FC Groningen investeert stevig in eerste selectie

7 augustus 2018

Op de jaarlijkse persdag maakte algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen bekend dat de Trots van het Noorden in het seizoen 2018/2019 werkt met een begroting van €16,15 miljoen. Afgelopen seizoen werd het eigen vermogen aangevuld met minimaal een half miljoen euro. Ook meldde Nijland het nieuws dat het TopsportZorgCentrum zaterdag 13 oktober officieel zal worden geopend door Arjen Robben.

De club heeft zich de voorbije periode maximaal ingespannen om de selectie zo goed mogelijk ‘intact’ te houden en heeft bovendien liefst €3,9 miljoen aan transfersommen, vergoedingen en tekengelden gespendeerd aan de contractverlengingen van Sergio Padt, Tom van de Looi, Ludovit Reis en Ajdin Hrustic, het aantrekken van Deyovaisio Zeefuik, Ritsu Doan en Jeffrey Chabot en talenten als Thijs Dallinga en Tomas Suslov.

Op orde
Afgelopen seizoen (2017/2018) heeft FC Groningen aan transferinkomsten, doorverkooppercentages en bonussen van onder anderen Virgil van Dijk en Alexander Sørloth in totaal €5 miljoen verdiend. Na afschrijvingen blijft daarvan een netto winst van €3,2 miljoen over. “De jaarcijfers worden in oktober definitief,” meldde Nijland, “maar alvast is duidelijk dat we het eigen vermogen van €5 miljoen hebben verhoogd met minimaal een half miljoen euro en daarmee is de liquiditeit voor 2018/2019 op orde.”

Binden
“We hebben stevig geïnvesteerd,” lichtte Nijland toe. “Als we de afgelopen periode op alle biedingen voor spelers van ons waren ingegaan, hadden we financieel een dikke plus kunnen maken. Maar we willen zo goed mogelijk presteren op de groene grasmat en het publiek zoveel mogelijk aan ons binden.”

Hoewel het aantal seizoenkaarthouders met momenteel 9.100 nog achterblijft bij de 10.200 van afgelopen seizoen, is Nijland positief over de sfeer in het stadion: “We verwachten uit te komen op 9.500 fans met een seizoenkaart en verwachten veel steun van hen rond alle thuiswedstrijden. Daarnaast hopen we weer op een geweldige sfeer en entourage, mede door alle inspanningen van de Ultras. FC Groningen, daar moet je ook komend seizoen simpelweg weer bij willen horen!”

Opening
De huisvestingslasten van het TopsportZorgCentrum (TsZC) voor 2018/2019 bedragen €0,7 miljoen. De club hoopt deze extra lasten te verlagen door inkomsten te genereren met het TsZC. “Dat is mogelijk door het naamrecht te vermarkten en door inkomsten uit de ‘zorglaag’. Met dat verdienmodel gaan we aan de slag. De opening van het TopsportZorgCentrum zal zaterdag 13 oktober worden verricht door niemand minder dan Arjen Robben. Al met al hopen we op een prachtig en vooral zorgeloos seizoen.”

Extra inkomsten
Commercieel directeur Robbert Klaver, inmiddels alweer 11 jaar aan de club verbonden, vertelde over de ‘positieve flow’ waarin de club zich bevindt: “We hebben inmiddels 77 nieuwe bedrijven aan ons weten te binden en dat is wel eens lekker na de crisis van de voorbije jaren. Er zitten nieuwe stoelen op het Ereterras; die waren na twaalf jaar wel aan vervanging toe. En de vakken B1 en B8 zijn inmiddels uitverkocht.”

De commerciële afdeling wil extra inkomsten generen op de Japanse markt en heeft daarvoor iemand in de arm genomen met kennis van die markt. Daarnaast liggen er kansen in de verkoop van advertenties op de nieuwe LED-wall bovenop het TopsportZorgCentrum. “De commerciële begroting ligt €300.000 hoger dan in het afgelopen seizoen.”

180807EOB1647Klaver

Laatste nieuws