FC Groningen onder-13 geeft visitekaartje af in Stockholm.

Donderdag 01 juni 2017 om 10:15

Afgelopen donderdag 25 mei vertrok een delegatie van spelers en staf van FC Groningen onder-13 naar Stockholm om daar het Lennart Johansson Academy Trophy toernooi te spelen. Met een selectie van 12 onder-13 spelers en 4 onder-12 spelers ging het onder begeleiding van Menno van Dam, Jeroen Scholma, Bart Uilenberg en Sandra Vos de strijd aan met de Europese top.

In de poulefase trof FC Groningen namelijk Juventus, FC Kopenhagen, HJK Helsinki en de nationale onder-13 selectie van Noord-Ierland. Een financiële bijdrage van de Vrienden van de Jeugdopleiding maakte dit toernooi mede mogelijk en een enthousiaste groep meegereisde ouders zorgde voor waardevolle aanmoediging vanaf de tribunes.

Vooraf waren er drie doelstellingen geformuleerd voor dit toernooi: er moest kennis gemaakt worden met een topsport lifestyle, FC Groningen moest op de kaart gezet worden en er moest zo goed mogelijk gepresteerd worden.

Pas in de laatste wedstrijd van het toernooi, na drie overwinningen en een gelijkspel, incasseerde de ploeg een nederlaag. In de finale bleek het Griekse PAOK FC te sterk, waardoor FC Groningen genoegen moest nemen met een tweede plaats. De staf en spelers kunnen echter terugkijken op een uitstekend toernooi, waarbij FC Groningen van zowel organisatie als tegenstanders complimenten kreeg voor het vertoonde voetbal en de manier waarop de Groningers zich in en buiten het veld manifesteerden.

Op een toernooi is de eerste wedstrijd cruciaal en FC Groningen onder-13 trof daarbij direct een tegenstander van grote naam en faam: Juventus. Het strijdplan van de Groningers was om hoog pressie te spelen en juist niet te gaan inzakken. Deze tactiek werd beloond want al na 5 minuten wist Thom van Bergen de bal hoog te veroveren en de bal achter de Italiaanse keeper te schieten. In het verloop van de wedstrijd bleef FC Groningen met pressie en veel strijd Juventus onder druk houden, waardoor de Italianen geen echte kansen konden creëren. Dit in tegenstelling tot de Groningers, maar ondanks veel lef en enkele grote kansen bleef het geheel verdiend 1-0, waardoor FC Groningen met een eerste overwinning op zak het veld verliet.

Later die dag wachtte de nationale onder-13 selectie van Noord-Ierland in de tweede poulewedstrijd. De ploeg bleek zoals gebruikelijk in het Verenigd Koninkrijk fysiek sterk, maar de Noord-Ieren waren ook verrassend snel en goed in de omschakeling. Toch was FC Groningen de dominante partij in de eerste helft, zonder daarbij te kunnen scoren. In de tweede helft werden de Groningers ook creatiever aan de bal en dat betaalde zich vrijwel direct uit in een treffer door Thom van Bergen en later ook door Tijn Simmeren. Met veel strijd en passie in de duels werd, ondanks dat Noord-Ierland in de slotminuut nog de 2-1 scoorde, de overwinning ook dit keer verdiend over de streep getrokken.

Op zaterdagmiddag was FC Kopenhagen de derde tegenstander in de poule. Simon Tibbling kwam de jongens aanmoedigen en nam als coach ook plaats op de bank, om de jongens van waardevolle tips te voorzien. Ondanks de warmte lieten de Groningers zich ook in deze wedstrijd van hun strijdbaarste kant zien. Met snel en dynamisch voetbal was FC Groningen de bovenliggende partij. Vrijwel direct na het begin van de tweede helft wist Gilanni Bos de 1-0 binnen te schieten. Het goede gevoel werd nog sterker en tien minuten later schoot Wouter Prins het team naar een 2-0 voorsprong. Vlak voor tijd schiet Gilanni Bos de 3-0 tegen de touwen. Een goede wedstrijd met goed combinatievoetbal en mooie goals.

