele wissel toe. Danny Holla werd afgelost door Tim Sparv en aanvoerder Petter Andersson ging naar de kant ten faveure van Virgil van Dijk, die als ‘target-man’ rond spits Tim Matavz ging spelen.
Een kleine tien minuten na die wissel bracht trainer Gertjan Verbeek van AZ kopper Ragnar Klavan binnen de lijnen en wilde hij daarmee de controle terug krijgen. Dat lukte de gasten aardig, maar niet zonder nog een grote kans op de gelijkmaker te hebben moeten toestaan. In de 72ste minuut was invaller Van Dijk dichtbij die 1-1 toen hij een voorzet van Burnet recht in de handen van Esteban schoot.
Gespeeld
AZ toonde zich een volwassen ploeg en wist de wedstrijd ‘Europees’ uit te spelen door verder amper een kans weg te geven en bij gebrek aan swingend voetbal van het eigen team te kiezen voor het vertragen van de wedstrijd en te wachten op die ene dodelijke uitbraak. Die kwam er elf minuten voor tijd toen invaller Gudmundsson nota bene het hele veld mocht oversteken, en passant Tom Hiariej afschudde en in de linkerbenedenhoek binnen peerde: 0-2.
Het duel was daarmee gespeeld. Burnet, de moegestreden linksback, werd ingewisseld voor Emil Johansson, die daarmee zijn debuut in de Eredivisie maakte. In de 84ste minuut was het helemaal over met de kansen voor Groningen. Rasmus Elm nam een vrije trap aan de linkerkant van het veld en zag zijn boogbal over zo’n dertig meter pardoes tussen de linkerpaal en doelman Brian van Loo in het doel stuiten: 0-3. De 22.000 fans vielen op dat moment even helemaal stil.
Programma
Door de nederlaag zakt de FC naar de elfde plek op de ranglijst. Op zondag 11 september staat de noordelijke derby met sc Heerenveen op de rol in het Abe Lenstra Stadion. Komende donderdag oefent de FC in Rolde tegen het Belgische Lierse SK. De eerstvolgende thuiswedstrijd in Euroborg wordt gespeeld op zaterdag 17 september om 18.45 uur. Tegenstander is dan Excelsior.

Van Loo; Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet (80’ Johansson); Kieftenbeld, Holla (62’ Sparv); Bacuna, Andersson (62’ Van Dijk), Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Kappelhof, Suk, Enevoldsen.
Opstelling AZ
Esteban; Marcellis, Moisander, Viergever (69’ Klavan), Poulsen; Wernbloom, Maher, Elm; Beerens, Altidore (75’ Falkenburg), Holman (46’ Gudmundsson).
Rest bank: Heijblok, Reijnen, Martens, Ortiz.
Toeschouwers: 22.128 (uitverkocht)
Scores: 1’ Viergever (kopbal) 0-1; 79’ Gudmundsson (Elm) 0-2, 84’ Elm (vrije trap) 0-3.