FC Groningen speelt 2-2 gelijk tegen Granada.

Zaterdag 22 juli 2017 om 20:07

FC Groningen speelde zaterdagmiddag in het Noordlease Stadion de oefenwedstrijd tegen Granada CF met 2-2 gelijk. De Trots van het Noorden ging met een 2-0 voorsprong de rust in door goals van Oussama Idrissi en Juninho Bacuna, maar zag de Spaanse opponent na de pauze langszij komen. Spits Lars Veldwijk maakte zijn officieuze debuut voor FC Groningen.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Spanjaarden nam Simon Tibbling afscheid van de 5.600 supporters die op het oefenduel waren afgekomen. De Zweedse middenvelder speelde 2,5 jaar in het groenwit en vervolgt zijn carrière bij de Deense topclub Bröndby IF.

Nieuweling Lars Veldwijk begon in de basisopstelling en liet zich in de openingsfase van de wedstrijd direct zien. De sterke aanvaller werd in de negende minuut vanaf het middenveld richting doelman Javi Varas gestuurd en hoewel zijn inzet nog werd gekeerd door de keeper, kon Oussama Idrissi eenvoudig de rebound binnen tikken, 1-0.

Ritsu Doan en Juninho Bacuna kregen na ruim een kwartier spelen de handen van de FC-supporters op elkaar door een snelle combinatie en een dubbele een-twee. Het hakballetje van Bacuna vond echter net geen vrije medespeler voor het doel waardoor de actie strandde in schoonheid.

Halverwege de eerste helft kon wel worden gejuicht toen Bacuna -weer via een combinatie die begon bij Doan- één op één met de keeper kwam en doeltreffend afrondde. Beheerst schoot de middenvelder onder de keeper door, 2-0. Veldwijk creëerde even laten een grote kans, maar vond net als eerder de doelman op zijn pad en deze keer was er niemand om de rebound te benutten. Granada werd via spits Machís nog gevaarlijk nadat een vlammend schot vanaf zo`n 25 meter uiteen spatte op de lat.

Granada kwam na rust met tien andere spelers binnen de lijnen. Alleen Machís mocht van coach José Luis Oltra blijven staan. Aan de kant van FC Groningen kwamen Samir Memisevic en Tom van Weert in het veld voor Kasper Larsen en Lars Veldwijk. Opvallend was dat er in de tweede helft met een andere bal werd gespeeld. De wedstrijd was afgetrapt met de Derbystar bal van FC Groningen, maar in de tweede helft werd er gevoetbald met een bal van Nike, waar Granada doorgaans mee speelt.

De vele wisselingen in het team, of wellicht de balwissel, deed de bezoekers goed want na vijf minuten in de tweede helft kwam Granada tot scoren. Invaller Pedro reageerde alert op een hoge voorzet vanaf links, kwam uit de rug van een Groningse verdediger en kopte hard de 2-1 binnen. Twee minuten later ging doelman Sergio Padt prachtig gestrekt naar de bovenhoek om een vrije trap stijlvol over de lat te tikken.

Mimoun Mahi, Ajdin Hrustic en Amir Absalem losten Idrissi, Doan en Mike te Wierik af na bijna een uur spelen. Niet veel later kwam jongeling Ludovit Reis in het team voor Jesper Drost. Hoewel de invallers het team nieuwe energie leken te geven, kwam FC Groningen in de tweede helft niet vaak gevaarlijk voor het doel van de tegenstander.

Ook Granada creëerde niet veel kansen, maar tien minuten voor tijd ontsnapte een Spaanse aanvaller aan de verdediging van FC Groningen. Yoëll van Nieff deed in de achtervolging een uiterste poging de spits van het scoren te houden, maar raakte daarbij zijn tegenstander waardoor scheidsrechter Bas Nijhuis niet anders kon dan een penalty toekennen. Machís schoot de strafschop hard in de hoek waardoor de krachtmeting in 2-2 eindigde.

FC Groningen speelt volgende week zaterdag, 29 juli, om 16.00 uur een oefenwedstijd tegen FC Emmen in het Gjaltema Stadion aan de Langeleegte in Veendam. Op woensdag 2 augustus treft het in Real Sociedad wederom een Spaanse tegenstander. Die wedstijd begint om 19.00 uur en wordt gespeeld op Sportpark de Koepel in Haren.

Padt; Te Wierik (58’ Absalem), Larsen (46’ Memisevic), Van Nieff en Warmerdam; Doan (58’ Hrustic), Bacuna, Jenssen en Idrissi (58’ Mahi); Drost (69’ Reis), Veldwijk (46’ Van Weert).
Rest bank: Begois, Hoekstra.

Toeschouwer: 5.600
Scores: 9’ Idrissi 1-0, 21’ Bacuna 2-0; 50’ Pedro 2-1, 80’ Machis 2-2.
Scheidsrechter: Nijhuis