FC Groningen klaar voor confrontatie met Feyenoord

23 november 2018

Na de afgelopen interlandperiode hervatten Feyenoord en FC Groningen komende zondag, 25 november, de competitie. Bij de FC is de selectie nagenoeg fit. Alle internationals zijn uiterlijk vrijdagochtend weer aangesloten bij de eerste selectie. Zaterdag is de afsluitende training richting het Eredivisieduel in Rotterdam.

Na de overtuigende 2-0 thuiszege op sc Heerenveen en het verlaten van de laatste plek van de ranglijst, had FC Groningen-trainer Danny Buijs twee volle weken in de aanloop naar Feyenoord-FC Groningen van zondagmiddag. Meer dan een handvol spelers kwam in actie in interlands. De rest van de selectie werkte op donderdag 15 november nog een oefenwedstrijd af tegen de reserves van AZ.

“We hebben vorige week vrijdag nog diverse gesprekken gevoerd en afgelopen weekend waren we vrij,” aldus Buijs. “Al heb ik in het weekend nog wel wat interlandvoetbal gekeken, hoor. Maandag hebben we de boel weer opgestart en dinsdag hebben we nog een bezoek gebracht aan de Europese basketbalwedstrijd van Donar. Het was een leuke en spannende wedstrijd en mooi om bij een andere sport op hoog niveau te kijken.”

Doan
FC Groningen leverde deze interlandperiode een rits aan jeugdinternationals aan diverse bonden, maar momenteel is Ritsu Doan de enige A-international binnen de eerste selectie van de club. De aanvaller mocht zijn vierde en vijfde ‘cap’ bijschrijven in Japan. “Ritsu heeft de ene wedstrijd in de basis gestaan en is afgelopen dinsdag nog ingevallen”, weet Buijs. “Hij heeft een assist gegeven en is verder helemaal fit gebleven. Rondom de wedstrijden heeft hij bovendien de gelegenheid gehad om zijn familie te ontmoeten. Hij is in de loop van woensdag teruggekomen, donderdag hadden we een vrije dag en vandaag oogde hij heel ontspannen. Bij FC Groningen heeft Ritsu onlangs natuurlijk diverse keren zijn stempel op een wedstrijd kunnen drukken en laten we hopen dat hij dat in de komende periode nog een paar keer kan doen.”

Van Persie
Zondag kan Buijs niet beschikken over Jannik Pohl en Michael Breij, die beiden niet wedstrijdfit zijn. De inzetbaarheid van de zieke Ahmad Mendes Moreira vormt nog een vraagteken. Aan de kant van Feyenoord ontbreekt de geschorste Stadjer Jeremiah St. Juste en is de inzetbaarheid van Robbin van Persie nog onzeker. “Het is een mooie ontwikkeling dat spelers met de kwaliteiten van Van Persie bij de topclubs in Nederland terugkeren na een mooie carrière, eerder ook al bijvoorbeeld Mark van Bommel en Dirk Kuijt. Voor Van Persie is het persoonlijk vervelend als hij er niet bij kan zijn, maar voor ons is het een speler minder, die het verschil kan maken. Maar als liefhebber is het toch jammer als een speler met zijn kwaliteiten niet op het veld staat. Overigens heb ik in de A-jeugd bij Feyenoord nog een jaartje met Van Persie samengespeeld.”

Supporters
Een mooi aantal van maar liefst 287 FC Groningen-supporters zal zondag afreizen naar Rotterdam. Voor Buijs is de terugkeer in De Kuip bijzonder. “Tien jaar in de opleiding, als zestienjarige in het eerste van de amateurs en een aantal jaren Feyenoord 1. En ook jaren op de tribunes als supporter. Ik zou liegen als het niet bijzonder is om daar terug te komen. Ik ken ieder hoekje van het stadion, heb op alle tribunedelen gezeten en ken nog altijd veel mensen daar, maar zondag kom ik er slechts met één doel en dat is drie punten halen.”
 
Buijs schetst de mogelijkheden voor zijn ploeg. “Je hebt altijd kans, maar daarvoor hebben we zelf wel een goede dag nodig. Feyenoord is de nummer drie van de ranglijst, maar je moet er als speler zelf geloof in hebben dat je een resultaat kunt halen. Door de winst van de laatste wedstrijden hebben we vertrouwen gekregen. Het gevoel is goed. Als we de lijn van voor de interlandperiode kunnen doortrekken richting december, dan zitten we helemaal op het goede spoor. We hebben qua punten nog wat recht te breien en de enige mogelijkheid daarvoor is wedstrijden te winnen.”

Laatste nieuws