FC Groningen verliest van Spaanse subtopper.

Woensdag 02 augustus 2017 om 22:03

FC Groningen speelde woensdagavond in Haren haar laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het Eredivisieseizoen 2017/2018. De Trots van het Noorden verloor op Sportpark de Koepel met 2-0 van de Spaanse subtopper Real Sociedad. In de rust keek de FC tegen een 1-0 achterstand aan.

Net als vorige week in Veendam gebruikte trainer Ernest Faber alle beschikbare veldspelers. Waar doelman Kevin Begois tegen FC Emmen nog de volle 90 minuten keepte, stond in Haren aanvoerder Sergio Padt de gehele wedstrijd in het doel.

FC Groningen kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd toen na ongeveer zeven minuten spelen een afgeslagen corner via Ruben Jenssen en Juninho Bacuna bij Jesper Drost terecht kwam. Drost stak de bal door het midden naar de nog voorin aanwezige Kasper Larsen, maar de verdediger schoot tegen de benen van de keeper Toño aan.

larsen sociedad

Real Sociedad was wakker geschud en zette enkele minuten na de Groningse kans een snelle aanval op, waarbij linksbuiten Oyarzabal een panklare voorzet afleverde op spits Willian. De Braziliaan kopte hard tegendraads op het doel, maar Padt tikte de bal met een vliegende safe over het doel.

Net als bij de overige oefenwedstrijden waren er wederom een handvol Japanse journalisten aanwezig voor aanwinst Ritsu Doan en zij zagen dat de aanvallende middenvelder na een kwartier spelen een mooie aanval opzette in combinatie met Drost. Doan kwam vanaf de rechterkant het strafschopgebied in, maar speelde de bal net iets te ver voor zich uit waardoor de keeper kon oprapen.

Real Sociedad kwam ongeveer tien minuten voor de rust met een fraaie treffer op voorsprong. Oyarzabal wilde een dribbel door het midden opzetten, maar kreeg de bal niet lekker mee waardoor spits Willian niet nadacht en de stilliggende bal met een mooie krul in de bovenhoek schoot, 0-1. Tevens de ruststand. De wedstrijd in Haren werd bekeken door 1563 toeschouwers, waaronder voormalig FC-trainer Robert Maaskant die als begeleider van tegenstander Real Sociedad fungeerde.

padt sociedad

Faber wisselde in de rust drie keer waardoor Yoëll van Nieff, Oussama Idrissi en Tom van Weert in het veld kwamen. Na ruim een uur spelen waren het Etiënne Reijnen, Todd Kane en Amir Absalem die hun opwachting maakten.

Padt moest in het begin van de tweede helft een paar keer handelend optreden en aan de kant van FC Groningen was het Van Weert die op een pass van Idrissi zijn tegenstander kon uitkappen, maar daarna niet meer tot een gevaarlijk schot kon komen.

In het laatste kwartier mochten Ajdin Hrustic en Ludovit Reis ook nog minuten maken. Van Nieff had in de 78ste minuut van achteruit een prachtige pass op Van Weert die de bal controleerde en met een uiterste krachtsinspanning de doelman probeerde te verschalken. De inzet miste snelheid en precisie. De Spaanse tegenstander had toen ook al veelvuldig gewisseld. Invaller Agirretxe verdubbelde in de 83ste minuut de voorsprong voor zijn ploeg door op klassieke wijze een voorzet van de linkerkant binnen te koppen, 0-2.

FC Groningen houdt aankomende zondag -6 augustus- vanaf 13.00 uur de jaarlijkse Open Dag in en rondom het Noordlease Stadion. Naast diverse voetbalactiviteiten en de spelerspresentatie wordt dan ook het nieuwe FC Groningen wedstrijdtenue van kledingsponsor PUMA gepresenteerd.

Scoreverloop: ’34 Willian 0-1, ’83 Agirretxe 0-2.

Toeschouwers: 1563

Opstelling FC Groningen: Padt; Te Wierik (’62 Kane), Larsen (’62 Reijnen), Memisevic (’46 Van Nieff), Warmerdam (’62 Absalem) ; Drost (’74 Hrustic), Bacuna, Jenssen (’77 Reis), Doan (‘46 Van Weert); Mahi (’46 Idrissi) en Veldwijk.
Rest bank: Begois.