string(9) "claudebot"

FC Groningen voelt zich overvallen door dreigende afgelasting.

Woensdag 05 februari 2014 om 10:35

FC Groningen heeft geen goed woord over voor de dreigende afgelasting van speelronde 29 in de Eredivisie. Vanwege de Nuclear Security Summit 2014 (NSS) op 24 en 25 maart in Den Haag zijn de burgemeesters van de negen speelsteden voornemens de wedstrijd in hun plaats in die competitieronde te verbieden. Er zou onvoldoende politie beschikbaar zijn voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid rondom de voetbalwedstrijden.

De KNVB heeft vanwege de dreigende totale afgelasting van het competitieprogramma in genoemd weekend inmiddels een brandbrief verstuurd aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om te wijzen op de onacceptabele gang van zaken en met het verzoek om dit niet zo ver te laten komen. Voor FC Groningen betekent het dat de thuiswedstrijd tegen Vitesse op zaterdag 22 maart mogelijk geen doorgang kan vinden.
Met stomheid geslagen
Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen is met stomheid geslagen over het ingenomen standpunt van de burgemeesters. “Op de eerste plaats moet ik zeggen dat het uiterst correct is dat burgemeester Ruud Vreeman van Groningen mij gisteren keurig persoonlijk heeft geïnformeerd over het voornemen van de burgemeesters. Het betreft hier een gezamenlijk besluit van negen burgemeesters, maar het organiseren van een voetbalwedstrijd is maatwerk. Je dient de politie-inzet per wedstrijd te bekijken.”
Sinterklaas
Het stoort en irriteert Nijland en zijn collega-directeuren bij de betaald voetbalclubs met name dat pas ruim een maand voor de speelronde tot dit dreigende besluit wordt gekomen. “Volgens mij is niet vorige week bedacht om president Obama en andere staatshoofden uit te nodigen in ons land voor een nucleaire top. Wij begrijpen best dat er zaken zijn, die het voetbal overstijgen, maar dit voelt een beetje alsof we verrast zijn dat Sinterklaas op 5 december wordt gevierd. Dat weten we al een aantal jaren…”
Randvoorwaarden
Nijland geeft aan dat er eerder in breder verband is gesproken over de randvoorwaarden om toch een competitieronde te kunnen afwerken in het genoemde weekend in maart. “Daarbij is aangegeven dat er in die periode geen wedstrijden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gespeeld zouden kunnen worden. Daaraan heeft de KNVB gehoor gegeven. Daarnaast staan er geen wedstrijden met een zogenaamd verhoogd risico op het programma. Blijkbaar wordt het een aantal burgemeesters toch te heet onder de voeten en tonen de overige burgemeesters zich nu solidair met hun collega’s.”
Supporters
Volgens Nijland gaat een eventuele afgelasting FC Groningen een financiële schade van zo’n vijftigduizend euro opleveren. “Maar nog belangrijker dan dat: het gaat weer eens ten koste van en over de rug van de supporters. Bij een afgelasting bestaat namelijk het onzalige idee dat de speelronde moet worden ingehaald op 1 en 2 april. En dat zou pas werkelijk een grap zijn… Want in die week wordt er Champions League voetbal gespeeld en internationale richtlijnen schrijven voor dat er dan niet gelijktijdig op nationaal niveau gevoetbald mag worden.”
“Dit betekent”, zo gaat Nijland verder, “dat wij ’s middag zouden moeten gaan voetballen. Op tijdstippen dat de supporter gewoon aan het werk is. Kortom: wij hebben geen goed woord over voor het dreigende besluit en zullen alles in het werk stellen om de burgemeester op andere gedachten te brengen. Wij hadden graag gezien dat er vóór de aankondiging van deze maatregel overleg zou zijn gevoerd met de directies van de clubs om te bekijken hoe we gezamenlijk een oplossing zouden kunnen bedenken om toch te kunnen voetballen. Nu zijn we overvallen en is het een onaangename mededeling geworden.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus