FC Groningen verliest in extra tijd van Heerenveen.

Vrijdag 16 januari 2009 om 12:11

Tijdens de eerste zondagavond wedstrijd in Euroborg van dit seizoen, was het Heerenveen dat op bezoek kwam. FC Groningen kwam tot twee keer toe op achterstand, maar maakte in de extra tijd de verdiende gelijkmaker. De vreugde was helaas van korte duur, want de Friezen presteerde het uiteindelijk om ook nog een keer te scoren in de maar liefst vijf minuten extra tijd, wat de eindstand op 2-3 bracht. FC Groningen gaat als zevende op de ranglijst de winterstop in.

De wedstrijd begon niet heel spannend. De bal werd rustig rondgespeeld en er werd geloerd op countermogelijkheden. In de 13de minuut kwam Roy Beerens vrij in de zestien meter van FC Groningen. Luciano kwam uit zijn doel en wierp zichzelf voor de Friese spits, waarop Beerens naar de grond ging. Ondank de twijfel of de Groningse doelman de spits wel raakte, was scheidsrechter Blom onverbiddelijk en gaf hij een strafschop aan de Friezen en een gele kaart aan Luciano. Pranjic schoot de bal wat aarzelend in, waardoor Luciano de bal nog licht kon raken, maar toch was de score geopend: 0-1.
De sfeer van de wedstrijd werd wat harder en onvriendelijk. Danny Holla kreeg een gele kaart voor een harde tackle op het middenveld. Holla was ook degene met de kans op de gelijkmaker, maar zijn vrije trap ging net naast het doel. Aan de andere kant zag Väyrynen dat Luciano wat ver voor zijn doel stond, maar ook zijn lob belandde naast het doel. FC Groningen drong steeds meer aan, waardoor Popov en Grindheim met overtredingen op Svejdik en Lovre, allebei een gele kaart moesten incasseren. Marcus Berg kreeg nog twee kansen op een Gronings doelpunt, maar de eerste bal ging over het doel en de tweede belandde van dichtbij in het zijnet. De ruststand was 0-1.
De tweede helft
In de tweede helft veranderde het spelbeeld en nam FC Groningen het heft in eigen handen. Binnen een halve minuut kreeg Garcia een grote kans, maar de bal ging naast het doel. In de 54ste minuut kreeg Garcia de bal scherp aangespeeld van Holla en schoot hij de bal in de verre hoek achter Vandenbussche: 1-1. Met gelijkspel was niemand tevreden en aan beide kanten werd er dan ook in korte tijd driftig gewisseld. Bij FC Groningen kwamen Koen van de Laak, Berry Powel en Shkodran Metaj in het veld voor Danny Holla , Gonzalo Garcia en Oluwafemi Ajilore. Heerenveen bracht Henrique en Elyounoussi voor Pranjic en Beerens.

Groningen ging op jacht naar de voorsprong en de Friezen loerden op de counter. In de 77ste minuut passde Grindheim de bal op Smarason, die de 1-2 binnenknalde. Ondanks de inzet van de Groningers leek de wedstrijd gespeeld. De vier minuten extra tijd was reden voor het team van Ron Jans om nog één keer aan te zetten. Op aangeven van Berry Powel, was het Granqvist die de 2-2 binnenschoot. De coach van de Friezen wisselde nog een keer en bracht Kalou in het veld om de tijd vol te maken. In de 94ste minuut kreeg Heerenveen nog een hoekschop, waaruit invaller Henrique de 2-3 wist binnen te koppen. Uiteindelijk was het Heerenveen dat de punten mee naar huis nam en was het Groningen dat verslagen achterbleef. Op 18 januari zal FC Groningen pas weer het veld betreden. Dat zal zijn op het Kasteel in Rotterdam tegen Sparta.

Opstelling FC GroningenLuciano; Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman; Matthijs, Ajilore (74’ Metaj), Holla (60’ Van de Laak), Lovre; Berg, Garcia (73’ Powel).Rest bank: Koopmans, Cahais, Hiariej, Kluin.
De wedstrijdactiviteiten
Bij deze laatste wedstrijd voor de winterstop waren er opnieuw een aantal leden gevraagd om deel te nemen aan de wedstrijdactiviteiten. In de line-up liepen mee: Dylan Vierhoven, Stefan Hondeveld, Leroy Munters, Jeffry Mulder, Maarten Loer, Seline Speelman, Jasper Diepenbroek, Sandre Drommel,Davey-Jay Drommel, Sander Kok.
De referee- escort bestond uit: Dennis van der Tuin, Niels van Nimwegen en Mike van der Leest.
In de rust van de wedstrijd streden er vier leden om een plaats in de finale van de shoot-out competitie. Dit waren: Bibi Trinh, Allison Geertsema, Kevin Rijskamp en Naomy Kwant.