FC Groningen in Veendam nipt langs FC Emmen: 4-3.

Zaterdag 29 juli 2017 om 17:55

FC Groningen heeft zaterdagmiddag in het Gjaltema Stadion aan de Langeleegte met 4-3 gewonnen van FC Emmen. Mede door treffers van Ruben Jenssen en Lars Veldwijk was de ruststand 2-2. Yoëll van Nieff maakte 3-2 en in de absolute slotfase werd Tom van Weert voor 2.350 toeschouwers de matchwinner: 4-3.

In Veendam had trainer Ernest Faber de schikking over een volledig fitte spelersgroep. Insteek van de wedstrijd was in ieder geval alle veldspelers minuten te geven en bovendien in de diverse linies verschillende ‘koppeltjes’ en combinaties aan het werk te zien. Bij tegenstander FC Emmen stonden met Veldmate, Bakker en Bijl drie oude bekende in de basis. Op de bank zaten met Van der Vlag, Ben Moussa en Veendorp nog drie oud-FC’ers.

De openingsfase van de eerste helft van de wedstrijd was voor FC Groningen, dat na een klein kwartier spelen op een 1-0 voorsprong kwam. Ruben Jenssen streepte een afvallende bal van vlak buiten de zestien keihard tegen de touwen: 1-0. Tien minuten later was het Lars Veldwijk die een voorzet van de rechterkant van Django Warmerdam tot doelpunt promoveerde: 2-0.

Het derde kwartier was voor de Drenten. Geholpen door overtredingen van Mike te Wierik en Warmerdam binnen de eigen zestien, werd de bal tweemaal binnen twee minuten door scheidsrechter Richard Martens op de stip gelegd. In beide gevallen schoot Cas Peters de bal onberispelijk langs doelman Kevin Begois. Zo was de stand na 36 minuten weer in evenwicht: 2-2.

In de pauze paste Ernest Faber een zevental wissels toe. Doelman Kevin Begois, middenvelder Ruben Jenssen en aanvaller Tom van Weert zouden uiteindelijk de negentig minuten vol maken. Na zeven minuten was het één van de zeven invaller, Yoëll van Nieff, die uit een vrije trap van zo’n 25 minuten de stand op 3-2 bracht. Mimoun Mahi had in het vijfde kwartier twee dotten van kansen, maar wist de voorsprong niet te vergroten.

Bij aanvang van het laatste kwartier van de wedstrijd bracht Cas Peters de ploegen weer op gelijke hoogte: 3-3. Het slotakkoord aan de Langeleegte was evenwel voor FC Groningen. In de enige minuut van de extra tijd slalomde Mimoun Mahi door de zestien van FC Emmen en legde de bal af op mede-aanvaller Tom van Weert. Die legde de bal eens klaar en bepaalde de eindstand op 4-3. Volgende afspraak voor FC Groningen is woensdagavond, 2 augustus, om 19.00 uur in Haren, als Real Sociedad de tegenstander is.

Begois; Kane (46’ Absalem), Te Wierik (46’ Reijnen), Larsen (46’ Memisevic), Warmerdam (46’ Van Nieff); Drost (46’ Hrustic), Bacuna (64’ Reis), Jenssen (c), Doan (46’ Idrissi); Veldwijk (46’ Mahi), Van Weert. Reservekeepers: Padt.

Opstelling FC Emmen
Telgenkamp, Lima, Veldmate, Klok, Huizing, Bilate, Bannink, Peters, Bakker, Bijl, Loen.
Bank: Van der Vlag, Haydary, Ben Moussa, Veendorp, Siekman, Wielink, Bijlsma, Chacon, Scherpen.

Toeschouwers: 2.350
Scores: 12’ Jenssen (-) 1-0, 22’ Veldwijk (Warmerdam) 2-0, 34’ Peters (strafschop) 2-1, 36’ Peters (strafschop) 2-2; 52’ Van Nieff (vrije trap) 3-2, 76’ Peters (-) 3-3, 91’ Van Weert (Mahi) 4-3.

Scheidsrechter: Martens
Gele kaarten: 42’ Kane,  55’ Bacuna