FC Groningen wint ruim in Den Haag.

Zaterdag 02 december 2017 om 21:24

FC Groningen heeft de eerste punten op vreemde bodem binnen. De Trots van het Noorden won op bezoek bij ADO Den Haag met 0-3. Ritsu Doan scoorde vlak voor rust, Oussama Idrissi en Juninho Bacuna maakten na de pauze een treffer. De FC blijft op een dertiende plaats staan in de Eredivisie met 15 punten uit 14 duels.

STEM OP DE MAN OF THE MATCH
Het duurt lang voordat de wedstrijd in Den Haag ontbrandt. Zowel FC Groningen als ADO Den Haag houden de bal niet lang in de ploeg, waardoor het voor beide doelen rustig blijft. Het kopballetje van Johnsen voor de thuisclub na bijna een half uur spelen is noemenswaardig, maar uiteindelijk eenvoudig voor doelman Sergio Padt.

FC Groningen is enkele minuten later gevaarlijk via Jesper Drost, die de diepte in wordt gestuurd door Bacuna. De middenvelder wacht te lang met schieten, waardoor hij wordt verdedigd. Datzelfde overkomt spits Tom van Weert vijf minuten voor de pauze nadat hij oog in oog staat met keeper Zwinkels.

Groningen kan vlak voor rust toch een keer juichen. Drost lepelt de bal door het midden op de weglopende Ritsu Doan. Hoewel ADO-middenvelder Gorter lijkt te onderscheppen, gaat de Japanner goed door en raakt Gorter de bal compleet verkeerd. Daardoor komt Doan alleen voor de keeper te staan. Uiterst beheerst schuift de aanvallende middenvelder binnen, 0-1. Direct wordt er gefloten voor de rust, een heerlijke opsteker voor de ploeg van trainer Ernest Faber.

Na de pauze wordt een compleet andere wedstrijd gespeeld, vol energie en met mogelijkheden over en weer in het eerste kwartier. Van Weert kopt over, Idrissi probeert het vanaf de middellijn, maar mist op een haar na de goal en Drost raakt keihard de paal. Aan de andere kant zijn Becker, Johnsen en Kanon heel dicht bij een treffer.

Faber wisselt twintig minuten voor tijd en brengt met Lars Veldwijk en Uriel Antuna nieuwe energie in de aanvalslinie. Van Weert en doelpuntenmaker Doan verlaten het veld. De twee invallers laten zich direct zien, hetgeen resulteert in druk van de bezoekers. Idrissi verdubbelt uiteindelijk de voorsprong. Drost zet goed door in het strafschopgebied, lijkt zich vast te lopen, maar krijgt de bal nog bij Idrissi. De aanvaller legt goed klaar en schiet rustig in de hoek. Op slag van de start van het Haags kwartiertje staat het 0-2.

ADO haalt een verdediger naar de kant voor een aanvaller. Er ontstaat meer ruimte, maar de Groningers zijn onzorgvuldig in de afwerking waardoor het spannend blijft in Den Haag. Keeper Padt redt zijn ploeg nog een paar keer van een tegentreffer door zich letterlijk voor de bal te gooien. Wanneer de doelman nog staat na te genieten van een prachtige redding, blijven de Groningers vlak voor het einde van de wedstrijd in de daaropvolgende aanval wel rustig. Idrissi zoekt zijn directe tegenstander op en ziet dat Drost over links vrij komt. Drost krijgt de bal, geeft hard voor waardoor Bacuna doeltreffend kan afronden, 0-3.

FC Groningen had de broek aan in het Cars Jeans Stadion en pakt op fraaie wijze de eerste uitwinst van dit seizoen in de Eredivisie. De Trots van het Noorden gaat volgende week zondag op bezoek bij Roda JC. Woensdag 13 december om 18.30 uur is PSV te gast in het Noordlease Stadion.