FC Groningen knokt zich terug tegen AZ: 1-1.

Zondag 15 oktober 2017 om 16:33

Zondagmiddag heeft FC Groningen in het Noordlease Stadion 1-1 gespeeld tegen AZ. De ruststand was 1-0 in het nadeel van FC Groningen. Mimoun Mahi maakte in het begin van de tweede helft vanaf elf meter de 1-1. Sergio Padt werd met zijn reddingen in de eerste helft de Payt Man of the Match voor 17.680 toeschouwers.

In het Noordlease Stadion maakte Mimoun Mahi zijn opwachting in de spits bij afwezigheid van de geschorste Tom van Weert en de geblesseerde Lars Veldwijk. Een basisplaats op de rechterkant was er voor Ajdin Hrustic. Verder kon trainer Ernest Faber nog niet beschikken over de geblesseerde verdedigers Kasper Larsen en Todd Kane.

Het was in de loop van de eerste helft even schrikken toen Mike te Wierik weggleed en geblesseerd raakte. Na een oplapbeurt van verzorger Henk Hagenauw bleek Te Wierik toch verder te kunnen. Doelman Sergio Padt was met zeven reddingen de grote man aan de kant van de Trots van het Noorden. Uitgerekend in de eerste van twee minuten extra tijd ging de bal er dan toch nog in. Alireza Jahanbakhsh zag de bal vanaf de rechterkant in de linkerbenedenhoek ploffen: 0-1.

Lang hoefde Groningen echter niet tegen een achterstand aan te kijken. Want binnen zeven minuten kreeg de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Stijn Wuytens maakte binnen het strafschopgebied een overtreding op de Japanner Ritsu Doan en scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal op de stip. Clubtopscorer Mimoun Mahi converteerde het buitenkansje via de armen van oud-FC-doelman Marco Bizot: 1-1.

In de tweede helft had Groningen veel meer controle over de wedstrijd dan voor rust. De uitploeg was nauwelijks nog gevaarlijk en Groningen had steeds meer dreiging. Vooral met Mimoun Mahi die telkens achter de verdediging van de Alkmaarders opdook. Met een schot voorlangs en een vlammend schot na een genegeerd vlagsignaal voor buitenspel had Mahi beslissend kunnen zijn.

Zo ver kwam het niet. Naast Samir Memisevic gingen ook Mimoun Mahi, Oussama Idrissi en Ruben Jenssen op de bon, veelal voor het onderbreken van een gevaarlijke aanval van de tegenstander. De strijdlust was vooral na de pauze volop zichtbaar in de ploeg en met invaller Ludovit Reis – hij maakte zijn Eredivisiedebuut – in de slotfase voor Oussama Idrissi werd het punt over de streep getrokken.

Met negen punten uit acht wedstrijden blijft FC Groningen elfde op de ranglijst. Komende vrijdag komt Willem II op bezoek in het Noordlease Stadion. De ploeg uit Tilburg van oud-FC-trainer Erwin van de Looi verliet vandaag met een thuiszege op FC Twente de laatste plaats van de ranglijst. Komende vrijdag, 20 oktober, is de aftrap om 20.00 uur.