string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC kan zaterdag reeks AZ én scheidsrechter doorbreken.

Woensdag 17 februari 2016 om 14:55

FC Groningen kan zaterdagavond in Alkmaar twee reeksen doorbreken. AZ verloor in 2016 nog geen competitiewedstrijd en de Trots van het Noorden wist onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom nog nooit een uitwedstrijd te winnen. De ploeg van trainer Erwin van de Looi krijgt in het AFAS Stadion vanaf 18.30 uur de kans deze twee statistieken te beïnvloeden.

AZ won na de winterstop tot dusver alle officiële wedstrijden en heeft hierdoor een flinke opmars op de ranglijst van de Eredivisie gemaakt. De arbitrale leiding van het duel in Alkmaar is zaterdagavond in handen van scheidsrechter Kevin Blom. Op vreemde bodem wist FC Groningen onder zijn bewind nog niet eerder tot winst te komen. Veertien wedstrijden buitenshuis met Blom aan de fluit leverden nimmer een zege op.
Remises
Van die veertien duels leidde Blom er al vijf keer eerder een in Alkmaar. Drie keer werd verloren (2-1 (2x) en 2-0) en twee keer hield FC Groningen een gelijkspel over aan het treffen in het huis van AZ; 1-1 en 0-0. Die laatste remise was ook de laatste wedstrijd tussen AZ en FC Groningen, die Blom in Alkmaar floot. Het was de eerste van twee finalewedstrijden van de play-offs in 2014, die FC Groningen uiteindelijk winnend afsloot.
Dezelfde tegenstanders
Blom leidde FC Groningen in de veertien uitwedstrijden tot nu toe tegen slechts vijf verschillende tegenstanders. Buiten AZ waren dit FC Twente (eveneens 5x), FC Utrecht (2x), Ajax en Feyenoord. Nimmer stapte de FC bij die gelegenheden dus als winnaar van het veld. Twee van de drie remises in het bijzijn van arbiter Blom werden daarbij wel in Alkmaar geboekt. Het andere gelijkspel was in 2007 eveneens in Noord-Holland, toen Ajax in de Amsterdam ArenA op 2-2 werd gehouden.
In totaal floot Blom ook 21 keer een thuisduel van FC Groningen. Een derde ervan ging verloren. Negen keer winst en vijf remises waren de overige scores.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard