FC Groningen wint overtuigend in Kerkrade..

Dinsdag 29 december 2009 om 09:45

Zaterdagavond heeft FC Groningen met 2-5 gewonnen van Roda JC. Marcus Berg vierde bij de Groningers het grootste feest, want hij scoorde maar liefst vier keer, waarvan twee penalty’s. De meegereisde supporters vierden feest en FC Groningen staat nu weer zesde op de ranglijst.

De wedstrijd was nog maar nauwelijks begonnen, maar toch kwam FC Groningen in de 3de minuut al op voorsprong. De hoekschop van Gonzalo Garcia kwam precies op het hoofd van Marcus Berg terecht die de 0-1 binnenkopte. Vervolgens was het Willem Janssen die voor Roda JC vrij snel achter elkaar de kans kreeg op de gelijkmaker, maar Luciano wist beide schoten te keren.
In de 17de minuut kreeg Lovre een kans om de voorsprong verder uit te breiden op aangeven van Garcia, maar de spits liftte de bal net over de lat. Het spel golfde vervolgens wat heen en weer. Marcus Berg kreeg valk voor rust nog een kans, maar schoot naast. In de extra tijd van de eerste helft kwam Roda JC toch op gelijke hoogte. Davy de Fauw gaf een voorzet van rechts, waar juist Granqvist zijn voet tegenaan zette en zo de bal achter Luciano werkte: 1-1.
De tweede helft
Na rust moesten beide ploegen opnieuw op jacht naar de winst. FC Groningen slaagde het beste in deze missie. In de 50ste minuut werd Oluwafemi Ajilore binnen de zestien meter neergehaald door Pa Kah, waarop een strafschop volgde. Marcus Berg aarzelde niet en schoot de bal rechtdoor in de touwen: 2-2. Roda JC kreeg niet de kans om er iets tegenover te zetten, want in de 55ste minuut was het opnieuw Berg die trefzeker was. Het derde Groningse doelpunt begon met een strakke steekpass van Lovre op Marcus Berg. De Zweed zag de Limburgse doelman uitkomen en lobte de bal over hem heen en via de onderkant van de lat was het 2-3.
In de 59ste minuut kregen de bezoekers opnieuw een strafschop, doordat de voorzet van Garcia binnen de zestien meter tegen de hand van De Fauw aankwam. Ook deze keer schoot Berg de bal netjes in en had doelman Castro geen kans: 2-4. Maar wie dacht dat Roda JC zich gewonnen gaf, kwam bedrogen uit. In de 73tse mminuut kwam de spanning terug in de wedstrijd, toen Matondo verdediger Granqvist te snel af was en via de voorzet van Meeuwis de 2-4 binnenkopte. Roda rook haar kans en bleef aanvallen, maar de Groningse verdediging deed wat het moest doen en Luciano hield met een paar knappe reddingen het doel schoon.
In het laatste kwartier ging Ron Jans nog wisselen en kwamen Berry Powel en Shkodran Metaj nog in het veld voor Goran Lovre en Gonzalo Garcia. In de 87ste minuut was het dan ook de actie van invaller Powel die de wedstrijd echt op slot gooide. Powel schoot de bal na een mooi uitgespeelde aanval hard voor het doel van Roda, waar Ajilore nog net zijn voet tegen kon zetten: 2-5. De overwinning was een feit en FC Gronigen kan met een goed gevoel op weg naar de wedstrijd thuis tegen Heerenveen.
Luciano; Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman; Matthijs, Ajilore, Holla, Lovre (74’Powel); Berg, Garcia (80’Metaj).
Rest bank: Koopmans, Cahais, Hiariej, Olijve, Kluin.