string(9) "claudebot"

FC Groningen inderdaad baas in eigen huis.

Woensdag 08 april 2015 om 23:04

Voor de tweede keer in de historie heeft FC Groningen de finale bereikt van het KNVB-bekertoernooi. In een eigen uitverkocht huis werd Excelsior met 3-0 naar huis gestuurd. Hans Hateboer opende de score, Albert Rusnak en Tjaronn Chery maakten de 2-0 en 3-0. De finale wordt zondag 3 mei in De Kuip gespeeld tegen PEC Zwolle.

Het was op voorhand een unieke wedstrijd. Nooit eerder werd een halve finale van het KNVB-bekertoernooi gespeeld in Euroborg. En vooraf zou de wedstrijd dan ook kans maken te worden bijgeschreven in een rijtje memorabele duels, zoals de openingswedstrijd tegen Heerenveen en de eerste Europese wedstrijd in 2006 tegen Partizan, de winst in de play-offs op Utrecht in 2007, de stadionbrand in 2008, de nederlaag in de play-offs van 2009 tegen NAC, de afscheidswedstrijd van Ron Jans in 2010, de nederlaag tegen ADO in de play-offs of toch de 6-0 zege op Feyenoord van 2011, de glansrijke 3-0 zege op PSV in 2012, de competitiezege op NEC waarbij Martin Koeman werd herdacht in 2013 en de knallende afsluiting van de play-offs 2014 tegen AZ. En zo’n wedstrijd werd het dus ook ‘gewoon’.
In de aanloop naar de wedstrijd was al duidelijk dat Eric Botteghin vanwege een schorsing niet zou kunnen spelen. Hij nam samen met zijn teamgenoot Jarchinio Antonia plaats tussen het meest fanatieke gedeelte van de fans op Vak G. Ook Michael de Leeuw moest opnieuw afhaken. Was zaterdag zijn blessure nog onvoldoende hersteld, deze keer was Michael de Leeuw ziek. Hij was woensdagmiddag nog wel getest in het stadion, maar bleek onvoldoende fit om een rol te kunnen spelen. Dus nam Michael de Leeuw thuis plaats voor de tv.
In de aanloop naar de wedstrijd, die binnen één dag vrije verkoop uitverkocht raakte, was de aandacht enorm. Ook allerlei randevenementen werden er georganiseerd door de supporters. Zonder uitzondering een geweldige toegevoegde waarde voor de beleving van de wedstrijd. De 2.500 fans die dinsdagmiddag al hun helden toeschreeuwden bij de afsluitende training en de 4.000 die in een mars (‘corteo’) van het centrum van de Stad naar Euroborg liepen. Dan was er nog de indrukwekkende sfeeractie (‘choreo’) over alle drie de publiekstribunes met de historische figuur en ontdekkingsreiziger Abel Tasman in een hoofdrol. Om kippenvel van te krijgen, telkens weer.
Hans Hateboer was bij FC Groningen terug in de basis en Johan Kappelhof verhuisd naar het centrum van de verdediging op de plek van de geschorste Eric Botteghin. De wedstrijd van het jaar begon nerveus voor FC Groningen. Namens de Rotterdamse tegenstander kreeg Ninos Gouriye de eerste kans en de thuisploeg nog niet echt voet aan de grond krijgen. Halverwege de eerste helft nam Groningen het initiatief over en vijf minuten voor rust was het Hans Hateboer die op aangeven van Tjaronn Chery op fantastische wijze de 1-0 tegen de touwen roste. Het doelpunt werd gevierd bij het supportersvak met zijn teamgenoten Botteghin en Antonia.
Na de pauze kreeg topscorer Tom van Weert van Excelsior een kans op de gelijkmaker, maar bleek doelman Sergio Padt weer eens onpasseerbaar. In de achtste minuut van de tweede helft was de treffer van Albert Rusnak al haast even fraai als de openingstreffer. Hij nam een uitverdedigde kopbal in één keer op de slof en via de binnenkant van de rechterpaal ging de bal binnen: 2-0. Op dat moment was er bij weinig aanwezigen nog twijfel over het bereiken van de bekerfinale.
Excelsior paste nog wel een dubbele wissel toe en ging meer risico’s nemen. Maar daardoor ontstond voor Groningen ook meer ruimte om via de counter aan te vallen. Mimoun Mahi, Juninho Bacana (lat), Chery, Dino Islamovic en Maikel Kieftenbeld kregen nog mogelijkheden, maar pas twee minuten voor tijd was het Tjaronn Chery die op aangeven van invaller Bacuna de 3-0 binnen schoot. Toen was het helemaal gebeurd en was het feest in Euroborg compleet.
Voor de tweede keer in de clubhistorie bereikt FC Groningen de bekerfinale. In 1989 zagen nog geen 10.000 toeschouwers (waarvan een kwart Groningers) hoe de FC met 4-1 onderuit ging. Nu, 26 jaar later, zitten er vijfmaal zoveel toeschouwers in De Kuip en zullen mogelijk 18.000 groen-witte fans proberen de beker deze keer wel mee naar Groningen te nemen. Daar slaagde ooit eerder één Stadse club in. Velocitas won in 1934 de 29ste editie van de nationale Holdert-beker door in Utrecht Feijenoord te verslaan, na verlenging (3-2). FC Groningen krijgt 81 jaar later in Rotterdam de kans om dit kunststukje te evenaren. Tegenstander op 3 mei 2015 is PEC Zwolle. In de tussentijd zijn er drie belangrijke competitieduels, te beginnen zondag thuis tegen SC Cambuur in opnieuw een uitverkocht Euroborg.

Opstelling FC Groningen
Padt, Hateboer, Lindgren, Kappelhof, Burnet, Mahi, Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (82’ Bacuna), Chery (91’ Van Nieff), Hoesen (74’ Islamovic).
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Van der Laan, Van der Velden.
Opstelling Excelsior
Coutinho, Bovenberg, Fischer, Mattheij (83’ De Reuver), Kuipers, Stans, Kruys (65’ Vermeulen), Auassar, Gouriye, Van Weert, Botaka (65’ Van Mieghem).
Rest bank: Deckers, Karami, Van Diermen, Varela.
Toeschouwers: 22.302 (uitverkocht)
Scores: 40’ Hateboer (Chery) 1-0; 53’ Rusnak (-) 2-0, 88’ Chery (Bacuna) 3-0.
Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Janson, Van Zuilen, Van de Ven, Janssen, Van de Graaf
Gele kaarten: geen

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’