FC is winterdip nog niet te boven.

Zondag 06 maart 2011 om 16:36

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 4-1 verloren van Heracles Almelo. Na de openingsgoal van Dusan Tadic schoot Andreas Granqvist een strafschop over. In de vijf minuten voor de pauze gaf de FC de voorsprong uit handen (1-2). Na de 1-3 in de 65ste minuut controleerden de gasten het duel.

In Euroborg begon FC Groningen in een samenstelling die op drie plekken afweek van de basisopstelling van de week ervoor. Tim Matavz moest noodgedwongen op de tribune, omdat hij nog niet voldoende was hersteld van zijn liesklachten. Tegen Heracles was er ook geen plaats in de basis voor Maikel Kieftenbeld en Danny Holla. Het betekende basisplaatsen voor Leandro Bacuna, Darryl Lachman en Tom Hiariej.
Wending
De thuisclub, die dit seizoen voor het eerst een reeks van drie duels zonder overwinning meemaakte, begon zeer voortvarend aan het duel. In de achtste minuut kreeg Leandro Bacuna een beste kans. Hij nam een bal van Thomas Enevoldsen in een halve omhaal, maar schoot recht in de handen van doelman Remko Pasveer. Vier minuten later was het wel raak. Fredrik Stenman gaf de bal op Thomas Enevoldsen die vanaf de achterlijn perfect op Dusan Tadic die tegendraads inkopte: 1-0.
Binnen vijf minuten had FC Groningen de wedstrijd een nog positievere wending kunnen geven. Kwame Quansah haalde Dusan Tadic neer binnen ‘de zestien’ en dus was het vaste nemer Andreas Granqvist die plaatsnam achter de bal voor een strafschop. Nadat hij in de thuiswedstrijd tegen Roda JC zijn bal nog gekeerd zag door doelman Tyton, mikte Granqvist deze keer echter te hoog en bleef de stand.
Momentum
FC Groningen raakte daarvan niet direct van slag, maar leek toch even geschrokken. Na een klein halfuur was een schot van Quansah het eerste plaagstootje van de gasten. In de laatste vijf minuten kantelde het befaamde ‘momentum’ totaal door twee verdedigende onoplettendheden. Zo profiteerde Everton nadat een voorzet van de linkerkant in de herkansing voor het doel bleef liggen: 1-1.
Dat gebeurde in de 42ste minuut. Twee minuten later was de wedstrijd totaal gekanteld toen Armenteros een voorzet vanaf de rechterkant van Everton tot doelpunt promoveerde: 1-2. Waar er tot dan toe voor FC Groningen nog geen vuiltje aan de lucht leek, ging de ploeg nu zelfs met een achterstand de kleedkamers in. Maar wel in de wetenschap dat er nog 45 minuten zouden zijn om het duel opnieuw op de kop te zetten.
Ontregeld
De thuisploeg kwam met de juiste intentie uit de kleedkamer en stond als eerste op het veld met het doel de gelijkmaker te forceren. Tot echte doelkansen kwam de ploeg van trainer Pieter Huistra echter niet. Na een klein kwartier maakte topscorer van de Beloften, Norair Mamedov, zijn debuut in het eerste elftal. Tom Hiariej moest zijn plek afstaan.
Zeven minuten later kwam Heracles echter in gewonnen positie toen Everton deze keer op aangeven van Armenteros de 1-3 aantekende. Vanaf dat moment werd het duel door de gasten volledig ontregeld en ging Groningen ook tegen zichzelf voetballen. Na Hiariej ging ook Andreas Granqvist bij de thuisclub ‘op de bon’. De Zweedse verdediger was op dat moment als stormram mee naar voren gestuurd.
Eindstand
Met nog een kwartier op de klok mochten Maikel Kieftenbeld en Danny Holla hun opwachting maken en gingen Darryl Lachman en Thomas Enevoldsen naar de kant. Holla kreeg nog een flinke mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar vond de Almelose goalie op zijn pad. In de slotfase werd het leed voor Groningen nog iets erg toen Armenteros met zijn tweede van de middag de eindstand op 1-4 bracht.
Na elf verliespunten in vier wedstrijden heeft FC Groningen in de 26ste speelronde ADO Den Haag nu langszij zien komen op de ranglijst. Acht duels voor het einde van de competitie is het gat met de nummer 9 nog wel tien punten. De nummer 8, FC Utrecht, is komende vrijdag de volgende tegenstander in de Eredivisie. Dan is het zaak de langste reeks nederlagen sinds het najaar van 2008 te stoppen.

Luciano; Lachman (75’ Kieftenbeld), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (58’ Mamedov), Sparv; Enevoldsen (75’ Holla), Pedersen, Tadic; Bacuna.
Rest bank: Van Loo, Metaj, Veldmate, Rijsdijk.
Opstelling Heracles Almelo
Pasveer; Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms; Quansah (70’ Rienstra), Overtoom, Fledderus (81’ Vejinovic); Douglas, Armenteros (90’ Plet), Everton.
Rest bank: Telgenkamp, Reekers, Ter Horst, Almubaraki.
Toeschouwers: 22.069 (uitverkocht)
Scores: 12’ Tadic (Enevoldsen) 1-0, 42’ Everton (-) 1-1, 44’ Armenteros (Everton) 1-2; 65’ Everton (Armenteros) 1-3, 89’ Armenteros (-) 1-4.
Bijzonderheid: 18’ Granqvist schiet strafschop over
Scheidsrechter: Gözübüyük
Assistenten: Meints en Lapar
Vierde official: Higler
Gele kaarten: 17’ Quansah, 50’ Hiariej, 69’ Granqvist, 77’ Fledderus