FC Groningen verliest in Amsterdam.

Zondag 04 december 2016 om 19:09

FC Groningen heeft de reeks van drie ongeslagen wedstrijden geen vervolg kunnen geven in Amsterdam. Ajax was met 2-0 te sterk voor de Trots van het Noorden. De FC staat na vijftien speelronden op een elfde plaats in de Eredivisie.

FC Groningen speelde met dezelfde basisopstelling als de laatste weken. Het treffen in de ArenA begon –net als alle andere Eredivisiewedstrijden – met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vliegramp in Colombia waarbij de selectie van het Braziliaanse Chapecoense betrokken was.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam van Groningse kant. Ruben Jenssen loste een venijnig schot dat door keeper Onana tot hoekschop werd getikt. Even later kwam een hoge voorzet van Simon Tibbling bij de tweede paal uit bij Albert Rusnak, zijn teruggelegde bal vond geen ploeggenoot.

Middenvelder Schøne schoot na negen minuten namens de thuisploeg voor het eerst op het doel, maar zijn strakke volley werd door Sergio Padt stijlvol over de lat getikt. Uit de navolgende hoekschop kon Davidson Sanchez binnen de vijfmeter tegendraads de 1-0 inkoppen. Ajax vuurde halverwege de eerste helft enkele schoten op het doel van Padt en zag telkens dat de keeper reddend optrad. De FC probeerde er waar mogelijk snel uit te komen, maar zonder echte kansen te creëren. De ruststand in de hoofdstad was 1-0.

Na rust kwam Tom Hiariej in het veld voor Juninho Bacuna. Wederom kwam het eerste gevaar van de kant van FC Groningen. Yoëll van Nieff mocht na 52 minuten spelen -iets aan de rechterkant van het veld- een vrije trap nemen. Hoewel de afstand aanzienlijk was, probeerde de back het, tot verrassing van de Amsterdamse doelman, ineens. De bal kon nog net door de keeper worden gekeerd en stuiterde tegen de rechter doelpaal. Een paar minuten later was het linkerspits Younes die voor Ajax de lat raakte boven doelman Padt.

Ajax verdubbelde in de 72e minuut de voorsprong. Invaller El Ghazi ging onderuit in het strafschopgebied na een duel met Rusnak en werd door scheidsrechter Gözübüyük beloond met een strafschop. Ziyech ging achter de bal staan en schoot via de handen van Padt de 2-0 binnen. Tien minuten voor tijd stonden de twee weer tegenover elkaar nadat Etiënne Reijnen werd bestraft voor vasthouden. Ditmaal koos Padt ervoor te blijven staan en kon hij de rechtdoor geschoten penalty stoppen.

De doelman was in de slotfase nog een paar keer een sta in de weg. De FC kreeg nog mogelijkheden via Rusnak en Van Weert, maar de aansluitingstreffer kwam er niet. Daardoor verloor FC Groningen met 2-0 in Amsterdam. De Trots van het Noorden opent volgende week speelronde 16 in de Eredivisie wanneer het Roda JC Kerkrade op vrijdagavond 9 december om 20.00 in het Noordlease Stadion ontvangt.