FC Groningen wint lastige uitwedstrijd bij Sparta Rotterdam.

Zondag 16 februari 2020 om 16:45

FC Groningen heeft zondagmiddag drie punten gepakt op bezoek bij Sparta Rotterdam. De Trots van het Noorden kwam in de eerste helft tweemaal goed tot scoren via Joel Asoro en Ramon Pascal Lundqvist. Doelman Sergio Padt stopte één van de twee strafschoppen die de FC tegen kreeg. Door de 2-1 overwinning verstevigt FC Groningen haar positie in het linkerrijtje.

IMG_0592

Spits Daishawn Redan begon bij FC Groningen voor het eerst in de basisopstelling. De Trots van het Noorden had in de eerste helft de wind mee. Ajdin Hrustic bespeelde die wind prima bij een vrije trap waardoor zijn inzet van zo`n 25 meter richting kruising vloog. Keeper Ariel Harush moest op fraaie wijze redding brengen.

Hoewel de Trots van het Noorden vanaf het begin het betere van het spel had, kreeg Sparta Rotterdam na 18 minuten spelen de grootste kans tot dan toe vanaf de penaltystip. Mike te Wierik bracht zijn tegenstander ten val en dat werd door scheidsrechter Sander van der Eijk beoordeeld als vasthouden. Aanvaller Mohamed Rayhi schoot laag in de hoek, maar Sergio Padt strekte zich uitstekend en tikte de bal via de paal uit zijn doel.

Een schitterende Zweedse combinatie zorgde enkele minuten later voor de voorsprong voor de FC. Ramon Pascal Lundqvist gaf een prachtige steekbal op Joel Asoro die achter zijn directe tegenstander langs op het doel snelde. Asoro nam de bal goed mee en rondde keurig af, 0-1.

Waar Lundqvist bij de 0-1 als aangever fungeerde, stond de middenvelder tien minuten later als afmaker bij de 0-2. Deyovaisio Zeefuik hield het overzicht met een lage voorzet op de juiste snelheid waardoor Lundqvist direct de bal richting doel kon sturen en tegen de touwen schoot. Op slag van rust, die voor verschillende blessuregevallen bijna tien minuten langer duurde dan normaal, moest Django Warmerdam zich geblesseerd laten vervangen. Ko Itakura kwam in zijn plaats.

FC Groningen had in de tweede helft letterlijk en figuurlijk de wind tegen. De FC-verdediging leek aan de bal na vijf minuten spelen via een scrimmage weg te kunnen werken, maar de scheidsrechter oordeelde anders en floot voor de tweede keer voor een strafschop. Rayhi stond weer tegenover Padt en deze keer had de Groningse doelman geen antwoord op het schot, 1-2.

Hoewel de thuisploeg na de goal probeerde te gaan stormen, bleef de organisatie van FC Groningen goed dicht en gaf het net als voor rust geen enkele kans weg uit open spel. Bart van Hintum, die na het uitvallen van Warmerdam linksback speelde, probeerde met de vroege voorzet tot twee keer toe spits Redan te bereiken, maar daar zat eerst keeper Harush en later een Sparta-verdediger net tussen.

Hrustic moest een kwartier voor tijd naar de kant met een knieblessure nadat hij het gewricht in een duel op de achterlijn leek te overstrekken. Samir Memisevic was zijn vervanger. Een minuut later was het bijna een andere invaller, Itakura, die zijn eerste voor de FC maakte, maar zijn kopbal uit een hoekschop ging naast.

De stand maakte dat het tot het einde spannend was op Het Kasteel, maar FC Groningen kwam geen enkele keer echt in de problemen. Door een goede eerste helft ging het dan ook als verdiende winnaar van het veld en pakte het drie punten in een lastige uitwedstrijd bij Sparta Rotterdam.

Aankomende zaterdag speelt de Trots van het Noorden thuis tegen VVV-Venlo. Dat duel in het Hitachi Capital Mobility Stadion wordt zaterdag 22 februari om 20.45 afgetrapt. Kaarten zijn gemakkelijk te bestellen via onderstaande banner.

FCG VVV Banner 19-20