FC Groningen onbetwist de sterkste.

Zondag 23 mei 2010 om 18:43

FC Groningen heeft de 34ste editie van het Eurovoetbaltoernooi gewonnen. In een zenuwslopende eindstrijd won de ploeg van trainer Peter Moltmaker na strafschoppen van Ajax.

Laatste poulewedstrijd:
FC GRONINGEN 0-0 PSV
Vooraf had FC Groningen een punt nodig om groepswinnaar te worden en daarmee de torenhoge favoriet Ajax te ontlopen in de halvefinale. Bij verlies en een ongunstig resultaat bij FC Porto-SC Heerenveen zou de ploeg echter ook nog buiten de prijzen kunnen vallen. De FC werd echter al vroeg in het zadel geholpen door een domme rode kaart aan PSV-zijde. De Eindhovenaren kregen na tien minuten een vrije trap maar de nemer daarvan nam deze tot tweemaal toe te snel waarna de arbiter de speler met tweemaal geel van het veld stuurde. In de eerste 25 minuten gebeurde afgezien van een kans aan Groningse zijde en een gevaarlijk schot van PSV niet veel. Twaalf minuten na rust moest doelman Stefan van der Lei redding brengen waarna Alexander Vogel de kans had om FC Groningen definitief naar de halvefinale te schieten. Zijn schot ging echter voorlangs. De puntendeling was genoeg voor de eerste plaats in de poule.
Opstelling: Stefan van der Lei, Luis Pedro da Silva Fereira, Ron Janzen, Lucas Bijker, Hilal Ben Moussa, Henk Bos, Yoell van Nieff, Paulo Francisco, Tigran Gazarjan, Alexander Vogel, Pandu Scholte Albers.
Halvefinale:
FC GRONINGEN 1-0 1.FC KOLN
In het duel met de Duitsers was de ploeg van trainer Moltmaker de beter spelende ploeg. Alexander Vogel kreeg net als tegen PSV een uitgelezen mogelijkheid maar zag de bal opnieuw naast het doel belanden. Een vrije trap van Yoell van Nieff verdween van dertig meter afstand net over de kruising. Pas vijf minuten voor rust kreeg Keulen de eerste goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. In de tweede helft viel dan de bevrijdende treffer. Uit een hoekschop kopte Jasper ter Horst knap raak. In het vervolg bleef de FC op het veld van Helpman de meest gevaarlijke ploeg en was vooral Henk Bos een plaag voor de Duitse defensie. Bij 1-0 bleef het en daarmee behaalde FC Groningen, na 1982, 1986, 1994 en 2007 voor de vijfde maal de finale.
Opstelling: Stefan van der Lei, Ardavazd Gazarjan, Luis Pedro da Silva Fereira, Lucas Bijker, Jasper ter Horst, Hilal Ben Moussa, Yoell van Nieff, Paulo Francisco, Tigran Gazarjan, Henk Bos, Alexander Vogel (30.Ifeayi Gorissen).
Finale:
FC GRONINGEN 1-1 AJAX (FC Groningen wint 4-2 na strafschoppen)
Wat een prestatie! Na 1986 en 2007 heeft FC Groningen voor de derde maal het Eurovoetbaltoernooi gewonnen. Ajax, dit seizoen oppermachtig in de eredivisie bij de B-junioren, was in de eerste helft de bovenliggende partij en met name fysiek waren de Amsterdammers sterker. In de zestiende minuut kwam Ajax op voorsprong en vlak voor rust voorkwam doelman Stefan van der Lei een grotere achterstand. In de tweede 25 minuten een meesterzet van trainer Peter Moltmaker. Met het inzetten van Frederik Specken, Bryan Inge en Ifeayi Gorissen werd het elftal voorzien van een aantal frisse spelers. Van het drietal had enkel Gorissen op zondag gespeeld en dus kon de jacht op de gelijkmaker met een nieuw elan worden geopend. Eerst werd een doelpunt nog afgekeurd en ging een schot maar net naast. Vijf minuten voor tijd dan toch datgene waarop de hele Esserberg had gehoopt. Een treffer van de Trots van het Noorden. Tigran Gazarjan schoot beheerst de gelijkmaker binnen. Na vijftig minuten spelen bleef het bij 1-1.
Na het duel volgde meteen strafschoppen. Ajax schoot de tweede over en de derde naast terwijl Henk Bos, Yoell van Nieff en Tigran Gazarjan wel raak schoten. Op 3-2 was het Hilal Ben Moussa die de alles beslissende vierde strafschop benutte waarna heel FC Groningen aan het feest kon beginnen. Bij de prijsuitreiking werd het feest nog groter toen de jury Luis Pedro da Silva Fereira uitriep tot beste speler van het toernooi. De verdediger ontving de Otto Bonsema Trofee.
Opstelling: Stefan van der Lei, Jasper ter Horst (37.Frederik Specken), Luis Pedro da Silva Fereira, Lucas Bijker, Hilal Ben Moussa, Henk Bos, Yoell van Nieff, Paulo Francisco (26.Ifeayi Gorissen), Tigran Gazarjan, Alexander Vogel (26.Bryan Inge), Pandu Scholte Albers.
De doelpunten van Jasper ter Horst (tegen 1.FC Koln) en Tigran Gazarjan (tegen Ajax) en de volledige strafschoppenserie + de feestvreugde daarna zijn nu te bekijken op het YouTube Kanaal van FC Groningen Jeugd. (http://www.youtube.com/fcjeugd)
Of: klik hier om meteen naar de strafschoppenserie te gaan