FC Groningen verliest wederom van FC Utrecht.

Maandag 10 mei 2010 om 09:30

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met een 2-0 nederlaag afscheid genomen van het seizoen 2009/2010. FC Utrecht was net als afgelopen donderdag te sterk en speelt in de finale op het Europa League-ticket tegen Roda JC dat Heracles Almelo versloeg.

Met drie nieuwe klanten in de ziekenboeg ten opzichte van afgelopen donderdag, was de keuze voor trainer Ron Jans er niet ruimer op geworden. In de basiself werden Fredrik Stenman en Goran Lovre afgelost door Tom Hiariej en Leandro Bacuna. Tegenover de afwezigheid van Oluwafemi Ajilore stond de terugkeer van Theo Lucius bij de wedstrijdselectie. Naast Brian van Loo en Lucius zaten er vijf jongelingen op de reservebank.

Groningen kwam in eigen huis aardig uit de startblokken in de wetenschap dat een 2-0 overwinning genoeg zou zijn voor een plek in de finale. In de zevende minuut kregen de gasten de eerste kans toen Alje Schut in de handen kopte van doelman Luciano da Silva. Aan de overkant kreeg Leandro Bacuna een schotkans, maar mikte hij over het doel van keeper Michel Vorm.

Net als afgelopen donderdag had FC Groningen wel het betere van het spel, maar kwam het niet echt tot uitgespeelde kansen. In de 38ste minuut kreeg Utrecht wel een levensgrote kans. Na balverlies uit een cornersituatie van FC Groningen stuurde Tim Cornelisse zijn teamgenoot Ricky van Wolfswinkel vanaf eigen helft in de diepte. De spits van de Domstedelingen ging vrij op doelman Luciano da Silva af en rondde vervolgens beheerst af: 0-1.

Nog voor de pauze moest Jacob Mulenga geblesseerd worden vervangen door Loïc Loval. FC Groningen kwam met een aangepast strijdplan uit de kleedkamers in de jacht op nu drie in plaats van twee goals in de reguliere speeltijd. Tim Sparv en Nicklas Pedersen moesten plaatsmaken voor Darryl Lachman en Theo Lucius. Andreas Granqvist kreeg de rol van breekijzer toebedeeld en ging in de aanvalslinie spelen.

Vier minuten na de pauze moest tot overmaat van ramp ook Daley Blind nog geblesseerd het veld verlaten. Hij werd vervangen door Frank Olijve. In de 53ste minuut claimde Groningen een strafschop toen Tim Matavz overduidelijk in de ‘sandwich’ werd genomen door twee Utrechters. Arbiter Bas Nijhuis zal er niet onreglementairs in. Twee minuten later ging Tom Hiariej wel op de bon toen hij doelpuntmaker Van Wolfswinkel vloerde.

Koen van de Laak kreeg nog een kans op de gelijkmaker, maar zag zijn inzet gepakt door Vorm. Daarna begon de klok toch tamelijk in het nadeel van FC Groningen te tikken. Tot kansen kwam de thuisploeg evenwel niet meer. In de 81ste minuut maakte Nana Asare op assist van Dries Mertens een einde aan alle illusies van de thuisploeg.

In de slotfase kreeg Andreas Granqvist nog een kans op de eretreffer, maar mikte hij over. Verder had de uitploeg nog enkele snelle uitbraken, maar misten zij de zuiverheid in de eindpass. Bovendien onderscheidde doelman Luciano zich in die fase nog meermaals. Na precies negentig minuten blies Nijhuis voor het laatst op zijn fluit en was dat het symbolische einde van het seizoen voor FC Groningen.
Natuurlijk liepen er weer een aantal kinderen mee aan de hand van de spelers.
dit keer hadden 25 kinderen van de Junior Club mazzel. Ook aan de hand van Utrecht konden kinderen meelopen.