string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen wint bij Twente en wordt achtste!

Zondag 14 mei 2017 om 17:21

FC Groningen heeft zondagmiddag de play-offs bereikt door een overtuigende 5-3 zege bij FC Twente. Oussama Idrissi (2x), Bryan Linssen en Alexander Sørloth scoorden namens de Trots van het Noorden. Door de zege passeert Groningen op de laatste speeldag Heerenveen en Heracles en speelt de ploeg van trainer Ernest Faber woensdag 17 mei om 20.45 uur thuis in het Noordlease Stadion tegen AZ. De return is zaterdag 20 mei om 20.45 uur in Alkmaar.

Wat een middag werd het in Enschede. FC Groningen moest vooral eerst zelf winnen van FC Twente en dan hopen dat Feyenoord haar ‘sportieve plicht’ zou doen door kampioen te worden en Heracles Almelo te verslaan. En dan was er nog dat achterdeurtje van een verlies van Heerenveen tegen NEC, dat voor lijfsbehoud streed. Het werd de wedstrijd van het debuut van Glenn Bijl, om mee te beginnen. Hij verving de geschorste Tom Hiariej, terwijl Etiënne Reijnen centraal stond wegens de blessure van Yoëll van Nieff.

Nog geen zestig seconden stonden er op de klok of Bijl kwam al in de boeken met een bijdrage aan een hele belangrijke treffer. Hij was de aangever van eindstation Bryan Linssen die na precies één minuut de score opende. Opgeteld bij een vroege voorsprong van Feyenoord in De Kuip stond FC Groningen op dat moment virtueel in de felbegeerde play-offs. Maar juist na de snelle treffer brak een mindere fase aan van de thuisclub en een sterke fase van Twente.

Een handvol hoekschoppen mondde uiteindelijk uit in een rake kopbal van George Dylan: 1-1. Groningen reageerde furieus en binnen zes minuten knalde Oussama Idrissi (op aangeven van Mimoun Mahi) prachtig de 1-2 in de kruising. Vier minuten later was het diezelfde Idrissi met een onderscheppen en een soortgelijke krul van buiten de zestien in de rechterkruising voor de 1-3.

Met die tussenstand was de eerste helft echter nog niet ten einde. Pechvogel en aanvoerder Stefan Thesker schoot de bal twee minuten voor rust nog eens achter zijn afscheid nemende doelman Nick Marsman: 1-4. In de tweede helft moest Mahi na ruim een kwartier worden vervangen. Alexander Sorloth was zijn vervanger. Nadat Mateusz Klich uit een rake strafschop 2-4 had gemaakt, bracht Sorloth op assist van Jason Davidson de marge weer op drie: 2-5.

Ajdin Hrustic kwam vervolgens uitblinker en Man of the Match Idrissi aflossen en vanaf dat moment was het credo vooral heel blijven. FC Twente had door dat Pol van Boekel de kaarten deze middag op zak wilde houden en maakte een handvol overtredingen over het randje. De Groningers Bijl, Memisevic, Bacuna, Jensen en Linssen hielden hun ‘koppie’ erbij en geen van de Groningers liet zich hierdoor provoceren.

Linssen werd een kwartier voor tijd nog afgelost door Tom van Weert, die na lange tijd zijn rentree in de hoofdmacht maakte. Hij kreeg nog een kopkans, maar mikte over het doel van Twente. Enes Ünal bracht met zijn achttiende seizoenstreffer de eindstand op 3-5. Mimoun Mahi eindigde op de topscorersranglijst met 17 treffers op plek 6.

Door de zege speelt FC Groningen nu een tweeluik met AZ, te beginnen op woensdag om 20.45 uur in het Noordlease Stadion. Exact 72 uur later is de return in het AFAS Stadion. De mogelijke tegenstander in de finale is de winnaar van Utrecht-Heerenveen, die beide dagen om 18.30 uur aftrappen. De finale staat gepland voor donderdag 25 mei om 20.45 uur en zondag 28 mei om 12.30 uur. De laagst geëindigde ploeg op de ranglijst begint daarin met een thuiswedstrijd.

20170514EOA3164leuk
20170514JV0793idrissi
20170514JV0957davidson
20170514JV6046juichen
20170514JV6078handjes

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’