FC Groningen start seizoen met volle buit in Emmen.

Zaterdag 03 augustus 2019 om 21:10

FC Groningen is de competitie begonnen met een driepunter. FC Emmen werd in Stadion De Oude Meerdijk verslagen. Ajdin Hrustic schoot vlak voor het einde van de wedstrijd de enige treffer van het duel tegen de touwen. De middenvelder werd op prachtige wijze door debutant Ramon Pascal Lundqvist vrijgespeeld en rondde fraai af. Lundqvist was één van de zes Groningse debutanten.

Naast de Zweed begon ook landgenoot Gabriel Gudmundsson in de basisopstelling. De overige debutanten die aan de aftrap verschenen waren Ko Itakura en Azor Matusiwa. Nieuwelingen Charlison Benschop en Sam Schreck kwamen in de tweede helft als invallers binnen de lijnen.

Groningen nam in het eerste kwartier het initiatief tijdens de Noordelijke twist. Amir Absalem kwam na een combinatie met Gudmundsson al na 3 minuten door aan de linkerkant en vond met zijn voorzet het hoofd van spits Kaj Sierhuis. De kopbal ging niet ver over het doel. Even later schoot Lundqvist een vrije bal van grote afstand tussen de palen, maar hij zag dat zijn inzet in de handen van keeper Telgenkamp belandde.

De thuisploeg nam in het tweede kwartier het initiatief enigszins over met mogelijkheden voor Michael de Leeuw. De voormalig Groningen-aanvaller wist echter niet op het doel te koppen en kwam later op een steekbal niet goed uit met zijn stappen, waardoor doelman Sergio Padt eerder bij de bal was.

Het laatste kwartier voor rust was de wedstrijd in evenwicht. Domper voor de bezoekers was de blessure van Gudmundsson. De aanvaller kon na een botsing vanwege een pijnlijke schouder niet verder spelen en moest zich in de rust laten wisselen.

Benschop was direct na de pauze de vervanger van Gudmundsson en Groningen kwam fel uit de kleedkamer. De dreiging resulteerde niet direct tot grote kansen. Na ruim een uur spelen werd een goede combinatie tussen Ritsu Doan, Deyovaisio Zeefuik, Benschop en weer Doan, bijna doeltreffend afgerond door de Japanner, maar zijn inzet ging via een tegenstander net langs de paal in het zijnet.

Emmen kreeg niet veel later de –tot dan toe– grootste mogelijkheid nadat een lange bal vanuit het middenveld werd gecontroleerd door aanvaller Laursen. De uitkomende Padt bleef echter uitstekend naar de bal kijken waardoor hij de één tegen één de baas was tegenover de Deen. Doan liet een kleine tien minuten voor tijd een open kopkans liggen, waardoor het duel op een gelijkspel leek uit te draaien.

Mo El Hankouri stond toen al even in het veld als vervanger van Sierhuis. De aanvaller zorgde voor dreiging en energie, maar het was uiteindelijk Ko Itakura die na goed doorzetten, met nog enkele minuten te spelen, de bal veroverde aan de linkerkant van het veld. Itakura vond de vrijstaande Lundqvist die met een weergaloze assist over de verdediging middenvelder Hrustic één op één zette tegenover de keeper. Hrustic wipte de bal technisch zeer fraai over de uitstormende doelman, liep door en kon hard tegen de touwen schieten, 0-1. Vrijwel direct na zijn treffer mocht de Australiër naar de kant waardoor Schreck zijn eerste minuten in de Eredivisie mocht maken.

Zodoende nam FC Groningen de volle buit mee uit Emmen en startte het met een overwinning aan het nieuwe seizoen. Volgende week zaterdag staat de eerste thuiswedstrijd in het Hitachi Capital Mobility Stadion op het programma. Het duel met FC Twente wordt zaterdag 10 augustus om 18.30 uur afgetrapt.