FC houdt ruim een uur stand in ArenA.

Zondag 10 april 2011 om 16:49

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Amsterdam ArenA met 2-0 verloren van Ajax. De eerste tegentreffer viel halverwege de tweede helft. Daarna was het verzet van de FC gebroken.

In de 30ste speelronde van de Eredivisie bleek Thomas Enevoldsen genoeg hersteld van een enkelblessure om vanaf de aftrap te kunnen meedoen. Tim Matavz begon op de bank en zou weer speelminuten kunnen maken dan het kwartier van het wekeend ervoor. In de basisopstelling ontbrak de geschorste Maikel Kieftenbeld. Tom Hiariej begon als rechtsback en zo ontstond er een plekje voor Danny Holla op het middenveld.

In de vijfde minuut van de wedstrijd hield Brian van Loo zijn ploeg op de been toen hij redding bracht op een schot van Miralem Sulejmani. Na een reeks corners van de thuisploeg en waren een ingooi en het strikken van de veters van doelman Kenneth Vermeer de spaarzame hoogtepunten in het eerste kwart van de wedstrijd. Na een schot van Christian Eriksen werd een flinke ontploffing in het strafschopgebied van Vermeer gevolgd door een aantal kansjes over en weer.

Zo schoot Leandro Bacuna naast, kwam Aras Özbiliz een teentje te kort en bracht Van Loo nog eens redding op een poging van Mounir El Hamdaoui, die structureel door een deel van de eigen aanhang werd uitgefloten. Het publiek bij Ajax roerde zich sowieso met een massaal steun betuig aan het adres van Johan Cruijff en de zijnen en afkeer tegen de eigen directeur Rik van den Boog.

In de tweede helft was de eerste kans opnieuw voor Sulejmani. In het eerste kwartier had Groningen een sterke fase waarin Leandro Bacuna een knap schot afleverde en ook Thomas Enevoldsen gevaarlijk werd. Na een handvol hoekschoppen kreeg Jonas Ivens ook nog een kopkans. Na een klein uur spelen werd een inzet van Gregory van der Wiel nog net geblokt door Dusan Tadic. Vervolgens werd er twee keer een inzet van FC Groningen op de doellijn gekeerd, vlak nadat Tim Matavz zijn opwachting mocht maken in plaats van Bacuna.

In de 69ste minuut werd de wedstrijd opengebroken toen Sulejmani vanaf de rand van de zestien meter de bal over de ver uitgekomen Brian van Loo kon lepelen: 1-0. Drie minuten later gooide Ajax de wedstrijd in het slot toen Jan Vertonghen – de latere man van de wedstrijd – de score verdubbelde met een schot dat via de binnenkant van de linkerpaal in het doel knalde. Groot gejuich was er even later toen bleek dat titelconcurrent FC Twente met 1-0 achterstond tegen Roda JC.

Het slotkwartier leverde nog een wegens buitenspel afgekeurde treffer op van Thomas Enevoldsen en schoten diezelfde Deen, zijn Ajax-landgenoot Eriksen en de Belg Ivens die een schot van verre afstand loste. De nederlaag was even later een feit en zo zag Groningen in deze speelronde ADO Den Haag drie en AZ één punt uitlopen in de strijd om de vierde plek. Komende zaterdag gaat Groningen op bezoek bij Vitesse in het Gelredome.

Van Loo; Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv (83’ Metaj); Enevoldsen, Bacuna (59’ Matavz), Tadic; Pedersen (83’ Andersson).
Rest bank: Nienhuis, Ajilore, Veldmate, Kunst.