De vierde en laatste poulewedstrijd wachtte HJK Helsinki. Kijkend naar de overige uitslagen en de stand in de poule was zelfs een minimale nederlaag voldoende om de finale te halen. Desondanks gingen de Groningers ook deze wedstrijd met volle strijd aan. Maar met inmiddels 3 wedstrijden van 50 minuten in de benen, had FC Groningen toch moeite met de Finnen. De finale lonkte immers en dat zorgde voor spanning bij de jongens. Dat was in de eerste helft duidelijk zichtbaar, de jongens waren onrustig aan de bal en er was weinig druk vooruit. In het begin van de tweede helft schoot HJK Helsinki vanuit een snel omschakelmoment de 0-1 binnen. Dit was het moment voor FC Groningen de rug te rechten en met een enorme dosis strijdvaardigheid tegengas te geven. Trainer/coach Menno van Dam: “Dit was een moeilijke wedstrijd voor de jongens, maar voor het ontwikkelproces wel de mooiste wedstrijd.” Er kwam een kracht los in het team om ten koste van alles de finale te halen. Een beloning hiervoor was de 1-1 die door Nils Eggens heel precies werd binnengeschoten. “Een tweede helft als deze, daar krijg je kippenvel van”, aldus Menno van Dam. “De vreugde na het eindsignaal was dan ook enorm, en heel mooi om te zien”.

Op zondag 28 mei was de grote dag van de finale. De ultieme wedstrijd waar de spelers van FC Groningen het hele toernooi hard en gedisciplineerd voor hebben gewerkt. Het bleek uiteindelijk een wedstrijd te zijn tussen de fysiek sterke Grieken en de technisch begaafdere Groningers. FC Groningen toonde direct vanaf het beginsignaal lef door vooruit te voetballen en PAOK hoog onder druk te willen zetten. Een inschattingsfout in de verdediging leverde uiteindelijk een 1-0 achterstand op. Maar zoals eerder dit toernooi leverde dit alleen maar meer strijd en initiatief op om de Grieken voetballend aan te pakken. Gilanni Bos zorgde er met twee treffers in het verloop van de eerste helft voor dat de creativiteit en het goede samenspel van de Groningers een 1-2 ruststand op het bord werd gezet. Na rust schakelde PAOK een tandje bij moesten de Groningers de Griekse reuzen toch toestaan om nog enkele malen te scoren, zodat uiteindelijk een 4-2 nederlaag als eindstand in de boeken terecht kwam. Direct na het eindsignaal kwamen de emoties bij spelers en staf los, teleurgesteld na de verloren finale maar ook enorm trots op wat ze hier hadden neergezet dit toernooi. Een ploeg die trots is om in het shirt van FC Groningen te mogen spelen en met goede prestaties en goed voetbal de club FC Groningen ook in Stockholm op de Europese kaart heeft gezet.

Het was bij de organisatie van het toernooi niet onopgemerkt gebleven dat de prestatie en de ambiance rondom FC Groningen heel positief werd ontvangen. Er werden voor bijzonder en positief gedrag groene kaarten uitgedeeld. Trainer/coach Menno van Dam kreeg op de eerste dag van het toernooi al een groende kaart voor zijn gedrag als coach en de positieve coaching, en na de wedstrijd tegen HJK Helsinki kregen Maxim Mariani en Jorg Schreuders een groene kaart voor hun strijdvaardigheid binnen het team. Tijdens de finale kreeg de gehele staf van FC Groningen een groene kaart voor hun gedrag en dan in het bijzonder voor het toegankelijk zijn.

Tijdens de prijsuitreiking werd Jorg Schreuders uitgeroepen als ‘player of the match’ van FC Groningen. En ondanks dat de Groningers met strijd en passie wel overtredingen maakten en gele kaarten hadden ontvangen, kregen de Groningers ook nog eens de Fair Play prijs als waardering voor de algehele indruk die het team had achtergelaten tijdens het toernooi.

Spelers en staf kijken met veel plezier en trots terug op het toernooi. Er is aan de vooraf geformuleerde doestellingen uitstekend voldaan: met veel discipline is het toernooi doorlopen, want naast strijd en passie tijdens wedstrijden dient er ook topsportgedrag wat betreft rust en voeding aan de dag te worden gelegd. Daarnaast is een tweede plaats op een top toernooi als in Stockholm een prestatie van formaat en is FC Groningen goed op de kaart gezet. Dit team heeft een puike prestatie neergezet en dat verdient een groot compliment.

Juventus 0-1 FC Groningen