FC Groningen legt het op het nippertje af tegen HSV.

Vrijdag 20 juli 2012 om 18:52

FC Groningen is er vrijdag niet in geslaagd de finale te bereiken van de Peace Cup. In het Zuidkoreaanse Suwon verloor de ploeg van trainer Robert Maaskant met 2-1 van Hamburger SV. Mitchell Schet tekende voor rust de Groningse treffer.

FC Groningen leek in het Suwon World Cup Stadium last te hebben van plankenkoorts. Hoewel het stadion zeer matig bezet was, naar schatting nog geen tienduizend bezoekers, hebben alle media-aandacht en de indrukwekkende openingsceremonies indruk gemaakt op het Groningse gezelschap. Van een willekeurige oefenwedstrijd in de voorbereiding, was en is dan ook geen sprake. Spelers en staf voelen en merken aan alles, dat de Peace Cup status heeft in Azië.
Ervarener
Het veel ervarener Hamburger SV, met voormalig FC-speler Marcus Berg in de spits, is meer gewend aan dit soort omstandigheden en nam vanaf het beginsignaal het initiatief. Binnen tien minuten hadden de Duitsers al twee corners achter elkaar te pakken, waarvan bij de tweede inzet de Nederlandse verdediger Jeffrey Bruma in vrije positie naast kopte.
Na een kwartier spelen maakte Stefano Magnasco op ongelukkige wijze licht contact met zijn tegenstander. Aangezien de overtreding binnen het strafschopgebied was, restte de Koreaanse scheidsrechter Kim Sang Woo niets anders dan naar de strafschopstip te wijzen. Dennis Aogo schoot vanaf elf meter raak.
Onverwacht
Na een half uur spelen, kwam FC Groningen vrij onverwacht terug in de wedstrijd. Aanvoerder Suk Hyun-Jun gaf een uitstekende pass op de diep sprintende Mitchell Schet. De rechtsbuiten benutte zijn lichaam goed, waardoor hij een Duitse verdediger van zich afschudde en vrij voor doelman Rene Adler rondde Schet keurig af, 1-1.
Vlak voor rust kon FC Groningen zelfs nog op voorsprong komen. Een hoekschop van Schet vanaf de linkerkant kon vrij worden ingekopt door Kees Kwakman, maar de bal belandde precies in de armen van de Duitse goalie.
In balans
Na de pauze was het duel veel meer in balans, maar echt grote uitgespeelde kansen ontstonden er niet. Tot HSV tien minuten voor tijd een vrije trap kreeg, op zo’n twintig meter recht voor het doel van Marco Bizot. Ivo Ilicevic schoot de bal met een krul in de verre hoek. Bizot stond aan de grond genageld. Het betekende de 2-1 overwinning voor HSV, want in het slot van de wedstrijd kon FC Groningen niet echt dreigend meer worden. De hoge ballen voor het doel, met Virgil van Dijk nog als stormram voorin, vielen niet goed of werden weggewerkt door de Duitsers.
Derde plaats
FC Groningen speelt zondag, 09.30 uur Nederlandse tijd, om de derde plaats bij de Peace Cup. Tegenstander is dan het Engelse Sunderland. Ook dit duel wordt zondagochtend live uitgezonden op Eredivisie Live.