string(9) "claudebot"

FC heeft moeite met tien van De Graafschap.

Zaterdag 21 augustus 2010 om 21:46

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg de eerste competitiezege geboekt van het seizoen 2010/2011. Na een rode kaart van De Graafschap scoorde Andreas Granqvist uit een strafschop. Thomas Enevoldsen bepaalde de ruststand op 2-0. In de tweede helft kwamen de gasten terug tot 2-1 door een treffer van Rydell Poepon.

Door de zege is het nog altijd ongeslagen FC Groningen gestegen naar de zesde plek in de Eredivisiestand. Afhankelijk van de uitslagen op zondag kan de ploeg nog maximaal vier plekken zakken op de ranglijst. Komende vrijdag speelt de FC de uitwedstrijd tegen het puntloze Willem II dat zondag op bezoek gaat bij FC Utrecht.
Wisseling
In een uitverkocht Euroborg begon de FC aan de tweede thuiswedstrijd van het seizoen met een basisteam dat op één plek was gewijzigd ten opzichte van de basisformatie die in AZ een punt had binnengesleept. Tom Hiariej nam op het middenveld de plek in van Oluwafemi Ajilore, die daardoor op de bank begon.
In de beginfase kreeg Rydell Poepon namens de gasten meteen een dot van een kans, die door doelman Luciano da Silva onschadelijk werd gemaakt. Aan de overzijde was het Tim Matavz die voor het eerste gevaar van de thuisclub zorgde. Na zestien minuten kon voor De Graafschap voor de tweede keer binnen een week de tactiek volledig overboord. Was het vorige week Purrel Fränkel, deze keer legde Jan-Paul Saeijs een doorgebroken speler neer.
Gespeeld?
Tim Matavz veroverde de bal en ging binnen de zestien meter tegen de vlakte toen hij door Saeijs werd getoucheerd. Arbiter Liesveld gaf een rode kaart en een strafschop die door Andreas Granqvist werd benut hoewel doelman Boy Waterman de goede hoek koos: 1-0.
Groningen nam tegen de gekortwiekte club het initiatief over in het tweede kwartier, wat ondermeer resulteerde in een tweetal kansen voor Thomas Enevoldsen.
Na ruim een halfuur spelen scoorde FC Groningen de eerste ‘veldgoal’ van het seizoen 2010/2011. Van de vier voorgaande treffers werden drie uit cornersituaties gescoord en dus één van elf meter. Een voorzet van Fredrik Stenman werd op de rand van het vijfmetergebied door Tim Sparv gepromoveerd tot ‘voor-assist’. Sparv legde de bal keurig voor het doel waar Thomas Enevoldsen klaar stond de trekker over te halen: 2-0.
Initiatief
Waar De Graafschap vorig week tegen PSV nog volledig ‘weggetikt’ was, kwam de ploeg nu als herboren uit de kleedkamers. Ondanks de numerieke minderheid bleef de ploeg uit Doetinchem nog geregeld zeer gevaarlijk. FC Groningen kreeg uiteraard ook kansen, zoals voor Dusan Tadic, Tim Matavz (beiden over) en Jonas Ivens (kopte naast).
Maar in de 68ste minuut maakte Rydell Poepon uit een flitsende uitbraak op aangeven van Steve de Ridder de aansluitingstreffer: 2-1. Daarna leek de FC wat op twee gedachten te hinken en ging De Graafschap onverdroten voort. Een kans van Tim Matavz werd gevolgd door een schot van Poepon dat tot opluchting van de ruim 21.000 net naast ging.
Derde geel
Met nog een kwartier op de klok bracht trainer Pieter Huistra twee wissels. Tim Sparv en Tim Matavz gingen naar de kant en werden vervangen door Oluwafemi Ajilore en Leandro Bacuna. Laatstgenoemde zorgde meteen voor dreiging en diepgang. Aan de overkant moest Luciano weer in actie komen na een inzet van Hugo Bargas.
Dusan Tadic liep vervolgens tegen zijn derde gele kaart in evenzoveel wedstrijden op. De Serviër kwam gevaarlijk in bij een luchtduel met Jordy Buijs en is nog slechts twee kaarten verwijderd van zijn eerste wedstrijd schorsing. Met nog acht minuten te gaan kwam Koen van de Laak in de ploeg voor Thomas Enevoldsen.
Opluchting
Even later kwam nieuweling Youssouf Hersi in de ploeg bij De Graafschap. Hij is daarmee de vierde speler in de historie van de Eredivisie die bij zeven verschillende clubs heeft gespeeld. Ook Soufian El Hassnaoui kwam nog in de ploeg van trainer Darije Kalezic. In de hectische drie minuten extra tijd was De Graafschap nog dichtbij de gelijkmaker, maar ging een omhaal van Bargas naast het FC-doel.
Zo was FC Groningen opgelucht dat de wedstrijd er even na half tien op zat en de eerste zege van de competitie kon worden bijgeschreven. De FC is nu zes competitieduels op rij ongeslagen in Euroborg. Na de uitwedstrijd tegen Willem II en het interlandweekeinde is FC Utrecht op zondag 12 september de volgende opponent in de groen-witte thuishaven.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv (77’ Ajilore); Enevoldsen (82’ Van de Laak), Pedersen, Tadic; Matavz (77’ Bacuna).
Rest bank: Van Loo, Garcia, Metaj, Veldmate.
Opstelling De Graafschap
Waterman; Nalbantoglu, Saeijs (16’ rood), Wormgoor, Buijs; Bargas, Meijer, Rose, Jungschläger (86’ Hersi), De Ridder (90’ El Hassnaoui), Poepon.
Rest bank: Van der Kracht, Kujala, Overgoor, Broekhof, Hairemans.
Toeschouwers: 21.552 (uitverkocht)
Scores: 17’ Granqvist (strafschop), 32’ Enevoldsen (Sparv) 2-0; 68’ Poepon (De Ridder) 2-1.
Scheidsrechter: Liesveld
Grensrechters: Schiphorst en Schaap
Vierde official: Abbink
Rode kaart: 16’ Saeijs (neerhalen doorgebroken Matavz)
Gele kaarten: 71’ Poepon (overtreding op Matavz), 80’ Tadic (overtreding op Buijs)

Gerelateerd nieuws.

22 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus