FC Groningen on Tour: een dag trainen als een echte prof

17 februari 2022

Volgende week is het weer zover: FC Groningen on Tour! Onder leiding van gemotiveerde en professionele FC-trainers leren kinderen tijdens de Voorjaarsvakantie voetballen zoals hun favoriete spelers. Trainen als een echte FC-prof en kennismaken met oefenvormen die in de Opleiding worden gedaan. Dat is FC Groningen on Tour. Een unieke ervaring die kinderen nog lang bijblijft. Iedereen tussen de 6 en 14 jaar kan zich aanmelden.

On Tour2

FC Groningen heeft de ambitie om bewegingsarmoede te bestrijden in het verzorgingsgebied van de club. Onder de noemer Meer en Beter Bewegen wil de Trots van het Noorden het probleem van bewegingsarmoede met beide handen aanpakken. Op dit moment heeft één op de acht kinderen overgewicht en als er niets gebeurt, zijn in 2040 twee op de drie volwassenen te zwaar.  “Vanuit de kracht van FC Groningen als topsportorganisatie willen we kinderen inspireren om meer en vooral ook beter te bewegen,” vertelt Frank Wolters, één van de FC-trainers die On Tour gaat. “Daarnaast zetten we in op gezond leven. Bij FC Groningen on Tour komt alles samen en bieden we ook nog eens een echte FC-beleving.”
 
Programma 
Eén van de concrete programma’s van Meer en Beter Bewegen is Trainen als een Prof, waaronder ook FC Groningen on Tour valt. Hierbij kunnen kinderen een hele dag trainen als een FC-er waarbij FC Groningen via de eigen trainers haar expertise inzet met voetbal specifieke adviezen. Trainer Wolters vertelt hoe een On Tour-dag eruit ziet. “Er wordt gestart met een ‘pre-training’, die vooral gericht is op techniek. We willen dat spelers zoveel mogelijk voetballen, want daar komen ze tenslotte voor en op die manier kunnen we ze veel leren. Iedere trainer geeft training aan een kleine groep deelnemers, zodat iedere deelnemer veel persoonlijke aandacht krijgt.”  
 
Tijdens het ochtendprogramma wordt getraind op een thema, dat altijd aan FC Groningen gerelateerd is. Deze keer is dat ‘Dribbelen en drijven als Suslov’. Wolters: “Door een thema aan de training te koppelen, zorgen we voor extra beleving, kinderen kunnen zich hiermee identificeren. En het zorgt voor focus, zodat de kinderen echt stappen kunnen zetten.”

On Tour Frank WOlters

Sportlunch
Halverwege staat er een sportlunch op de planning. Verder worden er gedurende de dag verschillende fun-games gedaan. Zo gaan de spelers oefenen met het gatendoek, dribbelen met een speciale bril en wordt een shoot-out gehouden. Ook wordt een quiz georganiseerd waarbij mooie FC-prijzen te winnen zijn. Na het middagprogramma, waarbij wederom ‘Dribbelen en drijven als Suslov’ centraal staat, wordt de dag afgesloten met een aantal motorische spelletjes. 
 
De oefeningen worden ook gebruikt in de Opleiding van FC Groningen. “We trainen zoveel mogelijk wedstrijdecht, oftewel onder weerstand, met goaltjes én richting waardoor we het wedstrijdelement toevoegen,” zegt Frank Wolters. “Dit zorgt er impliciet voor dat de spelers, ook als ze bijvoorbeeld minder goed kunnen dribbelen, daar toch aan toe komen en erop oefenen.” Bij het aanmelden moeten de kinderen aangeven hoe oud ze zijn en in welk team ze spelen. Op basis daarvan wordt een groepsindeling gemaakt zodat iedereen op zijn of haar niveau kan voetballen. Wolters: “Het is belangrijk dat iedere deelnemer plezier heeft én een betere voetballer wordt.”

On Tour3

Meer dan voetbal 
Tijdens deze trainingen wordt ook aandacht besteed aan ‘Leven als een topsporter’ en gezonde voeding: “We proberen kinderen tijdens de lunch bewust te maken en uit te leggen waarom gezond eten, naast bewegen, ook belangrijk is,” aldus Wolters. Een ander belangrijk aspect is het breed motorisch opleiden. De FC-trainers laten zoveel mogelijk relevante grondvormen van het Athletic Skills Model (ASM) aan bod komen. Voorbeelden zijn wenden en keren, gooien en vangen, duwen en trekken én springen en balanceren.  
 
Trainer Frank: “Motorische ontwikkeling is heel belangrijk voor het spelplezier en om te groeien als sporter. Als je goed bent in bewegen, zul je uiteindelijk meer plezier beleven. Daarnaast vergroot het de kans om op hoger niveau te sporten. Een brede opleiding betekent namelijk ook dat je makkelijker andere bewegingen aanleert. Verder kunnen sporters die makkelijker bewegen eerder op creatieve oplossingen komen. Zij kunnen dingen die anderen niet kunnen. We zetten heel bewust niet alleen in op meer bewegen, maar ook op beter bewegen.” 
 
Aanmelden
Uiteindelijk gaat het er bij Trainen als een Prof om dat zoveel mogelijk kinderen plezier hebben, geïnspireerd raken om te (blijven) bewegen én veel leren. Een leuke dag wordt het gegarandeerd!  De FC Groningen-trainers komen in de Voorjaarsvakantie (maandag 21 februari tot en met vrijdag 25 februari) langs bij verschillende verenigingen in Groningen, Friesland en Drenthe. Deelnemers krijgen tevens twee kaarten voor het thuisduel van FC Groningen met N.E.C. Ieder kind tussen de 6 en 14 jaar oud, voetballer of niet, kan zich aanmelden via onderstaande link.
www.fcgroningen.nl/ontour

OnTour

Laatste nieuws