FC Groningen maakt valse start in Arnhem

12 augustus 2018

Zondagmiddag heeft FC Groningen in het GelreDome met 5-1 verloren van Vitesse. Bij rust was de stand 2-1. De eretreffer werd gemaakt door Ritsu Doan. Komende vrijdag, 17 augustus, speelt de FC thuis tegen Willem II, dat in de openingsronde verloor van VVV.

FC Groningen begon nog zo hoopgevend aan het eerste optreden onder de nieuwe hoofdcoach Danny Buijs, dat vol frisse moed was afgereisd naar Arnhem. Overigens zonder Ruben Jenssen die zaterdag de overstap naar Brann Bergen in Noorwegen maakte. En zonder de geblesseerde nieuweling Mateo Cassierra. De beide andere aanwinsten, Jeffrey Chabot en Ahmad Mendes Moreira, startten op de bank.

De eerste helft was een vermakelijk schouwspel voor de 13.434 aanwezigen in het GeldeDome, onder wie maar liefst 472 meegereisde FC-supporters. Ze zagen hoe twee oud-FC'ers de hoofdrollen vertolkten aan de kant van de thuisclub. De eerste kans was een miraculeuze kopbal van Tim Matavz tegen de rechterkruising en na 22 minuten maakte Bryan Linssen hoogst persoonlijk de 1-0 voor Vitesse.

In het slotkwartier van de eerste helft deed FC Groningen wat terug toen Ritsu Doan een voorzet van Tom van Weert op waarde schatte en de Japanner de 1-1 aantekende. Dat gebeurde in de 38ste minuut. Zes minuten later zette Matus Bero de thuisclub opnieuw op voorsprong: 2-1. Dat was vervolgens ook de ruststand.

In het eerste kwartier van de tweede helft was er ook nog niet veel aan de hand voor Groningen, dat op jacht was naar de gelijkmaker. In het vijfde kwartier ging het echter helemaal mis. Roy Beerens zorgde voor de 3-1, waarna even later Mimoun Mahi nog de paal raakte bij een schotpoging.

De 4-1 van Jake Clarke-Salter leverde de definitieve nekslag op voor de FC en in de 71ste minuut bepaalde Tim Matavz de eindstand op 5-1. Ahmad Mendes Moreira maakte vervolgens nog zijn Eredivisiedebuut. Vitesse tankte veel vertrouwen voor de return in de Europa League, donderdag tegen FC Basel.

Voor FC Groningen staat komende vrijdag, 17 augustus, alweer de kans op revanche te wachten. Willem II komt naar het Hitachi Capital Mobily Stadion en om 20.00 uur wordt er afgetrapt bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. De Trots van het Noorden kan dan meteen aantonen dat de forse nederlaag in Arnhem een incident is geweest.

WK1808120106

Laatste nieuws