FC Groningen OldStar voor even terug in functie als huisarts

11 april 2020 / vandaag

Heel Groningen helpt elkaar in de tijd waarin corona ons leven beheerst. Via de actie ‘Noordtribune Helpt’ zetten supporters zich in voor hulpbehoevenden. En er zijn meer mensen met een FC-hart die in deze moeilijke periode een steentje bijdragen. Zo heeft Wim Benneker, gepensioneerd huisarts en lid van de FC Groningen OldStars, zijn taak als dokter weer opgepakt. 

Benneker is de medeoprichter van de Doktersdienst Groningen, de eerste doktersdienst die Nederland kende en waar patiënten zich in de weekenden en avonduren kunnen melden. Hij was tevens liefst 36 jaar lang huisarts in Lewenborg en ging drie jaar geleden met pensioen.
 
“Ik ben altijd wel betrokken gebleven bij de Doktersdienst Groningen, al was het plan om daar op 1 april van dit jaar mee te stoppen,” vertelt Benneker. “Tot een collega me op 15 maart belde met de mededeling dat ze een ervaren huisarts zochten voor het coronacrisisteam. Zonder aarzelen heb ik ‘ja’ gezegd. Je bent ooit dokter geworden om zorg te bieden en mensen te helpen en die instelling houd je ook na je pensioen. Zeker in een tijd waarin we nu zitten.”
 
De taak van Benneker houdt in dat hij zorgdraagt voor allerlei vraagstukken die op de medische wereld afkomen en die betrekking hebben op de Groningse huisartsen. Zo is door het crisisteam geregeld dat er sinds eind vorige week een coronaspreekuur wordt gehouden in het Martini Ziekenhuis.
 
“Andere vragen waarmee we ons bezighouden, zijn het testbeleid, de beschermende middelen voor huisartsen en waar moeten mensen herstellen wanneer ze ontslagen worden uit het ziekenhuis, maar nog niet goed genoeg zijn om naar huis te gaan? Ook daarover moet worden nagedacht. Het zien van de patiënten laat ik aan de jongere collega’s over, maar achter de schermen is veel te regelen,” aldus de 66-jarige Benneker. “Er komt veel op ons af en staan daarover ook goed in contact met andere provincies. Het gaat er ook om dat we zo goed mogelijk voorbereid zijn.”
 
De terugkeer in het vak kwam onverwacht. Het liefst had Benneker de komende weken – waarin de lente echt doorbreekt – op het voetbalveld gestaan met zijn maten van de FC Groningen OldStars. “Walking Football is fantastisch en ik heb het ook opgericht bij mijn eigen vereniging VV GEO. Ik had eerst mijn twijfels over Walking Football, maar werd overgehaald door een teamgenoot van GEO, waar ik nog steeds in Heren 3 speel. Ik dacht: ‘wandelvoetbal dat is vast saai’, maar de vriend die mij overhaalde ken ik als heel fanatiek. Hij was zo enthousiast dat ik het daarom wilde proberen.”
 
Het enthousiasme sloeg ook over op Benneker en zodoende is hij al drie jaar iedere donderdag te vinden op de velden van VV Hoogezand. “Walking Football betekent veel voor me. Het sociale contact maakt alles heel gezellig, daarnaast is het goed om te blijven bewegen en het spel is lastiger dan gedacht. Als je niet mag rennen, wordt het kiezen van positie, ruimtes zoeken en zuiver inspelen belangrijker.”
 
Hoewel Benneker op dit moment een meer dan fulltime taak heeft binnen het crisisteam, kan hij niet wachten om over een tijdje de voetbalschoenen weer vast te maken. “We hebben geregeld met elkaar contact en houden elkaar op de hoogte via de mail. Ook is er vanuit FC Groningen een quiz opgezet. Een gouden zet waardoor we wekelijks vragen krijgen opgestuurd. Op die manier blijft iedereen betrokken bij de club en houden we elkaar in de gaten ook al kunnen nu even niet samen voetballen.”
 
Benneker merkt dat het nieuws over corona op oudere mensen beangstigend kan werken. De huisarts geeft daarom graag nog wat tips mee. “Houd je vooral aan de richtlijnen en houd afstand. Mocht je andere klachten hebben, is het belangrijk te weten dat je altijd de huisarts mag bellen. Hoewel corona op dit moment ons vak beheerst, is de huisarts er ook voor andere klachten. Wellicht dat veel mensen de dokter daarmee niet te willen lastigvallen, maar zo moet je het niet zien. Als je hulp nodig hebt, moet je altijd de dokter kunnen bellen. Daar zijn we voor!”

oldstar Benneker
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws